Evrovizija

Zvanično je – Evrovizija i u Aziji!

[dropcap]E[/dropcap]vrovizija je takmičenje čija je popularnost odavno prevazišla granice Evrope. Izuzetnu popularnost više od 30 godina uživa u zemljama Azije i Pacifika, posebno Australiji, pa je ovog popodneva svakog fana obradovala vest o pokretanju posebne verzije takmičenja za ta dva kontinenta.

Naime, Evropska radiodifuzna unija je bez ikakve prethodne najave lansirala promotivni video za novi televizijski format zvan Eurovision Asia Song Contest. Istovremeno je lansiran i zvanični sajt takmičenja u kojem će fanovi moći da se informišu o svim detaljima predstojećeg značajnog takmičenja iz prve ruke.

Format takmičenja je razvio australijski javni emiter SBS uz pomoć producentske kuće Blink TV i naravno EBU.

Interakcija s publikom

Ono po čemu će ovo takmičenje biti specifično jeste interakcija organizatora s publikom. Svaki evrovizijski fan će preko društvenih mreža moći da predlaže koje izvođače bi voleli da vide na takmičenju i kakve bi muzičke stilove voleli da čuju. Isto tako je postavljeno i pitanje ko bi po njima, od predloženih izvođača, bio idealan pobednik prvog izdanja takmičenja.

[ads1]

Na taj način će fanovi doprineti dobroj medijskoj primećenosti takmičenja. A nema sumnje da će isto tako festival dostići više od milijardu gledalaca, koliko ih se očekuje.

A kakav format se očekuje?

Poznato je da će prvo izdanje takmičenja biti održano 2018. godine. Ono što za sada nije poznato jeste podatak koliko će zemalja učestvovati, a ni ko će organizovati takmičenje.

Što se tiče učesnica, organizatori računaju na najviše 20 zemalja. Za sada je učešće, pored Australije, potvrdio i Singapur. U skorije vreme organizatori računaju i na učešće Kine, Japana i Južne Koreje kao punopravne članove Azijsko-pacifičke radiodifuzne unije (ABU).

Gradovi koji su zainteresovani za organizaciju takmičenja su Sidnej, Hong Kong i Singapur.

Ovo će biti prvi put da se neka spin-off verzija takmičenja za Pesmu Evrovizije održava van granica Evrope. Pored toga što je EBU licencu za takmičenje prodao zemljama sa azijsko-pacifičkog područja, licencu je prodao i zemljama Bliskog istoka, kao i zemljama s područja saveznih država Sjedinjenih Američkih Država.

U ovom slučaju je jasno da ideja o razvitku centralnog takmičenja u Mondoviziju propada, te je samim tim za ceo svet bolje da svaka kontinentalna zona dobije svoje takmičenje. Takav cilj je postavila sama Evropska radiodifuzna unija i mi se nadamo da se neće zaustaviti samo na azijsko-pacifičkom području.

Oznake

4 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Zašto se takmičenje održava u Aziji? A ako bi Australia pobedila takmičenje ne bi se održavala u Australiji već bi moralo negde u Evropi.

  • NZM bas meni se nesto i ne svidja za to sto Australija ucestvuje na Evroviziji. Takodje mislim da je preterano imati toliko Evrovizija. Ovo sa Horom godine mi se svidja kao i Evrovizija. A za Aziju i nisam bas siguran. Inace mnogo je bolje nego Worldvision.

  • Zanimljivo, samo ja ocekujem jos neko takmicenje. Cini se da se EBU nece ovde zaustaviti. Najpre Evrovizijski hor godine, sada ovo, videcemo sta sledi jos!