Evrovizija 2018

U Lisabonu 42 zemlje pod sloganom „All Aboard”

Na 63. Pesmi Evrovizije, koja se 8, 10. i 12. maja održava u Lisabonu, okupiće se 42 nacije pod sloganom All Aboard, saopštila je Radio-televizija Portugalije RTP.

Organizatori predstojećeg Evrosonga, Evropska radiodifuzna unija i RTP, na specijalno upriličenoj pres-konferenciji objavili su nove pojedinosti takmičenja. U glavnom gradu Portugalije svoje predstavnike će imati 42 zemlje – kao i prošle godine. Rusija se vraća posle odsustva, dok Makedonija neće imati svog predstavnika! Sada je izvesno da će Makedonci izostati sa Evrosonga, prvi put posle 2003. godine, a razlog je, izvesno, finansijske prirode i dugovanja koja nacionalna televizija ima prema EBU.

Tako će se na festivalu u glavnom gradu Portugalije naći sledeće zemlje:

Zemlje učesnice
Albanija, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Belorusija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Izrael, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina.

All Aboard slogan Pesme Evrovizije

Portugalija je zemlja koja je oduvek povezivala Evropu sa ostatkom sveta preko okeana, a pre 500 godina, Lisabon je bio centar najvažnijih pomorskih puteva. Upravo tu prekookeansku povezanost organizatori Pesme Evrovizije koriste kao inspiraciju za slogan All Aboard, pozivajući tako celu svetsku zajednicu da im se pridruži na ovom takmičenju.

Ono što je posebno interesantno jeste što za ovu priliku nije osmišljen jedan logotip, već čitava kolekcija raznih simbola koji zajedno čine vizuelni identitet 63. Evrosonga.

Centralni simbol je pak školjka iz koje su razvijeni svi drugi simboli, a zasnivaju se na konceptu različitog života u okeanima i prikazuju čuda plutajućeg sveta,
kao što su planktoni i niz drugih organizama koji su bitni za ravnotežu u vodenim ekosistemima.

Kroz te simbole, kreativni koncept prikazuje ključne teme kao što su raznolikost, poštovanje i tolerancija. Logotipi će biti prilagođeni i imaće različite načine korišćenja u toku samog događaja, uključujući brendiranje čitavog Lisabona sledećeg maja.

Pogledajte sve ove varijacije…

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
  • Logotip je ružan i bezveze. Može komotno da konkuriše sa šljivom, iz 2008., koja je prvobitno bila izabrana, kao logo beogradske Evrovizije.

    Zaista su se mogli više potruditi. A poziv za “svetsku zajednicu da im se pridruži na ovom takmičenju”, na kojem mnoge “tolerantne” osobe ne odobravaju učešće Australije ;).

    Promašaj skroz na skroz.