Evrovizija 2018

Šok-vest iz Finske! Sara Alto putuje u Lisabon!

Nije uopšte uobičajeno da se veliki obrti na ivici skandala događaju u Skandinaviji. Ali – i za to postoji prvi put!

Finski medijski javni servis YLE poništio je celokupan proces evrovizijske selekcije i interno delegirao Saru Alto, popularnu mladu i talentovanu pevačicu koja je do sada tri puta učestvovala na nacionalnom izboru svoje zemlje (2010, 2011. i 2016) i koja je prošle godine u britanskoj verziji talent-šoua X Factor zazela 2. mesto.

Otkud sad ova promena?

To svakako nije jasno, naročito jer je YLE najavio pres-konferenciju na kojoj je trebalo da bude saopšteno 10 imena učesnika evrovizijskog izbora Uuden Musiikin Kilpailu (srp. Novo muzičko takmičenje). Ipak, kako je izjavio Ansi Autio, glavni producent pomenutog šoua, UMK će ove sezone imati svoje sedmo izdanje, ali u potpuno drugačijoj formi.

Verujemo da je Sara Alto, koja gradi internacionalnu muzičku karijeru, naše tajno oružje za uspeh. Potrudićemo se da imamo tri ubedljive pesme i šou u kojem će biti izabrana ona najbolja za Lisabon.

Dakle, UMK18 biće u stvari specijalna emisija u kojoj će Sara otpevati tri numere, a publika i međunarodni stručni žiri izabraće najbolju. Događaj će se održati 3. marta u Areni „Metro Espo”, u Espou.

Voditelji pak ostaju isti – predstavnica Finske iz 2013. godine Krista Sikfrids (koja je takođe bila domaćin prethodna dva izdanja UMK), i komentator Evrovizije Miko Silvenoinen.

A šta kaže Sara?

Kao i svi drugi, vrlo je uzbuđena i motivisana.

Znam da će ovo putovanje biti fantastično, bez obzira na rezultate aktuelnog takmičenja. Ja, naravno, uskačem u sve ovo sa stavom da mogu pobediti na Evroviziji, ili bar završiti na drugom mestu! To je nešto u čemu sam bila sjajna, nema sumnje – našalila se Sara na svoj račun, uzimajući u obzir svoje pređašnje rezultate.

YLE je saopštio i da će dalji detaljan raspored biti tek objavljen u narednim sedmicama, ali se zna da će za sve tri pesme biti urađeni video-spotovi (kao i uvek za UMK). Ipak, ne zna se na koji način će pesme za Saru biti izabrane – da li će se „poručiti” od određenih autora ili će se izabrati od pristiglih „zaliha” za vreme konkursa, ili će se pak raspitati novi konkurs za autore.

Zanimljivo je da je ovo prvi put u istoriji Finske da je evrovizijski predstavnik izabran internim načinom, specijalnim pozivom nosilaca projekta. I izvesno je da će mnoge fanove ova odluka obradovati, ali istovremeno će navući veliki gnev na finsku muzičku industriju.

Finskoj će nastup u Portugaliji biti 52. po redu, a Sara će pokušati da je uvede u finale posle tri bezuspešna pokušaja.

Šta mislite?
  • Kataklizma
  • Bez veze
  • Samo OK
  • Simpa
  • Strava
Sending
User Review
3 (1 vote)
Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Prošle godine, kada sam vidjela da nastupa u X Factoru, mislila sam da će biti uobičajeno pre****vanje i uzdizanje. Međutim, sa svakim novim nastupom žena je UBIJALA, što je normalno dovelo do toga da je postala ljubimica nacije.

    Jasno, ovo je pomalo nepošteno prema ljudima koji su se prijavljivali na UMK tijekom oba razdoblja (koliko se sjećam, prijave su išle i u veljači i u rujnu), ali ako Saara i njezin tim imaju jasan projekt za sve tri pjesme, onda ne bi smjelo biti problema. Kažem, ne bi smjelo, ali finska je publika nepredvidljiva.