Evrovizija 2018

Pred Portugalcima zahtevan zadatak i veliki izazov

Referentna grupa EBU, izvršno telo takmičenja za Pesmu Evrovizije, otputovaće sledeće nedelje u Lisabon na sastanak sa čelnicima portugalske radio-televizije RTP, kako bi ustanovili planove za pripremu 62. Evrosonga.

Kako je već poznato, Lisabon i Arena „Altice” biće domaćini Evrovizije 8, 10. i 12. maja naredne godine. Portugaliji je to jedinstvena prilika da se višemilionskom gledalištu širom sveta predstavi u najlepšem svetlu, pa su pripreme za veliki TV šou već temeljne.

Već u prvoj nedelji novembra Referentna grupa EBU boraviće u glavnom gradu Portugalije, kako bi sa čelnim ljudima nacionalne televizije i glavnim timom za produkciju šoua definisali naredne korake u komplikovanoj i džinovskoj proceduri realizacije najvećeg muzičkog događaja na svetu.

S predstavnicima RTP biće reči o vizuelnom identitetu i sloganu Pesme Evrovizije 2018, prodaji ulaznica, o načinu transporta delegacija i o preliminarnom polufinalnom žrebu koji treba da se održi u januaru.

Ipak, izvesno je da će se razgovarati i o ostalim, manje atraktivnim ali vrlo važnim temama, poput bezbednosti, hotela i drugih smeštajnih kapaciteta, o ukrašavanju grada, angažovanju volontera, te o objektima u kojem će biti smešteni Euroclub, evrovizijsko selo (Eurovision Village), svečani defile učesnika, ceremonija otvaranja i slično.

Jasno je da je pred Portugalcima vrlo zahtevan zadatak, ali sve ukazuje na to da će ga oni, za razliku od Ukrajinaca, uspešno ispuniti. RTP je kompletne pripreme podelio u tri faze, a trenutno su u postupku provere i kontrole birokratskih i zakonskih procedura koje se odnose na sprovođenje tendera, raspolaganje resursima, upošljavanje i angažovanje nove radne snage i kompanija koje će učestvovati u realizaciji događaja…

Planira se da od 1. aprila produkcija uđe u evrovizijsku arenu te počne sa postavljanjem bine i svetlosnih efekata.

Kada je reč o samom šouu, Portugalci već osmišljavaju kreativni koncept sve tri takmičarske večeri, a otkrili su da će video-razglednice biti snimljene na više lokacija u zemlji, u čijem će centru pažnje ponovo biti učesnici/predstavnici, time želeći da promovišu svoje turističke atrakcije, kulturu, nasleđe i raznolikost, te tako privuku što veći broj potencijalnih turista.

Tokom proleća RTP će emitovati specijalan serijal posvećen najdugovečnijem muzičkom takmičenju na svetu i lokalnom nacionalnom takmičenju Festival RTP da Cançao.

Podsećamo na podatak da će za čitavu organizaciju takmičenja za Pesmu Evrovizije Portugalija potrošiti od 25 do 40 miliona evra, što će takmičenje učiniti jednim od najjeftinijih u poslednjih nekoliko godina. Ipak, oni ističu da će to biti „najisplativije” moguće takmičenje. Lisabonski Evrosong će finansirati Grad Lisabon, turističke organizacije Portugalije i Lisabona, EBU (od prihoda njenih članica), ali i sponzori, oglašivači…

Na kraju, RTP je nedavno objavio informaciju da će se u Lisabonu okupiti predstavnici i delegacije iz 43 zemlje, što se može smatrati tek okvirnim, ali ne i konačnim brojem učesnika.

O tome će, ipak, EBU dati poslednju reč.

Oznake