Gde su, šta rade? Zanimljivosti

Čolina „Mala” na vrhu evrovizijskih noviteta. Hrvatski pevači „u lovu” na nagrade publike

[dropcap]U[/dropcap] ovom izdanju „evrovizijskog potpurija” donosimo informacije o tome koji su pevači „u lovu” na nagrade publike, koji pevači su nastupili na prestižnoj dodeli muzičkih nagrada u Grčkoj, te o nastupu Salvadora Sobrala na humanitarnom koncertu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Čolina nova pesma na vrhu evrovizijskih noviteta

Nova pesma Zdravka Čolića Mala na vrhu je „TOP 20+5” liste noviteta evrovizijskog portala Eurovion on Top u konkurenciji izvođača iz cele Evrope. Iza sebe, Zdravko je na listi ostavio brojna popularna imena poput ovogodišnjeg evrovizijskog pobednika Salvadora Sobrala, Elenu Paparizu, Laru Fabijan, Ruslanu, Frančeska Gabanija i druge.

Novi singl Zdravko je objavio na svoj rođendan 30. maja, a spot za ovu pesmu, u kome jednu od uloga tumači i poznata glumica Jelena Gavrilović, pobrojao je brojne pozitivne komentare.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Salvador Sobral na humanitarnom koncertu

U zemlji u kojoj će se naredne godine održati Evrosong nedavno se dogodio najstrašniji požar u poslednjoj deceniji, a koji je izbio u centralnom delu države Pedrogao Grande, u kojem je stradalo 64 ljudi, povređeno 157, a strahuje se da će u narednim danima broj žrtava biti uvećan.

Zbog toga je 27. juna u MEO Areni u Lisabonu održan veliki humanitarni koncert na kojem je nastupilo preko 20 tamošnjih izvođača, a među njima je bio i evrovizijski pobednik Salvador Sobral.

Povodom te velike nesreće koja je zadesila Portugaliju, Salvador je na svom „Fejsbuk” profilu napisao da će sav prihod od prodaje svog poslednjeg albuma „Excuse Me”, koji je objavio prošle godine, donirati u humanitarne svrhe. Odnosno, sav prihod od prodaje albuma će biti doniran za pomoć nastradalima i povređenima u ovom požaru.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Dodela popularnih nagrada televizije MAD u Grčkoj

Najpopularnija grčka muzička televizija MAD TV je u periodu od 2013. do 2015. godine učestvovala u organizaciji nacionalnih izbora za Pesmu Evrovizije, a pošto je poznato koliko se Evrovizija u Grčkoj voli i poštuje, onda su organizatori odlučili da ponovo pozovu neke bivše evrovizijske učesnike da 27. juna nastupe na manifestaciji MAD Video Music Awards na kojem je publika nagradila najbolje izvođače koji su obeležili proteklih 12 meseci.

Među nominovanima je bilo i nekoliko bivših evrovizijskih učenika. Počnimo prvo od Demi, čija je ovogodišnja evrovizijska numera This is love nominovana u tri kategorije: za najbolju žensku pesmu u kategoriji modernog muzičkog žanra, za najbolji spot u dens žanru i za spot godine za koji je i osvojila nagradu. Pored toga, pokupila je i nominaciju za najbolji spot u kategoriji balada za pesmu Tha meineis feugontas i nominaciju za nagradu „Superfanovi godine”.

Elena Paparizu je rekorder po broju osvojenih nagrada MAD TV. Od 2004. osvojila je čak 24 priznanja ove televizije! Ovaj put imala je šansu da broj nagrada uveća, jer su njena dva letnja hita Fiesta i Haide nominovana u po četiri kategorije: za pesmu godine, za najbolji video-spot u dens žanru, za najbolju žensku pesmu modernog muzičkog žanra i za spot godine. Eleni je pripala nagrada za najbolju žensku pesmu modernog muzičkog žanra.

Lista nominovanih nije mogla da prođe ni bez popularnog Sakisa Ruvasa koji je bio nominovan u dve kategorije: njegova pesma Zitima zois je nominovana za najbolju mušku pesmu modernog muzičkog žanra, a isto tako je, kao i Demi, pokupio nominaciju za nagradu „Superfanovi godine”.

RiskyKidd, koji je za Grčku pevao 2014. u duetu sa Freaky Fortuneom, nominovan je u kategoriji za vokalnu saradnju godine za pesmu #Bang! koju je snimio sa Arvom i Ivom Legaki.

Za kraj konkurencije je sačuvana kiparska evrovizijska veteranka Evridiki koja je s pesmom Mia mera ksypnisa nominovana za najbolji spot u kategoriji „pesama sa razlogom”.

