Pogledi

Premotavanje: Najboljih 15 gubitnika protekle sezone (5. deo)

[dropcap]O[/dropcap]svežena rubrika „Premotavanje” dočekala je svoju poslednju epizodu. Slobodan, Đorđe i Marko proveli su vas kroz pesme i nastupe koji su obeležili proteklu sezonu nacionalnih izbora širom Evrope. Istina, samo je bilo pet mesta, mnogi su ostali van liste, no ako smo učinili da bar jedna pesma po našem izboru bude uvrštena na vašu plejlistu – biće nam drago.

Na samom kraju, ostaje nam da vam poželimo novu sezonu punu takvih pesama za koje će vam biti žao što se neće čuti na Evroviziji, ali koje ćete uklopiti u svoj redovan muzički repertoar. U tome je, valjda, i čar ovih nacionalnih takmičenja.

Predstavljamo vam „gubtničke” pesme koje su se našle na mestu broj 1.

[ads1] [divider style=”double” top=”20″ bottom=”20″]

Đorđe Vesković
ESTONIJA: Kerli | Spirit animal

Kerli je dobro poznato ime ne samo publici širom Estonije već i onoj međunarodnoj. Skidam joj kapu na tome što je odlučila da se prijavi za Eesti Laul jer ona je pevačica koju evrovizijska publika odavno želi da vidi i čuje, a uz to bi i zaokružila jednu fazu svoje karijere. Isto tako bi podigla i gledanost takmičenja u Estoniji jer kao što sam već napisao – ona je pevačica koja je dobro poznata široj javnosti.

U finalu Evrovizije se najviše nađu zarazne pesme, a Kerli je pevačica koja bi Estoniji, pored gledanosti, donela i zasluženo finale jer ona je u ponudi imala upravo zaraznu pesmu u elektro-pop ritmu. Vokalno možda i nije nasjajnija od svih spomenutih pevačica s moje liste u ovoj rubrici, ali bi nastup nalik na onaj sa izbora izvukao dobar prosek.

Voleo bih Kerli ponovo da vidim na izboru jer ona je pevačica koja se maksimalno trudi oko svojih pesama i uvek se tu nađe neki hit. Ko zna, možda joj se naredni put posreći…

Slobodan Todorović
ŠVEDSKA: Nano | Hold on

Veliki favorit proteklog Melodifestivalena Nano ostao je samo to – veliki favorit. To što je imao najoriginalniju pesmu, to što je nastup bio gotovo koncertni, „egzitovski” a ne festivalski, to što je ponudio nešto kompletnije od „skandi instant supica”, to što bi Švedska konačno pokazala da „evrovizijska muzika” ne postoji kao žanr – sve to nije bilo dovoljno da čedni Nano pobedi.

Kažem „čedni” jer je, u odnosu na ostale takmičare, izgledao kao bačen u arenu gladnih lavova koji jedva čekaju da ga rastrgnu. Nije se to dogodilo, srećom, a numera Hold on završila je na 2. mestu, i po mišljenju švedske javnosti, i po mišljenju struke.

[ads1]

Reč je o jednoj vrlo posebnoj pesmi, punoj naboja i teških emocija, možda i previše „muškoj”, koja vrlo lični na žanr britanskog sastava „Rudimental” pomalo nespretno ukombinovan s planetarnim hitom Human koji izvodi Rag’n’Bone Man. Posebnost melodije daju i gudači koji se čuju u strofama. Sjajna scenografija i krajnje jednostavan nastup potpuno su se uklopili u čitavu priču za koju sam uveren da bi u Kijevu znatno bolje prošla od ionako uspešnog Robina.

Da stvar bude bolja, a tužnija u odnosu na ishod „Melodija”, Nano je proteklog leta objavio novu, dorađenu verziju pesme koju prati i pravi kratki film oličen u video-spotu. Nova verzija ima u refrenu jači „beat”, dublje se zariva u srce i ostavlja bez daha. Da je napravio pravu stvar govori u prilog i sporedan podatak da je video uradio Princ Džekson, sin pokojnog kralja popa Majkla Džeksona.

I koliko god da numera gađa, potiče najdublja osećanja, istovremeno zvuči pobednički, trijumfalno.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Melodifestivalen [/tab_title] [tab_title] Video-spot [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]

Marko Vujinović
LITVANIJA: Aiste Pilvelite | I’m like a wolf

Po hiljaditi put kažem – ova pesma spada među najneprežaljenije pesme nacionalnih izbora. Letonka Aminata Savadogo je spojila umeće, profesionalizam, glas, stas i avangardu u jednu ovakvu kompoziciju.

Kod mene je za jednu evrovizijsku pesmu važno da ima priču, imalo tračka umetničkog u sebi. I’m like a wolf je definitivno ima, a pritom zvuči kao nešto iz 2047. godine – dakle, futuristički i neobično.

Aiste „puca” kako izgleda, a peva kao boginja. Nije joj bilo ravnog na litvanskom izboru. U recenziji litvanskog izbora sam već napomenuo svoj doživljaj pesme – mračno, zloslutno, prepoznatljivo (čitaj: dominantna crvena boja na sceni) i ludački teško za izvođenje. Za najprosečnijeg slušaoca će prvo slušanje izgledati kao „mindfuck”, ali kasnije, sa svakim novim slušanjem, zaraza će vas obuzimati sve više i više. Volim taj Aistin ludački pogled, to mlaćenje glavom, taj osećaj kao da će se svakog trenutka i ona sama pretvoriti u vuka.

To je ono o čemu govorim – pesma ima priču i radnju. A da su Litvanci gluvaći – jesu. To su ignorisanjem Pilveliteove i dokazali.