Gde su, šta rade?

Vaučeri za jesen: Barei, Iveta i Širi Majmon letnjim notama protiv snega

[dropcap]O[/dropcap]va jesen, koja je već pokazala zimski karakter, donela nam je pregršt nove muzike koja i dalje asocira na leto i vrele dane. Neki evrovizijski izvođači su nam u svežem pamćenju, neki su „izvetrili”, neki su opravdali očekivanja, a neki su razočarali…

Ovog puta spremili smo upravo jedan takav miks – u režiji atraktivnih solistkinja.

[ads1]

Barei (Španija 2016) | Worry worry

Iako je leto prošlo, uvek se vredi prisetiti ovog godišnjeg doba i tokom ovih tmurnih dana. To sećanje nam priziva upravo Španjolka Barei koja je kraj leta proslavila spotom snimljenim na plaži.

Istina, pesmu je prezentovala još u julu, ali je tek krajem avgusta objavila spot, pa je samim tim promovisana u pravo vreme na pravom mestu.

U odnosu na ono čime se publici predstavila na takmičenju u Stokholmu, ova numera je veselijeg karaktera u pop fazonu. Specifična je po tome što ljude već pri prvom taktu tera na ples.

I ovo je još jedna od onih pesama koja je namenski pravljena za radio-stanice te samim tim numere u ovakvom ritmu ne treba razmatrati za evrovizijsku scenu.

Iveta Mukučjan (Jermenija 2016) | Depi nor irakanutyun

[ads1]

Atraktivna Iveta je tokom učešća na takmičenju u Stokholmu privukla veliku pažnju medija, što ju je dodatno podstaklo u daljem razvoju karijere. Ona je ove jeseni pripremila pesmu na maternjem jeziku koju je sama napisala, a zove se Depi nor irakanutyun.

I ona se, kao i većina pevača širom Evrope, odlučila da snimi numeru koja je stilski u fazonu onog što radi grupa „Major Lazer”. Uzimajući u obzir da se danas muzika više gleda nego što se sluša, ona je za ovu pesmu uradila jedan visokobudžetni spot u kojem centralni detalj zauzimaju plesači s maskama u obliku vučje glave.

Izuzetno zarazna pesma i dobar spot čine idealnu kombinaciju za ovaj hit.

Širi Majmon (Izrael 2005) | Yesh li hakol

Sećate li se Širi Majmon, atraktivne plavuše iz Izraela? Ona je u Kijevu pre 12 godina nastupila sa snažnom baladom HaSheket SheNish’ar. Zahvaljujući tadašnjem načinu glasanja došla je do visokog 4. mesta u finalu, što je do današnjeg dana ostao najbolji plasman ove mediteranske zemlje, gledajući period posle poslednje pobede ostvarene 1998. godine.

Ali, šta joj sada bi? Zašto je 12 godina posle ove maestralne balade odlučila da snimi jedan prosečan pop-rok pesmuljak? Na to pitanje može jedino ona da odgovori; nama „stručnjacima” ostaje samo da nagađamo. Dakle, pesma je u celosti repetitivna – i to od prve strofe, preko refrena do samog kraja.

Upravo ti nedostaci ne čine ovu numeru idealnim hitom. Voleli bismo da nađem neku osobu koja će upamtiti celu pesmu posle pet slušanja… Svemu tome kao prilog ide činjenica da će trajanje popularnosti pesme biti na nivou jednog jogurta.

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Iveta sjajna. Zaista moćna stvar. Onaj čistokrvni dens-elektro zvuk na koji prosto ne može da se ostane imun, bar u mom slučaju. Billboard Hot 100 plače za ovom pesmom. 😀
    Pohvalno što je učestvovala delom u izradi pesme. Ipak svaki muzičar treba sebe da uposli oko svog opusa, bar bi trebalo da je to bitno svojstvo odličnih muzičara.

  • Iveta sjajna. Energija u svakoj noti. Zadatak ispunjen!
    Pohvalno je što je sama pisala pesmu.