Pogledi

Premotavanje: Najboljih 15 gubitnika protekle sezone (4. deo)

[dropcap]N[/dropcap]ova evrovizijska sezona je u jeku, a na svu njenu lepotu i uzbuđenja podsećaju vas Slobodan, Đorđe i Marko, koji su za rubriku „Premotavanje” izabrali najboljih pet pesama prošlogodišnjih izbora širom Evrope.

Nema boljeg načina da saznate za nove pevače i novu muziku, i u tome je ipak najveća čar nacionalnih evrovizijskih selekcija.

U pretposlednjem tekstu „Premotavanja”, predstavljamo vam numere koje su se na Đorđevoj, Slobodanovoj i Markovoj listi našle na mestu broj 2.

[ads1] [divider style=”double” top=”20″ bottom=”20″]

Đorđe Vesković
FINSKA: Ema | Circle of light

Finska je na poslednjem izdanju svog izbornog festivala imala u ponudi jednu pesmu koja je za mene bila moralna pobednička – u pitanju je Emin Circle of light. Iako stilski podseća na islandsku pesmu Hear them calling iz 2016. godine, mislim da je finska varijanta na zadatu temu bila bolje odrađena jer nije nimalo repetitivna u vokalnom smislu, što se gotovo i ne može reći za aranžerski smisao.

Nastupom nisam nešto ni zadovoljan, smatram da bi bilo bolje da se poigrala sa hologramskim efektima jer bi upravo oni privukli glasače da doguraju do mesta u Kijevu. Ema bi za razliku od dueta „Norma Džon” uz doteran nastup sigurno dovela Finsku do finala, a možda i do TOP 10 plasmana.

Slobodan Todorović
MAĐARSKA: Spoon 21 | Deák

Prošlo je, evo, skoro godinu dana od kako su Mađari objavili učesnike prošlogodišnjeg takmičenja A Dal, a na mojoj plejlisti i dalje se nalazi ova numera. Rado i često slušam ESC Radio (zapravo, kad malo bolje razmislim, jedino to i slušam), i ova numera je „ona” za VOLUME MAX.

Da budem jasan – mislim da su Mađari imali opet sjajan izbor, pobednička pesma je odlična, ostali konkurenti vrlo, vrlo pristojni, ali ne mogu da se pomirim da ova pesma nije našla mesto u finalu.

Iskreno, „Spoon 21” zvuči veoma loše uživo i generalno, možda to i nije bila pogodna platforma za njih, ne znam… Ne mogu da osuđujem žiri, ali im zameram što bar nisu prepoznali ovaj mladalački fazon i elektro-pop zvuk koji se i ne čuje tako često na Evrosongu.

[ads1]

Čik neka vam se ne dopadne studijska verzija, no na uživo nastupu falilo je energije, falilo je eksplozivnosti i – vokalne tačnosti. Ali, da ne kukam previše, beskrajno im hvala što su obogatili moj muzučki opus, kao što su to svojevremeno učinili „Blitzkids mvt.” s pesmom Heart on the line u Nemačkoj.

Marko Vujinović
ŠVEDSKA: Loren | Statements

Drugo mesto zauzima najjača pevačica u Švedskoj i nekadašnja evrovizijska pobednica – Loren. Ono što je važno napomenuti kada je reč o njoj jeste da od nje nikada ne možete očekivati nešto obično, klasično, uobičajeno.

Iako ovaj potez da se vrati na evrovizijsku scenu nije bio najpametniji, to ne mogu reći za njenu pesmu sa Melodifestivalena. Statements je vrlo moćna pesma sa još moćnijom porukom. Obojena je svim bojama – od politike, pa sve do umetnosti. Davno nisam video ovako dobar scenski nastup, sa zapravo nekim značenjem. Mogu reći – povratak u velikom stilu.

No, ono što je bio veliki minus jeste što je mnogi nisu shvatili. Ova pesma nije za šlager festival poput „Melodija”. Potrebno ju je odslušati više puta, pogledati nastup i onda ćete se naježiti kao nikada do sad. A poznato je da na Melodifestivalenu pobeđuju samo pesme koje na prvu osvoje publiku, što Statements nije.

Loren je ovim učešćem samo potvrdila da je veliki umetnik i da zapravo ima šta da kaže svetu. Devojčica sa vencem oko glave, dama sa tašnom, bele zastave… Ništa od ovih slika iz nastupa nije slučajno. Proguglajte, saznajte, pa pogledajte nastup još jednom. I, kakav je sad osećaj?

Dopunite spisak! Koga biste vi voleli da ste gledali u Kijevu?