Evrovizija 2018

Ipak 43! Makedonija je u igri!

Makedonija će ipak imati svog predstavnika u Lisabonu, saopštila je Evropska radiodifuzna unija. Tako će 62. izdanje Pesme Evrovizije brojati 43 zemlje učesnice.

Pre 10 dana organizatori predstojećeg takmičenja za najbolju pesmu Evrope objavili su da će se u glavnom gradu Portugalije narednog maja, pod sloganom All Aboard okupiti 42 zemlje. Najavljeno je da će se Rusija vratiti s prinudnog odsustva iz Kijeva ove godine (zbog političkih razloga), a da Makedonija neće učestvovati zbog finansijske krize i dugovanja nacionalne televizije MRT prema EBU.

Ipak, rešenje te neprijatne situacije je pronađeno, baš kako je nedavno izjavio Jon Ola Sand, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, pa je učešće makedonske delegacije i predstavnika sada zagarantovano.

Time se broj od 43 zemlje učesnice izjednačio sa onim iz Beograda 2008. i Diseldorfa 2011. godine. Takođe je i u Stokholmu 2016. najavljeno da će nastupiti predstavnici iz 43 države, ali je tri sedmice pre održavanja Evrosonga Rumunija isključena iz EBU zbog velikih dugova, zbog čega je uskraćeno pravo nastupa već izabranog rumunskog predstavnika Ovidija Antona.

Konačno, na festivalu u glavnom gradu Portugalije naći će sledeće zemlje:

Zemlje učesnice
Albanija, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Belorusija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Izrael, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina.

Dopuna ove informacije jeste da će prvi set evrovizijskih ulaznica biti u prodaji od 30. novembra.

httpv://youtu.be/fPDmFKXWyD0

Oznake