Gde su, šta rade?

Vaučeri za jesen: Tekila, limun, ljubav i novac

[dropcap]M[/dropcap]akedonsku pesmu izvesno nećemo čuti dogodine u Lisabonu, ali njihovi predstavnici su uglavnom do sada gradili i izgradili uspešne karijere. Upravo je tako i sa simpatičnom Elenom Ristetskom koja nam donosi letnju atmosferu u sumornim jesenjim danima.

Takođe, ponešto novo dolazi i iz Hrvatske, a slovenački sastav „Maraaya” nas je ponovo obradovao originalnim ostvarenje,

Elena Risteska (Makedonija 2006) | Tekila i limun

Pre dve godine je atraktivna Elena proživela puno teških stvari u privatnom životu – prvo je njen tata izgubio bitku sa teškom bolešću, a potom se i razvela. Međutim, ona nije dozvolila da je sve to slomi, pa je radom uspela da preboli ovu tugu.

Leto je provela promovišući godinu dana star duet sa Harijem Varešanovićem, a za jesen je pripremila jednu numeru koju je komotno mogla da nam zapeva i u letnjoj sezoni – zove se Tekila i limun. Muziku i aranžman za tu numeru potpisuje njen dugogodišnji saradnik Darko Dimitrov, dok je sama Elena pisala tekst.

[ads1]

Gorespomenuti post u kom sam naveo da je mogla slobodno da promoviše ovu numeru u letnjoj sezoni govori i činjenica da je pesma u tropskom dens-pop fazonu. Isto tako je savršeno ukombinovana sa balkanskim trubama koje se čuju u instrumentalnim delovima. U pesmi govori o tome da je razočarana u to što je njen voljeni stupio u vezu sa drugom, pa utehu traži u tekili sa limunom.

Spot je sniman na grčkom ostrvu Atifos koje je ugostilo dosta atraktivnih plesačica, a pogađate – najviše se točila upravo tekila. Singl je objavila za rusku diskografsku kuću Effective Records.

Boris Novković (Hrvatska 2005) | Čista ljubav

Popularni pevač Boris Novković je godinu započeo tako što se i treći put razveo, a nakon toga je objavio singl Ti si mi posljednja nada koji je označio njegov povratak u redove matične diskografske kuće Croatia Records. U ove tri decenije se Boris nasnimao pesama i pesama, ali do sada nikada nije imao prilike da snimi pesmu za neku seriju ili film.

I, upravo takvu priliku mu je pružila ekipa nove TV serije „Čista ljubav”, koju i naša publika ima prilike da gleda na TV Prva, te je sa zadovoljstvom prihvatio ponudu da snimi naslovnu temu nazvanu po samoj seriji. Ovu numeru autorski potpisuju dvojica regionalno traženih hitmejkera – kompozitor i tekstopisac Dušan Bačić i aranžer Bojan Dragojević.

Ova balada dosta podseća na onakve kakve je snimao osamdesetih godina, ali sa primesama moderne produkcije. Još jedan detalj koji prosečnom slušaocu ne vredi promaći je činjenica da početni deo sa violinom podseća na Harijevu Lejlu. Bez obzira na to što ništa novo nije ponudio sa ovom numerom, pesma je svakako naišla na dobar put kod publike po samom objavljivanju.

[ads1]

Boris je svoj poslednji album objavio 2014. godine, a na pitanja kada će izbaciti novi, izjavio je da će o tome razmišljati tek onda kada skupi dovoljan broj singlova. Naravno da je ovo pametna odluka jer mu je bolje u ovom trenutku da objavljuje pesmu po pesmu.

Maaraya (Slovenija 2015) | Diamond duck

Marjetka i Aleš Vovk su nedavno postali prvi muzičari iz eks-jugoslovenskog područja koji su potpisali ugovor za svetski poznatu Warner Music grupu, a njihovo prvo izdanje pod okriljem te kuće je singl pod nazivom Diamond duck.

Stilski je nešto na šta smo i ranije navikli od njih, ali ovaj put u bržem, plesnijem ritmu. Voleo bih još jednom da ih vidim na evrovizijskoj sceni, ali sa numerom koja bi stilski bila u fazonu ovog singla. Zasigurno bi dobro prošli.

I, pored toga što poseduje plesni ritam, u odnosu na prethodne numere, ova je izuzetno društveno angažovana. Pesmom nam prenose jednu poruku, a to je ne da ne treba da slušamo naređenja njihove dijamantske patke zarad dobijanja novca, već je ljubav prema bilo čemu najbitnija u svakom smislu.