Evrovizija 2018

Zvanično je – Pesma Evrovizije se seli u Lisabon

Sad nema dilema ni nagađanja. Portugalska prestonica i zvanično će udomiti 63. Pesmu Evrovizije 2018. godine, koja će se održati 8, 10. i 12. maja.

Ovu vest potrvrdili su u koordinisanim saopštenjima organizatori takmičenja, Evropska radiodifuzna unija (EBU) i Radio-televizija Portugalije (RTP), navodeći da je Lisabon imao najbolju ponudu od četiri preostala konkurenta: Brage, Gimaraisa, Santa Marija de Feire i Gondomara.

Jon Ola Sand, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, čestitao je novim domaćinima i predstavnicima RTP na profesionalnoj i detaljnoj proceni svih ponuda.

Druga zvanična odluka

Interesantno je da je ovo „druga zvanična odluka”, budući da je RTP na svom prvom sastanku posle pobede u Kijevu odlučio da Lisabon bude grad domaćin. Međutim, nekoliko drugih manjih gradova izrazilo je negodovanje zbog takve odluke, zato što se nije u skladu s praksom prethodnih godina sprovelo javno nadmetanje.

Stoga je predsednik nacionalnog emitera Gonsalo Reis tada izjavio da će ta kuća pažljivo razmotriti i analizirati sve opcije koje budu u saglasnosti sa zahtevima EBU, a to su odgovarajuća dvorana, blizina aerodroma i dobra povezanost, infrastruktura, hoteli, dodajući da je važno da se izabere „bezbedna opcija i uvek, uvek s nacionalnim karakterom”.

Dobro došli u Lisabon!

Predstavnici RTP su na pres-konferenciji upriličenoj ovim povodom poželeli dobrodošlicu svim novinarima i fanovima, obrativši se sledećim saopštenjem:

Evropa je oduvek bila multikulturalna, višenacionalna, još uvek je to nasleđe koje predstavlja želju za svetlijom budućnošću jednih s drugima. Portugalija je zemlja u jednom od najudaljenijih krajeva Evrope, snažno povezana s njom, a opet i široko otvorena prema moru. A okeani nam mogu dati nagoveštaj za ideju o toj prepletenosti. Sve teče. I kroz njih smo i mi povezani. To je bila ključna tačka u portugalskoj istoriji, spajajući se tako ne samo sa ostatkom Evrope već i sa Afrikom, Amerikom, Azijom i Okeanijom. Morskim putem.
Lisabon je pre petsto godina bio mesto na kom su se ovi putevi susticali i razilazili. A danas, grad različitosti, poštovanja i tolerancije, sa društvom svih boja i veroispovesti, koji deli vrednosti za koje se Evrovizija zalaže, poziva sve da proslave spremnost da se zbliže i postanu ujedinjeni.

A takmičarska dvorana?

Interesantno, ali niko od zvaničnika nije saopštio u kojoj će se dvorani održati takmičenje. Ipak, kako se već i nagađalo, sve drugo osim MEO Arene bilo bi pravo iznenađenje. Ta zatvorena dvorana je treća po kapacitetu i veličini u Evropi i trenutno najbolje zdanje u kojem se može upriličiti događaj poput Pesme Evrovizije.

Radio-televizija Portugalije planira da u organizaciju Evrovizije uloži 30 miliona evra, što je iznos baziran na proračunima ovogodišnjeg takmičenja u Kijevu, ali se očekuje i da komercijalni partneri i sponzori pomognu svojim sredstvima.

Oznake