Pogledi

Premotavanje: Najboljih 15 gubitnika protekle sezone (2. deo)

[dropcap]U[/dropcap] drugoj epizodi rubrike „Premotavanje”, Đorđe, Slobodan i Marko predstavljaju nove tri pesme koje su, prema njihovim kriterijumima, ostavile jak utisak na nacionalnim takmičenjima za Pesmu Evrovizije.

Ne samo da je reč o kompozicijama, već i o kompletnom utisku koje su ti izvođači ostavili te tako zaslužili da se bolje plasiraju.

Videćete i čuti one pesme i nastupe koji su se na njihovoj skali našli na mestu broj 4.

[ads1] [divider style=”double” top=”20″ bottom=”20″]

Đorđe Vesković
ŠPANIJA: Mirela | Contigo

Mlađana Mirela je jedna od najupornijih španskih igrača, kada posmatramo nacionalne izbore u proteklih desetak godina. Ove godine je u ponudi imala numeru koja je lako pevljiva, ima zarazan refren i prizvuk lokalnih muzičkih motiva – sve se ovo čini pravim sastojcima za idealnu špansku evrovizijsku numeru. I ja sam bio među onima koji su zavoleli tu numeru i takođe sam žalio što je Španija propustila idealnu priliku da pošalje pesmu koja će ih gurnuti sa dna tabele.

Nastup i nije bio tako loš, zadržao bih ga za evrovizijsku scenu pod obavezno uz malo prilagođavanje velikoj sceni!

Slobodan Todorović
ALBANIJA: Diljan Reka | Mos harro

Fantastično. Albanski izbor je poslednjih godina za mene postao prava decembarska poslastica. Ne znam, valjda mi prija taj festivalski svečani momenat, koji je nekada bio živ i na našim prostorima.

Bilo je nekoliko dobrih i odličnih pesama prošle godine na „Festivalu pesama”, i činilo mi se da je stvar rešena – Diljan će ići na Evroviziju. Ali avaj…

Njegova numera je u stvari prelepa pop festivalska pesma, modernog aranžamana koju je na fanstatičan način odsvirao simfonijski orkestar. Ne znam, ne razumem stvarno protivnike žive muzike na Evrosongu, kad je ovo, kao i Sanremo, živi dokaz da svaka pesma, pa i ona najmodernija, može da se se isprati orkestrom.

[ads1]

Malo je pesama bilo prošle sezone na koje sam se naježio, a jedna od njih je Mos harro (Ne zaboravi). Ja sam je doživeo kao vrlo energičnu i dramatičnu pesmu, pa iako od cele pesme razumem samo naslov, verujem da je i tekst odličan. Potpuno me fasciniraju prelazi iz refrena u strofe, posebno onaj pre druge strofe.

Diljan nije glasovno briljirao, rekao bih, bilo je nekoliko nesigurnosti, ali verujem da su autori želeli da izvuku maksimum iz njegovog vokala i talenta. Na kraju, vrlo je harizmatičan i uopšte ne sumnjam u bolji plasman na Evroviziji od Linditinog.

Marko Vujinović
ŠVEDSKA: Bela i Filipa | Crucified

Jedna pesmica mi je zapala za uho sa Melodifestivalena. Jeste, ispala je još u polufinalu, ali je beskrajno pevušim svaki put kada je ponovo poslušam i ima prelepu melodiju.

[ads1]

Reč je o debitantkinjama Beli i Filipi, koje su izvele kantri numeru Crucified. Refren zvuči malo jeftino i glupo („krštena sam u tvojim slatkim plavim očima” – šta?), ali mi je pesma izuzetno draga i mogu reći da je u celini kvalitetnija od polovine pesama sa ovogodišnjeg „Melodija”.

Sasvim skromne, nenametljive, drage i slatke, a sa tako dobrom pesmom. Njihovo vokalno izvođenje ne mogu posebno komentarisati, jer mislim da je prilično amaterski odrađeno. Ni to mi neće pokvariti utisak, jer pesma gradi jednu divnu atmosferu, pozitivnu i poletnu. Napravite žuraju, pozovite najbliže prijatelje, piće u ruke i odvalite ovu pesmu. To je čarolija koju ona pravi.

Dopunite spisak! Koga biste vi voleli da ste gledali u Kijevu?