Eurovision Young Dancers

Eurovision Young Dancers 2017. u Pragu 16. decembra

Evrovizijsko takmičenje mladih plesača – Eurovision Young Dancers – ove godine će se održati u češkoj prestonici, Pragu, 16. decembra.

Posle velikih problema koje je zadesilo ovo takmičenje, čije je ovogodišnje izdanje trebalo da se održi u junu na Malti, otkazivanja domaćinstva i slabog interesovanja država, Evrovizijsko takmičenje mladih plesača će ipak biti održano, po 15. put. Drugi put zaredom Češka televizija ČT biće organizator događaja koji će se ovog održati u dvorani „Forum”, u Praškom kongresnom centru.

Evropska radiodifuzna unija je potvrdila da će se nadmetati osam država, dve manje nego 2015. godine u Gdanjsku, i to: Češka, Nemačka, Malta, Norveška, Poljska, Portugalija, Slovenija i Švedska.

Kako ovo takmičenje izgleda?

Prilično drugačije nego sva druga evrovizijska, koja smo imali prilike da gledamo.

Nacionalna televizija koja iskaže interesovanje za učestvovanjem ima slobodu izbora predstavnika, baš kao na Pesmi Evrovizije. Izbor može biti interni, a može biti organizovano i nacionalno finale sa više učesnika, s tim da o pobedniku i predstavniku uglavnom odlučuje profesionalni stručni žiri.

Učesnici/plesači moraju biti starosne dobi od 16 do 21 godine i ne smeju da imaju profesionalni angažman u svojoj biografiji.

Svaki učesnik izvodi po dva plesa, tj. koreografije u finalu. Prvi ples je individualni, a koreografiju mogu da osmisle bilo profesionalni koreografi, bilo sami takmičari. Drugi ples izvodi se u grupi, tj. svi učesnici izvode zajednički ples čiju koreografiju osmišljava profesionalni i nezavisni plesač u toku priprema za takmičenje, u tzv. „Nedelji mladih plesača”.

Stručni žiri uživo posmatra koreografije i plesače, ocenjuje ih, a dvoje sa najviše prikupljenih bodova i sa najvećim ocenama ulaze u završnicu, odn. superfinale. Oni tada izvode spontani ples, a stručni žiri potom odlučuje o pobedniku.

Država koja pobedi ne stiče automatski pravo na organizaciju narednog takmičenja, već se to čini po izboru EBU na osnovu prijava zainteresovanih nacionalnih javnih emitera (isto kao na Dečjoj pesmi Evrovizije).

Takmičenje se održava svake druge godine.

[ads1]

Ovo možda niste znali!

Prvo Evrovizijsko takmičenje mladih plesača održano je 1985. godine u Italiji, u Ređo Emilija, i od tada se održava svake druge godine, s pauzom u periodu od 2005. do 2011. Naime, 2007. godine EBU je prekinuo tradiciju, ukinuo ovo takmičenje zbog pokretanja sličnog pod nazivom Eurovision Dance Contest koje je doživelo samo dva izdanja, i to 2007. u Londonu i 2008. u Glazgovu.

Kada je 2009. godine Azerbejdžan dobio organizaciju trećeg Eurovision Dance Contest, EBU je odustao od takvog koncepta zbog malog interesovanja te je kasnije odlučeno da se istim tempom, svake druge godine, ponovo organizuje takmičenje mladih plesača. Tako se EYD ponovo ustanovio 2011. godine.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Na takmičenju Eurovision Young Dancers do sada je učestvovalo 36 zemalja. Jugoslavija ima zabeležena tri učešća: 1987. Vedrana Ostojić, 1989. Dino Bakša i 1991. Ana Pavlović. Srbija, kao nezavisna država do sada nikad nije učestvovala, a 2011. godine u Oslu, Kosovo je imalo svog predstavnika. Kanada je jedina vanevropska zemlja koja je dva puta učestvovala na ovom plesnom nadmetanju – 1987. i 1989.[/box]

Najviše pobeda na Evrovizijskom takmičenju mladih plesača ostvarila je Španija (5), a Poljska i Holandija je slede sa po dva trijumfa. U nastavku vam donosimo spisak svih dosadašnjih domaćina, kao i pobednike:

1985 | Ređo Emilija (Italija) – Španija
1987 | Švecingen (Nemačka) – Danska
1989 | Pariz (Francuska) – Francuska (savremeni ples), Ujedinjeno Kraljevstvo (klasični ples)
1991 | Helsinki (Finska) – Španija
1993 | Stokholm (Švedska) – Španija
1995 | Lozana (Švajcarska) – Španija
1997 | Gdinja (Poljska) – Španija
1999 | Lion (Francuska) – Nemačka
2001 | London (UK) – Poljska
2003 | Amsterdam (Holandija) – Švedska (savremeni ples), Ukrajina (klasični ples)
2005 | Varšava (Poljska) – Holandija
2011 | Oslo (Norveška) – Norveška
2013 | Gdanjsk (Poljska) – Holandija
2015 | Plzenj (Češka) – Poljska

Ako do sada niste, sad je pravi trenutak da se upoznate sa ovim interesantnim nadmetanjem, Pogledajte kako je to izgledalo pre dve godine u Plzenju.

Oznake