Pogledi

Premotavanje: Najboljih 15 gubitnika protekle sezone (1. deo)

[dropcap]U[/dropcap] susret novim pesmama i potencijalnim evrovizijskim hitovima, a nakon jednogodišnje pauze, redakcija našeg sajta donosi vam novu, osveženu rubriku „Premotavanje”, u okviru koje ćemo se prisetiti nekih od najboljih numera i izvođenja u protekloj sezoni nacionalnih takmičenja za Evrosong.

Šta je isto?

Isto je to što su saradnici i urednici na sajtu, u ovom slučaju Đorđe Vesković, Marko Vujinović i Slobodan Todorović, isključivo prema svojim kriterijumima, izabrali najboljih 15 numera i nastupa koji protekle sezone nisu uspeli da se domognu trona, a ostavili su dobar utisak.

Šta nije isto?

Nije isto to što ove sezone neće biti ponavljanja pesama, tj. neće se dogoditi da jedna ista pesma bude isti izbor urednika. Potrudili smo se da sklopimo kompromis te da „izvučemo” one najbolje i najupečatljivije.

[ads1]

Da li to znači da predstavničke numere nisu zaslužile pobedu?

Naravno da ne! Ovaj izbor apsolutno ne znači da su pesme u izboru uredništva isključivo bolje od pobedničkih. Neke će, zaključićete sami po oceni Đorđa, Marka i Slobodana, izvesno to i biti, ali taj kriterijum nije uziman u obzir.

I kako dalje?

Svakog petka, narednih pet sedmica, predstavićemo vam po tri pesme. Marko, Đorđe i Slobodan, koji su prošle sezone ispratili većinu nacionalnih takmičenja, izabrali su pet najboljih i rangirali ih od prvog do petog mesta.

U prvoj epizodi ovog „serijala”, videćete i čuti one pesme i nastupe koji su se na njihovoj skali našli na mestu broj 5.

[divider style=”double” top=”20″ bottom=”20″]

Đorđe Vesković
NORVEŠKA: Elin & „The Woods” | First step in faith (Oadjebasvuhtii)

Ova numera mi se u samom startu dopala jer je bila skroz drugačija u odnosu na uobičajen stil pesama koji je preovladavao na poslednjem izdanju norveškog Melodi Grand Prixa. Drugačije rečeno, nije klasična radijski prijemčliva numera za mlađu populaciju, ali je zato definisana kao moderan world music. Međutim, titulu najvećeg krivca za potcenjivanje ove numere bi prepisao publici jer su pri slanju telefonskih i SMS glasova bili u fazonu: „Ma nije ovo za naše uho”.

Do pred sam kraj smo u nastupu viđali samo Elin koja je bila usamljena na velikoj sceni i njenog muzičara koji se sa udaraljkama nalazi na maloj sceni. Kraj nastupa bi svakako izmenio zbog velike količine ljudi koji se pojavljuju u tom delu performansa. Moja zamisao za kraj nastupa bi bio takav da se pojavljuju četiri prateća vokala na velikoj sceni koji bi bili odeveni u plašt sa kapuljačom radi sakrivanja lica i onda bi oni istovremeno imali i ulogu plesača.

Slobodan Todorović
DANSKA: Sada Vidu | Northern lights

Gužva je bila na ovom 5. mestu. Čak tri numere bih svrstao ovde, ali sam tek pred objavu ovog članka prelomio. Da, Sada Vidu je moj izbor. Ne samo da je ovo bio jedan od najzapaženijih nastupa protekle sezone već je bila i najbolja na danskom Melodi Grand Prixu.

[ads1]

Sada je pre svega svojom pojavom ostavila utisak. Karakter „žive lutke”, specifičan stajling koji intrigira (bože, još uvek se pitam kako je obukla na sebe onu suknju!?) dovoljno su atraktivni i osvežavajući za evrovizijsku scenu.

Ali – sve to je podržano i sjajnom pesmom! Northern lights je savremena elektro-pop numera, i radijskog i festivalskog/takmičarskog tipa, „pali na prvu”, pa iako ste upamtili pevačicino neobično izdanje, ne možete da ne upamtite ni samu pesmu. S druge strane, ona nema neki bajan vokal, da se razumemo, naročito u donjim tonovima u kojima se vrlo neobično čuje i vibrato, podrhtavanje, čak i nesigurnost u glasu, ali to nikako ne smeta – taj način pevanja, njena boja, sveukupna pojava i fantastična scenografija – sve vas hipnotiše i „baca” pod čaroliju polarnih svetala.

Marko Vujinović
MALTA: Bruk Borg | Unstoppable

Bruk Borg će sledeće godine treći put zaredom pokušati da osvoji kartu za Evroviziju. Ove godine se pojavila sa pesmom vrlo himnične melodije, razornog refrena, mada već izlizane poruke o samoohrabrivanju i nezaustavljivosti.

[ads1]

Pesmu je radio švedski tim kompozitora, što je već u početku obećavalo da „pali” na prvu. Bruk poseduje jedan težak ženski alt i zvuči kao da je namenski stvoren za pesme ovog tipa. Čuje se da je vežbala i svaku notu je pogodila kako treba, ali ono čemu bih ja dao mali minus je scenski nastup.

Ova „gromada” od pesme bi mogla da se izvede na hiljadu originalnijih načina od ovog kojeg vidim. Plus za elektro-pop, plus za vokalno izvođenje, plus za vizuelni ugođaj, ali minus za scenski nastup. Šetkanje u dugoj balskoj haljini izvodeći ovakvu jednu pesmu je neoprostivo. Dakle, Bruk, dogodine da se poradi na scenskom nastupu i ne bi trebalo da bude problema.

A treba li da pominjem da su Maltežani ovu pesmu zamenili totalnom glupošću?

Dopunite spisak! Koga biste vi voleli da ste gledali u Kijevu?

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
  • Prošlu ESC sezonu ću da pamtim kao sezonu izgubljenih dragulja na nacionalnim izborima… Prvenstveno mislim na Totovu iz Mađarske, Loreen iz Švedske i BQL iz Slovenije.