Eurovision Young Musicians

Eurovision Young Musicians 2018. u Edinburgu

[dropcap]E[/dropcap]vrovizijsko takmičenje mladih muzičara – Eurovision Young Musicians – održaće se u glavnom gradu Škotske, Edinburgu, od 18. do 23. avgusta iduće godine.

To će biti drugi put da Ujedinjeno Kraljevstvo i nacionalni medijski servis BBC organizuju ovo lepo takmičenje; Mančester je bio domaćin prvog izdanja 1982. godine.

Najavljeni festival klasične muzike, na kojem se takmiče muzičari uzrasta do 18 godina, sledeće godine će doneti izvesne promene. Naime, nakon 2012. godine ponovo se uvode kvalifikacione (polufinalne) večeri, koje će se održati 18. i 19. avgusta u dvorani „Sveta Sesilija”, a produkciju i emitovanje će sprovesti BBC Radio 3, kako putem Euroradio mreže, tako i preko veb-striminga.

Finalno veče održaće se u koncertnoj dvorani „Ašer” (Usher Hall), izgrađenoj davne 1914. godine, koja ima kapacitet 2.900 posetilaca. Učesnici će izabrane kompozicije izvoditi u pratnji Bibisijevog škotskog simfonijskog orkestra i pod dirigentskom palicom maestra Tomasa Gausgarda.

[ads1]

Eurovision Young Musicians 2018. godine će biti 19. izdanje ovog takmičenja koje je pokrenuto 1982. godine. Od tada se održava svake druge bez prekida.

Zanimljivo je da je upravo BBC inspirisao Evropsku radioifuznu uniju da pokrene jedno ovakvo takmičenje, budući da su Britanci 1978. oformili sličan, u to vreme vrlo uspešan događaj – BBC Young Musician of the Year. Ujedinjeno Kraljevstvo ne samo da je bilo domaćin prvog izdanja, već je i pobedilo 1994. godine i neprekidno učestvovalo na njemu sve do 2010. godine, kada se povuklo, pa će predstojeći festival biti sjajna prilika za povratak u velikom stilu.

Jugoslavija je na Evrovizijskom takmičenju mladih muzičara imala svog predstavnika samo jednom – 1986. godine u Kopenhagenu je na violini svirao Aleksandar Madžar, a od zemalja u okruženju, svoje nastupe prethodnih godina imale su Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Grčka i Mađarska. Slovenija je čak i pobedila 2010. godine, a Hrvatska ima jedno srebro.

[ads1]

Najuspešnija država, kako po broju medalja, tako i po broju pobeda, jeste Austrija, koja je ujedno najčešće i organizovala Eurovision Young Musicians. Imaju pet zlata, dva srebra i jednu bronzu, a šest puta su organizovali takmičenje.

Norveška ima pet medalja, Finska, Rusija i Ujedinjeno Kraljevstvo po četiri, ali se na drugom mestu po broju pobeda nalazi Poljska, sa osvojena tri prva mesta.

Srbija, nažalost, nikad nije imala svog predstavnika. EBU je pozvao sve svoje članice da podnesu prijave, a konačna lista učesnika znaće se u februaru. Možda je ovo prava prilika i da RTS delegira svog predstavnika jer je sigurno da u Srbiji postoji mnogo talentovane dece koja uspešno promovišu našu zemlju širom sveta na sličnim događajima.

Do sada, svoj nastup potvrdile su Norveška, Švedska, Poljska i, naravno, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Eurovision Young Musicians je jedno od najlepših takmičenja koje organizuje EBU, a kako je to izgledalo prošle godine u Kelnu, pogledajte u video-snimku.