Dečja Evrovizija 2017

Kako glasati na Dečjoj pesmi Evrovizije 2017?

[dropcap]E[/dropcap]vropska radiodifuzna unija je po ko zna koji put promenila sistem glasanja na Dečjoj pesmi Evrovizije. Kako će biti izabran pobednik 26. novembra u Tbilisiju, saznajte u narednim redovima.

Dečji Evrosong je u prošlosti često bio test-platforma za uvođenje određenih novina u razna evrovizijska takmičenja, najčešće za ono „glavno” u maju, a najučestalije promene ogledale su se u načinu glasanja.

Od 2003. do 2008. godine o pobedniku je odlučivao isključivo glas publike koja je glasala telefonskim putem za svoje favorite, međutim, ta era bezobraznog, pristrasnog glasanja „svoj za svoga” urušila je evrovizijsku neizvesnost, nepredvidljivost i napetost koje su do tada bile najvrelija tačka omiljenog nam takmičenja.

[ads1]

Već od 2008. godine, vraćen je i glas žirija koji je imao istu snagu odlučivanja kao i publika, a taj sistem primenjivan je sve do 2013. godine, kada je uveden i tzv. „dečji žiri” kao dodatni glas. Godinu dana kasnije ostao je na snazi isti model (dečji žiri međunarodnog karaktera), a već 2015. u Sofiji odbačen je taj sistem, te je sve ponovo bilo u rukama publike i „klasičnog” žirija.

Prošle godine na Malti viđen je i najdrastičniji zaokret u pogledu glasanja jer je izbačen tzv. televoting, odn. telefonsko glasanje publike. Pobednika dečjeg Evrosonga 2016. odredila je kombinacija glasova tri grupe žirija, i to:

  • 50% glasova dobijeno je od stručnjaka i profesionalaca u muzičkoj industriji svake od zemalja učesnika, tzv. žiri odraslih;
  • 50% glasova dali su dečaci i devojčice iz svake zemlje učesnice, koji su činili tzv. dečji žiri;
  • zbiru dobijenih bodova prethodne dve grupe dodati su pojedinačni poeni tri člana nezavisnog stručnog žirija.

Prilično komplikovano, zar ne?

Ovu odluku su mnogi kritikovali, budući da je oduzeta „reč” publike i javnosti koji prate šou, pa će ova godina ponovo doneti promene prilikom proglašenja pobednika.

Gruzija proslavlja treću pobedu (Foto: Junior Eurovision Song Contest Facebook Page)

I kako se sada glasa, aman?!

Dobra je vest da se ove godine praktično vraća glas publike, ali će svi zainteresovani to moći da rade isključivo preko namenske veb-platforme (aplikacije) na zvaničnom sajtu JuniorEurovision.tv.

Dakle – nema SMS!

To glasanje će se odvijati u dve runde. Prva runda počinje u petak 24. novembra i trajaće do nedelje 26. novembra do 15.59 h – dakle, do početka festivala. U tom periodu će glasači, pre glasanja, biti u obavezi da odgledaju rekapitulaciju svih pesama, posle čega će im biti ponuđeno da odgledaju jednominutni snimak učesnika s proba.

Druga faza glasanja će biti pokrenuta tokom šoua, nakon što svi predstavnici izvedu svoje pesme i nastupe, i trajaće 15 minuta. Tako prikupljeni glasovi iz obe runde činiće 50% bodova, dok će drugu polovinu dodeliti žiri.

[ads1]

I još nešto – može se glasati za svoju predstavničku pesmu! Dakle, svi mi iz Srbije moći ćemo da glasamo za naše predstavnice Irinu i Janu i numeru Ceo svet je naš!

Ali, postoji i mala „kvaka”!

Ne može se besomučno i SAMO glasati za svoju pesmu. Svoj glas morate dodeliti najmanje trima pesmama, a najviše pet!

Tako prikupljeni glasovi biće pretvoreni u poene. Tačan iznos poena određuje procenat dobijenih glasova. Na primer, ako neka pesma dobije 20% ukupno primljenih glasova, onda će dobiti 20% dostupnih bodova. Dakle, isto kao na Melodifestivalenu i na Pesmi Evrovizije.

To javno glasanje vredeće 50% ukupnih bodova. Ostalih 50% dolazi od stručnih žirija koji će se svoje bodove raspodeliti tokom generalne probe.

Dakle, sve što je potrebno jeste da naredni vikend rezervišete za praćenje proba i onlajn glasanje, te pomognete našim devojčicama da se što bolje plasiraju!

Takmičenje će se održati 26. novembra od 16 časova. Do sada je predstavljeno 15 pesama, dok se jedina preostala, iz Irske, očekuje narednog vikenda. Poslušajte ih u plejlisti.

Oznake