Evrovizija 2018

Portugalija će na Evroviziju potrošiti do 40 miliona evra

Portugalija će naredne godine u Lisabonu za organizaciju takmičenja za Pesmu Evrovizije potrošiti od 25 do 40 miliona evra, što će organizaciju učiniti najjeftinijom u poslednjih nekoliko godina.

Kazao je ovo Gonsalo Reis, direktor portugalskog javnog servisa – RTP.

Prema njegovim rečima, očekuje nas ipak jedna od najzanimljivijih Evrovizija ikad priređenih.

– Organizaciju najvećeg muzičkog takmičenja iskoristićemo i za promociju modernog Portugala, zemlje koja je okrenuta svetu, a predstavićemo našu kulturu. Želimo omogućiti našoj zemlji da nastavi sa izgradnjom pozitivne slike na međunarodnoj sceni – rekao je on.

Takođe, naglasio je i da će portugalski nacionalni izbor Festival da Canção naredna četiri izdanja doživeti izvan glavnog grada.

– To je prilika i da se drugi gradovi promovišu. Zbog toga će se finale festivala naredne godine održati u gradu Gimaraisu – istakao je Reis.

Dve polufinalne emisije Festival da Canção održaće se 18. i 25. februara u Lisabonu, a finalno veče 4. marta u Gimaraisu.

Evrovizija u Areni „Altice”

Sada je i ozvaničeno da će se dve polufinale večeri (8. i 10. maja) i finale (12. maja) održati u najsavremenijoj višenamenskoj dvorani koja je do sada bila poznata pod imenom MEO Arena.

Dakle, reč je o istom objektu koji je sada dobio novog sponzora, zbog čega mu je i promenjeno ime u Arena Altice.

Ova zatvorena dvorana je treća po kapacitetu i veličini u Evropi; ima kapacitet 20.000 gledalaca i trenutno je najbolje zdanje u Portugaliji u kojem se može upriličiti događaj poput Pesme Evrovizije.

Nalazi se u kompleksu Expo 98, kada je i izgrađena za potrebe Svetske izložbe 1998. u Lisabonu. Blizu je međunarodnog aerodroma, na samo 20 minuta metroom do samog centra glavnog grada, okružena je hotelima, restoranima i brojnim drugim zabavnim sadržajima.

Osim glavne sportske/koncertne dvorane, u njoj su i druge manje sale koje će posetiocima, učesnicima, novinarima nesumnjivo biti na dohvat ruke.

Oznake