Evrovizija 2017

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

[dropcap]E[/dropcap]vropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih kašnjenja prilikom organizacije Evrosonga i zbog toga što nije ispunila svoje obaveze prema učestvovanju ruske predstavnice Julije Samojlove.

EBU je u saopštenju istakao da je ceo slučaj naškodio ugledu takmičenja, te da je i rusku televizija „Kanal 1” dobila „ukor”, zato što nije učestvovala u radu šefova delegacija i zato što je odbila da prenosi takmičenje, ali je EBU nije na isti način kaznio.

[ads2]Odluka o određivanju kazne preneta je ukrajinskoj javnoj televiziji NSTU koja je bila suorganizator takmičenja, istakao je za Frans pres portparol Evropske radiodifuzne unije, ne želeći da navodi o kom iznosu je reč.

Međutim, direktor ukrajinske javne televizije Zurab Alasanija je otkrio da je reč o iznosu od 200.000 evra te da će žaliti na tu odluku kod Komiteta za nadzor Evrosonga.

Zapravo, nije NSTU taj koji je zabranio Juliji Samojlovoj da nastupi. To je odluka ukrajinske bezbednosne službe, ali mislim da niti oni, niti vlada, neće hteti da učestvuju u ovome – izjavio je Alasanija.

Ipak, zanimljivo je i to da je NSTU prošle sedmice saopštio kako su švajcarske vlasti „zamrzle” transfer u iznosu od 15 miliona koje je ta medijska kuća uplatila EBU kao garanciju za uspešnu organizaciju Pesme Evrovizije, a koje je EBU trebalo da im vrati po okončanju takmičenja. Međutim, nema naznaka da ovaj slučaj ima veze s novčanom kaznom.

Podsetimo, ukrajinska tajna služba je na tri godine zabranila 27-godišnjoj ruskoj pevačici Juliji Samojlovoj da uđe u Ukrajinu zbog koncerta koji je juna 2015. održala na Krimu, posle aneksije tog ukrajinskog poluostrva od strane Rusije. Zbog toga Rusija nije imala svog predstavnika i odbila je da prenosi događaj. Osim toga, ukrajinska nacionalna televizija imala je i brojna kašnjenja u sprovođenju javnih tendera, što je usporilo i otežalo celu organizaciju majskog događaja u Kijevu.

Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • I taman kad se pomislilo da je rasprava na ovu temu završena,evo opet sve ispočetka.Mesec dana po okončanju Evrovizije EBU se setio da kazni Ukrajinu,a ne odmah po završetku kao što je to trebalo isto kao što su i prošle godine Rumuniji ”na vreme” zabranili učešće zbog finansijskih dugova koji su se gomilali godinama…Ovo je velika šteta za Ukrajinu jer je ova kazna došla kao šlag na tortu za mnoge propuste koji su se desili tokom 3 večeri….pitanje je samo da li će se ova bitka završiti,kad,kako i ko će biti pobednik.Ova godina sigurno neće ostati zapamćena kao uspešna kad je Evrovizija u pitanju.

  • To za kašnjena uredu, ali da ih kazne, zbog Julije, je glupost.

    Neka EBU pokaže dokument, gde je Ukrajinska televizija potpisala, da će prekršiti domaće zakone, zarad emitovanja jedne emisije iz zabavnog programa?! Koja država bi primila pevačicu, koja ju je omalovažila? Ili Julija može sebi sve dozvolilti, jer je, hendikepirana?!

    Siguran sam takođe da je se Ruska televizija jako zabrinula, zbog “ukora” EBUa.

    EBU je po ko zna koji put pljunula sama na sebe. Svoju reputaciju sama ruši.