Dečja Evrovizija 2017

Dečja Evrovizija: Zvanično 16 zemalja u Tbilisiju

[dropcap]N[/dropcap]a Dečjoj pesmi Evrovizije 2017. godine učestvovaće predstavnici iz 16 zemalja – jedna manje u odnosu na prošlu godinu. Organizatori su saopštili i izmene u sistemu glasanja.

Deca uzrasta od 9 do 14 godina iz Albanije, Australije, Belorusije, Gruzije, Holandije, Irske, Italije, Jermenije, Kipra, Makedonije, Malte, Poljske, Portugalije, Rusije, Srbije i Ukrajine nadmetaće se u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, 26. novembra na 15. juniorskom evrovizijskom takmičenju, pod sloganom Shine Bright.

U odnosu na prošlu godinu, svoje predstavnike neće imati (iznenađujuće) Bugarska i Izrael, dok je povratnik Portugalija čija će se pesma čuti prvi put nakon 2007. godine. Očigledno je da je velika pobeda Salvadora Sobrala dala više smelosti Portugalcima te su se na krilima evrovizijske pobede u Kijevu odlučili i da nastupe na Dečjem Evrosongu.

[ads1]

Takmičenje ipak u manjoj dvorani

Nacionalni emiter Gruzije i koorganizator festivala GPB ranije je objavio da će se takmičenje održati u Palati sportova, međutim, odlučeno je da se ono održi u savremenoj Olimpijskoj palati jer je, kako je navedeno, pogodnija za učesnike, delegacije, novinare, fanove, a i za sam šou. Olimpijska palata ima kapacitet 4.000 mesta.

Izvesno je da je EBU nastavio praksu održavanja Dečje pesme Evrovizije, uvedenu prošle godine na Malti, u manjim, intimnijim dvoranama koje su prikladnije za porodični, popodnevni termin emitovanja programa.

S tog mesta će muzičko takmičenje biti emitovano u nedelju 26. novembra od 16.00 do 18.00 časova.

[ads1]

Šta donosi novi sistem glasanja?

Ove godine se praktično vraća glas publike, ali će svi zainteresovani to moći da rade isključivo preko namenske veb-platforme (aplikacije) na zvaničnom sajtu JuniorEurovision.tv.

Dakle – nema SMS!

To glasanje će se odvijati u dve runde. Prva runda počinje u petak 24. novembra i trajaće do nedelje 26. novembra do 15.59 h – dakle, do početka festivala. U tom periodu će glasači, pre glasanja, biti u obavezi da odgledaju rekapitulaciju svih pesama, posle čega će im biti ponuđeno da odgledaju jednominutni snimak učesnika s proba.

Druga faza glasanja će biti pokrenuta tokom šoua, nakon što svi predstavnici izvedu svoje pesme i nastupe, i trajaće 15 minuta. Tako prikupljeni glasovi iz obe runde činiće 50% bodova, dok će drugu polovinu dodeliti žiri.

Više detalja o sistemu glasanja biće objavljeno u narednom periodu.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Podsetimo, pobednika Dečjeg Evrosonga 2016. odredila je kombinacija glasova tri grupe žirija:

• 50% glasova dobijeno je od stručnjaka i profesionalaca u muzičkoj industriji svake od zemalja učesnika, tzv. žiri odraslih;
• 50% glasova dali su dečaci i devojčice iz svake zemlje učesnice, koji su činili tzv. dečji žiri;
• zbiru dobijenih bodova prethodne dve grupe dodati su pojedinačni poeni tri člana nezavisnog stručnog žirija.[/box]

Oznake

3 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Drago mi je što je vraćen glas publike jer to je ono što i sačinjava ovakvo takmičenje.Žao mi je zbog Bugarske i Izraela jer su prošle godine poslali jako interesantne pesme i zato što bi uz njih imali izjednačen rekord.Naravno srećan sam zbog Portugala i jedva čekam da čujem šta će poslati.

  • Ranijih godina je krajnji rok za prijavljivanje bio u septembru, oktobru. Medjutim, sad su objavili da ucestvuje 16 zemalja. Da li je to broj ucesnika za sada ili mozemo ocekivati i jos neke drzave da potvrde?