Kao gost se pojavio ovogodišnji bugarski predstavnik Kristijan Kostov koji je tom prilikom otpevao evrovizijsku pesmu Beautiful mess, a tim povodom je publika mogla i da uživa u grčkoj verziji te numere.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Hrvatski pevači u lovu na nagrade publike

U Hrvatskoj će ove godine prvi put biti dodeljena nagrada za najbolju pesmu objavljenu u prethodnih godinu dana, koja je nazvana po legendarnoj numeri Olivera Dragojevića Cesarica. Ta pesma je na prvoj dodeli nagrada „Porin” 1994. godine dobila četiri nagrade, među kojima i onu najbitniju koju je dodelila publika za „Hit godine”. Ta nagrada se na toj dodeli dodeljivala u dva navrata – u periodu od 1994. do 2003. i od 2010. do 2014. godine, a bila je specifična po tome što je dobitnika te nagrade birala samo i isključivo publika.

Drugi razlog zbog kojeg se nagrada zove tako kako se zove jeste i taj što se spomenuta Dragojevićeva pesma smatra najuspešnijom hrvatskom pesmom svih vremena.

[ads2]Ukidanjem tog prizanja nastala je praznina, jer sve do ove godine nije napravljena alternativna dodela nagrada u kojem priznanje za najbolju pesmu ne bi dodeljivao žiri, već publika. Odavno je poznato koliko je publika imala značaja u odabiru najbolje pesme. I zato je novi hrvatski muzički savez UNISON, koji za cilj ima promovisanje hrvatske muzike i pesama koje su obeležile prethodni period, odlučio da pokrene spomenutu dodelu nagrada kako bi publici preko SMS poruka i oficijelne onlajn aplikacije bilo omogućeno da odabere pesmu koja je po njihovom mišljenju bila najbolja.

Glasanje se odvijalo u dva kruga – 31. marta je objavljena lista od 40 pesama koje su ušle u uži izbor, a prvi krug glasanja publike je otpočet 5. maja i trajao je do 9. juna. Za drugi krug glasanja je publika odabrala 12 finalista. On je otpočet 12. juna i trajaće do 2. jula, a na gradskom trgu Prokurative u Splitu će 7. jula biti proglašen dobitnik nagrade. Pored glavne nagrade publike za „Hit godine”, biće dodeljene i posebne nagrade za pesme godine u kategorijama popa, roka, zabavne, klapske i tamburaške muzike. Dobitnici posebnih nagrada u tih pet kategorija takođe će biti proglašeni na osnovu najvećeg broja glasova publike ostvarenih u prvom krugu glasanja za nagradu.

Među tih 12 finalista koji se bore za glavnu nagradu za najbolju pesmu objavljenu u prethodnih godinu dana, nalazi se i troje bivših evrovizijskih učesnika, a to su: Nina Badrić koja je nominovana zahvaljujući prošlogodišnjem hitu Dani i godine i Doris Dragović i Žak Houdek koji su nominovani zahvaljujući prošlogodišnjem duetu Ima nešto u tome.

Kada smo već spomenuli Ninu Badrić, koja je i glavni favorit za osvajanje nagrade, vredi spomenuti da je početkom juna u Srbiji osvojila nagradu „NAXI Palma”, zahvaljujući slušaocima NAXI radija koji su preko interneta izglasali njenu spomenutu pesmu Dani i godine kao najbolju.

Ovo priznanje dodeljuje pomenuti beogradski radio, počevši od 2011. godine, a među dosadašnjih sedam dobitnika, nalazi se i dvoje bivših evrovizijskih učesnika – Zdravko Čolić koji je to priznanje dobio dva puta za pesme Ljubavnici 2011. godine i Što ti dadoh 2014. godine, kao i jedna od članica grupe „Moje 3” Sara Jovanović, u narodu poznatija kao Sara Jo, koja je tu nagradu dobila 2015. godine za baladu Mahovina.

Među finalistima koji su se borili za ovogodišnjeg laureata od bivših evrovizijskih učesnika našli su se i Kaliopi sa poslednjim singlom Rođendan i Sergej Ćetković sa prošlogodišnjim singlom Nek te ljubav dočeka.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Nastupi Sergeja Lazareva i Alsu na otvaranju Kupa konfederacija

Trenutno se u Rusiji održava fudbalsko takmičenje Kup konfederacija, svojevrsni uvod u Svetsko fudbalsko prvenstvo koje će naredne godine biti održano u toj zemlji. Takmičenje je počelo 17. juna i trajaće sve do 2. jula, a na njemu učestvuje osam reprezentacija – domaćin svetskog fudbalskog prvenstva Rusija, šampion prethodnog svetskog prvenstva Nemačka, i još šest osvajača titula sa kontinentalnih fudbalskih prvenstava u prethodnom periodu.

Na svečanom otvaranju su nastupili i bivši evrovizijski učesnici Sergej Lazarev i Alsu. Lazarev je u duetu s popularnom ruskom pevačicom Njušom otpevao oficijelnu pesmu narednog Mondijala, dok je Alsu publici priuštila jedan zanimljiv performans, nastupivši u ruskoj narodnoj nošnji. Vredi pogledati!

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Njuša i Sergej Lazarev [/tab_title] [tab_title] Alsu [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
  • Baš je bezveze Zdravkova “nova” pesma. Zvuči kao svaka druga, koju je snimio, zadnjih godina. Spot takođe glup, ruke u džepovima, kaldrme … sve, kao i svaki put. Bilo ko drugi da je to snimio, ne bi bila zapažena niti najmanje.