Dečja Evrovizija 2017

Dečja Evrovizija: Ishod glasanja publike i žirija

Rusija je ostvarila drugu pobedu na 15. Dečjoj Evroviziji održanoj u Tbilisiju, osvojivši 188 poena od publike i žirija. Zanimljivo je ipak da je njihova predstavnica Polina Bogusevič podigla trofej, iako nije bila favorit ni žirija ni publike.

Evrovizijsko glasanje i na dečjem Evrosongu privlači pažnju, posebno zbog činjenice da Evropska radiodifuzna unija, koja je glavni organizator takmičenja, iz godine u godine menja sistem bodovanja. Ove je praktično ponovo uveden glas publike, ali isključivo preko veb-platforme, no iako se ova odluka inicijalno činila pohvalnom, ispostavilo se da je ona u najmanju ruku skandalozno sprovedena.

Prva stvar koja se nameće problematičnom jeste dozvola da gledaoci iz bilo kog kraja sveta učestvuju u glasanju, bez obzira da li se njihova država takmiči ili ne. Druga, još skandaloznija, tiče se mogućnosti da se glasa za svoju predstavničku pesmu!

Ove dve stvari predstavljaju bazične postulate evrovizijskog takmičenja, utemeljene od samog osnivanja Pesme Evrovizije 1956. godine. Rečenica „You can not vote for you own country” publici i gledaocima odzvanja već decenijama unazad i čini da se pre svega na pristojan i fer način obezbedi nepristrasno glasanje!

Čelnici EBU su bukvalno pogazili osnovna pravila, a svoj postupak obrazložili su saopštenjem u kojem su naveli da time žele da uključe što širu javnost i tako takmičenje učine dostupnim svima – logično jer su prošle godine na Malti iskusili pravi krah u rejtinzima gledanosti zbog isključenja publike iz glasanja.

Problem u onlajn glasanju – ponovo!

EBU je ponosno najavio mogućnost glasanja preko interneta, i to na zvaničnom sajtu JuniorEurovision.tv. Glasanje se odvijalo u dva kruga. Prvi je trajao 46 sati, gotovo cela dva dana, a svi koji su želeli, imali su mogućnost da glasaju za najmanje tri, a najviše pet pesama, i to tek pošto su bili primorani da odgledaju najpre rekapitulaciju svih izvođenja, a onda i jednominutni snimak s proba.

Druga faza trebalo je da traje samo 15 minuta u direktnom prenosu festivala odmah nakon poslednjeg nastupa. Međutim, došlo je do tehničkih problema, te mnogi koji su želeli nisu mogli da pristupe stranici za glasanje i tako učestvuju u njemu. Ovaj podatak iznet je javno pre objave početka glasanja.

„Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo!”

Kolege evrovizijski novinari s portala escXtra.com i Eurovoix.com istraživale su koliko je internetsko glasanje zapravo sigurno. Oni su došli do zaključka da trenutno nikakav sistem zaštite ne obezbeđuje zloupotrebu takvog načina glasanja.

Ništa nije zabranilo korisnicima pristup glasačkoj veb-platformi putem VPN (Virtual Private Network). Korisnici su takođe mogli da otvaraju više veb-brauzera i da tako glasaju više puta. Na primer, regularan Google Chrome prozor i Google Chrome Incognito Mode prozor koji omogućava posetiocima određenih stranica jedinstvenu posetu. Tako je jedna osoba mogla da pošalje više puta isti skup glasova. U suštini, bilo je moguće glasati i na mobilnim telefonima, tabletima, personalnim računarima koliko god puta želite, u privatnim prozorima za pregledanje, čak i uz pomoć najsavremenijeg, lako dostupnog softvera za pretraživanje interneta – navodi se u njihovom zaključku.

EBU je na ove navode odgovorio da ove godine sarađuju sa svojim tehničkim partnerima, kako bi osigurali da „platforma da ispravan rezultat”.

Ipak, nakon što se problem dogodio, organizatori su to obrazložili sledećim rečima:

Posle prvog kruga glasanja, čini se da je jedan od bezbednosnih sistema odgovoran da osigura jedno glasanje po korisniku izazvao usporavanje. Dok su glasovi neprestano pristizali na našu platformu, nažalost, bilo je kašnjenja  kod nekih korisnika koji zbog toga nisu uspevali da pristupe veb-platformi za glasanje. Ukupno, dobili smo preko 330.000 glasova iz više od 100 zemalja, što je sjajna naznaka koliko je šou bio popularan širom sveta.

