Evrovizija 2018

Evrovizijska bina u Lisabonu kao trup broda

Postavka evrovizijske bine i čitava scenografija za Lisabon 2018. imaće izgled trupa broda, objavili su organizatori i njen kreator Austrijanac Florijan Vider.

Izgled pozornice na kojoj će nastupiti predstavnici iz 43 zemlje inspirisan je portugalskom istorijom i kulturom, u čijem su fokusu četiri ključne tačke: plovidba, more, brodovi i mape.

Kreacije koje ostavljaju bez daha
Florijan Vider je uvaženi dizajner koji je sa svojom kompanijom bio zadužen za izradu grandioznih bina i scenografija. Na listi njegovih veličanstvenih i gotovo nadrealnih, naučnofantastičnih uradaka, nalaze se evrovizijske pozornice u Diseldorfu (2011), Bakuu (2012), Beču (2015) i Kijevu (2017). Takođe, bio je i „glavni čovek” scene talent-emisije X Factor u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.

Plovidba
Na zastavi Portugalije centralni motiv je tzv. armilarna sfera, odn. model nebeske sfere, koja se pojavljuje i u portugalskoj heraldici i u vezi je s portugalskim otkrićima tokom Doba istraživanja. Iz tog razloga je upravo ta sfera ključni vizuelni motiv u konceptu dizajna.

More
More pruža osećaj slobode i jasnoće, što ga čini jednim od najmirnijih mesta na svetu. Dizajn bine pokazuje moderno tumačenje snažnog talasa i njegovog organskog oblika.

Brodovi
Portugalci su od davnina bili majstori u izradi brodova. Zbog te izvanredne veštine, istražili su čitav svet. Struktura bine inspirisana je delima brodogradnje.

Mape
Mapa je dijagramska prezentacija kopna i mora. Radijalne linije na mapama se prostiru u različitim smerovima i povezuju mesta na kopnu i vodi. U tački gde se sve te linije spajaju nalazi se Lisabon, grad domaćin Pesme Evrovizije.

Kreator scenografije Florijan Vider istakao je da bogata istorija Portugalije kao pomorske nacije odslikava sve vrednosti koje danas oličavaju Pesmu Evrovizije. On je glavni grad doživeo kao mesto u koje su se kroz istorije „slivale” razne kulture, najviše zahvaljući moreplovcima koji su ih donosili vraćajući se u svoju matičnu luku – u Lisabon.

Takmičenje za pesmu Evrovizije 2018. godine će vas provesti kroz mnoge različite kulture u Evropi i širom sveta. Putovanje kroz „muzičko more” koje planiramo da otkrijemo, povezaće i konačno ujediniti nacije, njihove kulture, a Portugalija ponovo postati navigator i kompas – pojasnio je Vider.

Zamenik izvršnog producenta Pesme Evrovizije ispred portugalske televizije RTP Paulo Rezende kazao je da bi lisabonska pozornica trebalo da prenese snažnu poruku, što je učinjeno da bi se napravila razlika od svih prethodnih. Rezultat je ovo izuzetno remek-delo koje u potpunosti ispunjava koncept i priču naredne Pesme Evrovizije, pojasnio je Rezende.

Pesma Evrovizije održaće se 8, 10. i 12. maja u lisabonskoj areni „Altice”, pod sloganom All Aboard (Ukrcavanje).

Vizuelni identitet takmičenja predstavljen je kolekcijom raznih simbola, čiji je centralni školjka iz koje su razvijeni svi drugi motivi. Oni se zasnivaju na konceptu različitog života u okeanima i prikazuju čuda plutajućeg sveta, kao što su planktoni i niz drugih organizama koji su bitni za ravnotežu u vodenim ekosistemima.

Oznake