Dečja Evrovizija 2017

Dečja Evrovizija: Kipar otvara, Italija zatvara takmičarsko veče

[dropcap]P[/dropcap]redstavnica Kipra otvoriće 15. dečje evrovizijsko takmičenje za najbolju pesmu. Domaćini će nastupati pod rednim brojem 9, a šou će zatvoriti predstavnica Italije.

U glavnom gradu Gruzije – Tbilisiju – defileom učesnika i žrebom za redosled nastupanja, simbolično je otvorena Dečja Evrovizija. Čitav događaj odigrao se u Nacionalnoj biblioteci Gruzije, a pored aktuelnih, novinari i gledaoci mogli su da vide i nekadašnje učesnike ovog takmičenja. Tako su crvenim tepihom prošetale prošlogodišnja pobednica Marjam Mamadašvili, te članovi grupa „Bzikebi” i „Candy Music”, koji su doneli trofej u Gruziju 2008. i 2011.

Marjam Mamadašvili bila je i voditeljka čitavog događaja – dočekivala je i razgovarala s predstavnicima iz 16 zemalja, a publiku je „počastila” izvođenjem svoje pobedničke pesme Mzeo. Tu su bile i Helen i Lizi, voditeljke takmičarske večeri, a Lizi je podsetila prisutne i na svoju evrovizijsku pesmu iz 2014. godine Happy day.

[ads1]

Žreb je bio i najuzbudljiviji deo programa. Njime se odredilo ko će nastupiti prvi i poslednji, te kada će zemlja domaćin, koja već ustaljeno ima ekskluzivno pravo slučajnog žreba, izvesti svoju pesmu. To se čini kako bi producenti takmičenja imali polaznu osnovu za kreiranje konačnog redosleda nastupanja, i to tako da se stilski i žanrovski slične pesme ne nađu jedna pored druge.

Predstavnik Gruzije Grigol Kipšidze izvukao je broj 9, a potom je Marjam nasumično izvlačila kutije u kojima je naznačeno ime države. Potom su predstavnici tih zemalja izlazili na binu i pokušali da dobiju broj 1 ili 16, ali je sreća poslužila samo predstavnice Kipra i Italije.

Svi ostali učesnici, uključujući i naše predstavnice Irinu i Janu, sačekaće odluku producenata, kako bi znali pod kojim rednim brojem će nastupiti.

Snimak ovog događaja u Tbilisiju pogledajte u nastavku.