Pokušaj onlajn glasanja dogodio se i na dečjem Evrosongu 2014. godine, kada je takmičenje održano na Malti. Međutim, tada nije bilo predviđeno da ono bude deo zvaničnog glasanja, već su gledaoci van zemalja učesnica svojim glasanjem odlučivali o tzv. „Onlajn nagradi” koja bi pripala izvođaču s najvećim brojem elektronskih glasova. Gledaoci koji su program pratili preko interneta bili su usmereni na zvaničnu internet stranicu Dečje pesme Evrovizije na kojoj su bila istaknuta uputstva za glasanje za omiljenog izvođača. Internetsko glasanje počelo je i zatvorilo se u isto vreme kada i televouting, da bi se sprečile moguće manipulacije i bilo je moguće glasati samo jednom sa jedne IP adrese. Međutim, kako je saopšteno na pres-konferenciji nakon proglašenja pobednika, glasanje nije uspelo te s toga ova nagrada nije bila uručena.

Publika i žiri neusaglašeni oko favorita

Dok je žiri u prvi plan svojim glasovima istakao numeru iz Gruzije i Rusije, kakva-takva publika je favorizovala pesmu iz Holandije i s Malte, koje su kod žirija bile u donjem delu tabele. Usaglašenost, ili približna usaglašenost, uočava se u slučaju većine drugih kompozicija, pa i Srbije, ali je, najblaže rečeno čudno da se bar ni približno ne podudaraju ukusi o prvoplasiranim numerama, naročito zbog činjenice što je u petočlanom sastavu žirija bilo dvoje mališana.

Pogledajte tabelu:

Glasovi Srbije i glasovi za Srbiju

Budući da nisu objavljeni pojedinačni onlajn glasovi publike, u mogućnosti smo da se usredsredimo samo na glasove dobijene od žirija.

Srpska pesma Ceo svet je naš dobila je ukupno 92 poena. Nacionalni žiriji su više vrednovali našu kompoziciju od publike, postavivši je na 8. mesto sa 48 bodova. Onlajn glasanjem dobili smo približno isto – 44, što je bilo dovoljno za 11. mesto.

Za naše predstavnice glasalo je 11 zemalja. Poene nismo dobili od Kipra, Jermenije, Belorusije i, gle čuda – Rusije. Iznenađeni? Ipak ne!

A evo ko nam je sve dodelio bodove:

  • 2 poena: Malta, Portugalija i Australija;
  • 3 poena: Gruzija, Poljska;
  • 4 poena: Holandija, Albanija;
  • 6 poena; Irska;
  • 7 poena: Ukrajina, Italija;
  • 8 poena: Makedonija.
[ads1]

U petočlanom srpskom žiriju sedeli su Jovan Adamov, dirigent, aranžer i kompozitor, Bojana Stamenov (pevačica, predstavnica Srbije u Beču 2015) i Danica Krstić (pevačica, učesnica nacionalnog izbora 2015), te dvoje neimenovanih mališana. Oni su rangirali sve pesme, od 1. do 15. mesta, a prosečan rang dao je konačne poene raspodeljene po evrovizijskom modelu 1–8, 10 i 12. Dva člana žirija postavila su Italiju na 1. mesto, jedan Australiju, jedan Rusiju i jedan Ukrajinu. Kod dvoje je portugalska pesma na poslednjem mestu, takođe kod dvoje je poslednje rangirana albanska numera, a kod jednog Kipar.

Konačno, poeni srpskog žirija izgledali su ovako: 1 poen – Poljska; 2 – Jermenija, 3 – Makedonija; 4 – Belorusija; 5 – Holandija; 6 – Australija; 7 – Rusija; 8 – Gruzija; 10 – Italija; 12 – Ukrajina.

Svakako da bi bilo zanimljivo videti i pojedinačne glasove publike, no do objave ovog teksta, oni nisu prezentovani, a malo je verovatno i da će biti zbog velikog obuhvata država koje su učestvovale u glasanju.

Detalje ovogodišnjeg glasanja i drugih zemalja možete analizirati na zvaničnom sajtu, na linku: JuniorEurovision.tv >> a mi se iskreno nadamo da će ovaj propali eksperiment ostati na ovome i da novih pokušaja rušenja tradicije i duha neće biti.

Glasovi žirija

Glasovi publike

3 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Uzasno je to sto se nije moglo glasati onih 15 minuta jer samim tim nastup uzivo i nije imao neki uticaj na rezultat

  • Kao da je zavladala bolest obaveznog, i po svaku cenu, menjanja pravila svake godine, a sve gore od goreg. Da li je ovo uvod za veliku Evroviziju, gde još niko nije osmislio metodu za ublažavanje pristrasnog glasanja dijaspora. Samo bi falilo još i ovo, uz novi moto – obavezno glasajte za svoju zemlju, a pride vam je dozvoljeno da pošaljete još jedan glas nasumično nekoj drugoj zemlji.