Gde su, šta rade?

Vaučeri za leto: Momci umetnici

[dropcap]N[/dropcap]a izmaku leta predstavljamo vam i jedan muški kvartet. Sačinjen je od (uglavnom) veoma uspešnih pop zvezda, koji su ostavili dobar trag i u istoriji Pesme Evrovizije. Reč je o sledećim izvođačima:

Aleksej Vorobjov (Rusija 2011) | Volim te

E pa ovo nisam očekivao od ruskog plavušana. Da li se on to opametio, pa krenuo ozbiljnijim muzičkim vodama? Ovo uopšte ne zvuči kao nešto što bi zauzelo prvo mesto na bilo kojoj top-listi, a trenutno žari i pali ruskim radijskim top-listama. Vrlo u stilu šezdesetih, spakovano u jako simpatičan tekstić na prelepom ruskom jeziku. Pesma odiše neposrednošću, skromnošću i vokalnom harmonijom, kako Aleksejevom, tako i harmonijom pratećih vokala. Baš lepo.

Loik Note (Belgija 2015) | Mud blood (Blatokrvni)

Ovaj dečko me svaki put „oduva” svakim svojim novim singlom. Ne mogu reći da je Mud blood bolji od prethodnih Loikovih singlova, ali im definitivno može parirati. Oseća se i vidi „debeli” uticaj pop zvezda poput Sije, Lorde i sl. Ono što je najupečatljivije kod Loika jeste njegov nesvakidašnji glas čija boja slika milione pejzaža u mojoj glavi. Ako me kontate. Umetnik je u svakom smislu te reči, svaku pesmu dočarava do vrhunca i mislim da mu u Belgiji nema ravnog. Tematika ove pesme je vrlo verovatno uzeta iz serijala o Hariju Poteru, ali koga briga kada je pesma odlična?! Pesma se bavi demonima koji izjedaju nas i našu ličnost, kao uglavnom svaka Loikova pesma. Dinamično, napeto, moćno. Visoka umetnost, koja se retko viđa.

[ads1]

Manel Navaro (Španija 2017) | Keep on falling (I dalje padam)

Definitivno najomraženiji i najhejtovaniji lik ovogodišnjeg Evrosonga se vraća na špansku pop estradu prelepom numerom pod nazivom Keep on falling. Pesma odiše nekakvim umorom, emotivnim nabojem, i naravno – nezaobilazna gitara. Ne znam zašto mu je trebao onakav kiks u Kijevu, kada verovatno i sam zna da je mogao sa boljom pesmom da ode na Evroviziju. Ova pesma tera ili na plač, ili na smeh. Na vama je čega ćete se setiti dok je budete slušači. Veoma nostalgično.

Ajzaja (Australija 2017) | Streets of gold (Ulice zlata)

Aktuelni pobednik australijskog X Factora i ovogodišnji predstavnik dalekog kontinenta nam prezentuje novu pesmu. Rekao bih da je žanrovski u stilu njegove evrovizijske pesme. Ozbiljna, mada mnogo poletnija u odnosu na Don’t come easy. Već pred poslednji refren se prepoznaje taj njegov duboki bariton – prodoran, drhtav i vrlo dirljiv. Opuštajuće i radijski.