Pogledi

Premotavanje: Najboljih 15 gubitnika protekle sezone (3. deo)

[dropcap]Đ[/dropcap]orđe, Slobodan i Marko predstavljaju vam nove tri pesme koje su, prema njihovim kriterijumima, ostavile jak utisak na nacionalnim takmičenjima za Pesmu Evrovizije. U drugoj epizodi rubrike „Premotavanje” podsetićete se pesama i nastupe koji su se na njihovoj skali našli na mestu broj 3.

Reč je o kompozicijama i nastupima, koji su protekle sezone ostavili „kompletan utisak” dostojan evrovizijske scene.

[divider style=”double” top=”20″ bottom=”20″]

Đorđe Vesković
UK: Holi Bruer | Wish I loved you more

Ljudi sa Music Never Sleeps bloga ocenjuju pesme na osnovu prvog slušanja i samim tim su zaključili sledeće – da je ova pesma pobedila na izboru, zauzela bi jedno od poslednjih mesta u Kijevu. Sa tim se nažalost nikako ne mogu složiti jer pravi evrovizijski ljubitelji pravu pesmu ne ocenjuju iz prvog, već iz ko zna kog slušanja. A pitate se zbog čega? Pa zbog toga što ova pesma poseduje kombinaciju soul, r’n’b i pop pravca koji proteklih godina osvaja publiku u svetu. Upravo takva pesma bi Ujedinjenom Kraljevstvu donela ono o čemu dugih niz godina sanjaju – TOP 10 plasman. Što se nastupa tiče, zadržao bih isti vizuelni ugođaj, jedino bih prateće vokale prebacio iza scene.

Slobodan Todorović
ESTONIJA: Rasmus Rendve | This love

Treće mesto za ovakvu pesmetinu na jednom takmičenju može biti dobar rezultat, ali za mene je bilo razočaranje. OK, znam, hvalio sam i voleo sam pobedničku pesmu Verona, ali to ne znači da imam isti senzibilitet kod obe jer su i pesme posve drugačije.

Eesti Laul doživaljavam kao takmičenje koje ne koketira sa izlizanim mejnstrimom i koje daje prostora nešto alternativnijim pojavama i ritmovima. This love je „tu negde”, između. Dovoljno alternativno i dovoljno „strejt”. Moćan bit, savremen zvuk elektro-popa s primesama roka, kao da poziva na bitku, podiže adrenalin od starta, privlači pažnju. Ruku na srce, ta predvidljivost tokom pesme vraća tenziju u normalu, ali nikako „ne spušta” celokupan utisak.

Možda na evrovizijskoj sceni ne bi napravila neki značajan rezultat, ali bi izvesno bolje prošla od klišeirane, slatke i bezlične Verone, plus verujem da bi mladi Rasmus privukao pažnju nekih jačih izdavačkih magnata te ga zavrbovao i pustio niz neke brže vode.

Rekao bih nešto i o nastupu. Zapravo, režiji. Ne znam kako je kod vas, ali mene su kadrovi, grubo cimanje i drmanje kamere u ritmu muzike, polumrak, video-projekcije, pa i Rasmusov stajling – ostavili bez teksta. Brada do poda. Vrlo originalno, vrlo „neobrađeno”, onako „sirovo”, a istovremeno umetnički. Nadam se da je Rasmus konkurisao i ove godine i da ovo nije sve što ćemo čuti od njega.

Marko Vujinović
SLOVENIJA: Rejven | Zažarim

Slovenci se ’ladno mogu uporediti sa Litvancima po ovogodišnjem odabiru evrovizijske pesme. Pored Rejven, Nike Zorjan, dua BQL – oni odabraše smaračku evrovizijsku baladu Omara Nabera. Naber je odličan rok izvođač, ali bilo ko od ovih ranije navedenih izvođača bi ga pojeo za večeru. Jedna od njih je Rejven. Misteriozna, nesvakidašnja, a tako čarobna.

Njen zaštitni znak je harfa, koja se, da se ne lažemo, vrlo malo pojavljivala na sceni Evrovizije. Bila bi pun pogodak u svakom smislu za Slovence. Njena kompozicija Zažarim pre svega dobija ogroman plus jer je pevana na slovenačkom jeziku. Pesma odiše nekakvom monumentalnošću, a pred poslednji refren imam utisak kao da sam u crkvenoj dvorani koja će svakog momenta da se rasturi od buke. Minimalistički, a moćno. Ume opasno da naježi. Slovenci, manite se kvazi-povratnika i kopijama Tejlor Svift! Razvijajte svoj evrovizijski fazon.

Dopunite spisak! Koga biste vi voleli da ste gledali u Kijevu?