Balkan, Balkan! Gde su, šta rade?

Slušali smo – „Who See” spremio „Pamidore”

[dropcap]D[/dropcap]evedesetih godina su reprezenti Crne Gore u domenu rep muzike bili legendarni „Montenigersi”. Nakon što je delatnost rada te grupe nesrećno prekinuta pogibijom Nebojše Saveljića – Nebe u saobraćajnoj nesreći, nastala je velika praznina u domenu crnogorske rep scene, sve dok se nije pojavio duo „Who See”.

Nismo slučajno poredili „Who See” sa „Montenigersima” na početku teksta jer Bokeljani Dejan Dedović – Dedduh i Mario Đorđević – Noyz sada uživaju u velikoj popularnosti kao što su devedesetih to imali njihove starije kolege Igor Lazić – Niggor i gorespomenuti Nebo. Prednost „Who See” u odnosu na „Montenigerse” je ta što su se domogli i međunarodne scene učešćem na Pesmi Evrovizije u Malmeu 2013. godine, kada su sa Ninom Žižić pevali zaraznu numeru u dabstep fazonu Igranka. Iako nisu prošli u finale, privukli su pažnju publike ne samo pesmom, već i atraktivnim scenskim nastupom u kojem su Dedduh i Noyz nastupili kao astronauti. A godinu dana pre toga su od strane eks-jugoslovenskog ogranka MTV-ja dobili nagradu za najbolje izvođače sa tog područja.

Iako su prvi album „Sviranje kupcu” objavili 2007. godine, masovnu popularnost su stekli tek sa drugim albumom „Krš i drača” iz 2011. godine sa kojeg su udarni hitovi bile numere Reggaeton Montenegro i Koji sam ja meni kralj. Treći album „Nemam ti kad” izdat 2014. godine je bio jednako uspešan kao i prethodni, a vodeći hitovi su bile pesme Dinamida, Đe se kupaš i naslovna numera.

Šta donosi „Pamidore”?

I tri godine posle trećeg, na red je došao i četvrti album pod nazivom „Pamidore”. Album je publici predstavljen 1. jula na svim digitalnim muzičkim platformama i na oficijelnom Jutjub kanalu, a kasnije i u obliku kompakt-diska pa je dostupan u svim muzičkim prodavnicama širom Balkana. Već smo spomenuli da je ovo njihov četvrti album po redu, a drugi uzastopni koji su objavili za beogradsku nezavisnu diskografsku kuću „Lampshade Media”.

Prvi najavni singl sa albuma je lansiran još prošlog leta, a u pitanju je numera žestokog zaraznog ritma Sobe zimmer rooms u kojoj se njih dvojica stavljaju u ulogu osoba koji kroz opušten dijalog pričaju o biznisu sa izdavanjem soba za turiste. Drugi singl je objavljen mesec dana pred izlazak albuma, a radi se o numeri umerenog tempa Naselje u kojem pevaju o meštanima naselja Kamp i Škaljari u kojima je sniman i prateći spot.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Sobe zimmer rooms [/tab_title] [tab_title] Naselje [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]

Pored ove dve numere, na albumu se nalazi još 13 jednako zanimljivih i ludih pesama koji su stilski slične onom što smo navikli od njih, a govore o običnim, životnim temama, neretko o socijalnoj tematici i pojavama u društvu koje odgovaraju ovdašnjem mentalitetu i karakteru.

[ads1]

Mišljenje autora teksta je da su i ovaj put članovi sastava „Who See” napravili pun pogodak, te da će i ovaj album prštati od hitova. E sad, koje pesme će se izdvojiti, to će vreme pokazati, ali od novijih numera se na listi najgledanijih video-klipova dobro kotira pesma Pucačina po Budvi, dok su Sobe zimmer rooms i Naselje već odavno veliki hitovi.

Bonus pesme

„Who See” je objavio još dve kolaboracije koje se ne nalaze na albumu, ali su vredne spomena. Prvu pesmu su uradili u saradnji sa bijeljinskim reperom Frenkijem za „Tuborg Open” projekat, a zove se Daj ga na gas. U toj pesmi se prepliću žestoki vokali i moćan ritam, a momci nam poručuju da treba uvek uživati u životu i ići punom parom.

Drugu pesmu su radili sa Banetom Lalićem i njegovom grupom MVP i zove se Nemoj da me trezniš. Ona isto ima zarazan ritam i pamti se na prvu. Iako mnogi misle da je previše pesama na temu alkoholisanja i noćnog provoda, ovakav način obrađivanja takve tematike je mnogo zanimljiv jer za razliku od nekih drugih, u kojima izvođači pevaju o tome kako utehu u bolu traže u piću, Dedduh i Noyz su sa Banetom Lalićem ovaj put opevali uticaj alkohola na dobro raspoloženje. Ali nekada to dobro raspoloženje može da se omakne kontroli…

Prvu pesmu su objavili za srpski ogranak „Universal Music Group”, a druga pesma je izdata za kuću „Lampshade Media”.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Daj ga na gas [/tab_title] [tab_title] Nemoj da me trezniš [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]

Kompletan album se može preslušati preko Jutjub plejliste.

Oznake