Balkan, Balkan! Evrovizija Evrovizija 2017

Lejdi Gaga i Mila Jovović umalo na Evrosongu. Novi izraelski javni servis traži članstvo u EBU

[dropcap]I[/dropcap] dok se i dalje sumiraju utisci o nedavnoj završenoj Pesmi Evrovizije u Kijevu, nove informacije „ne dozvoljavaju” da se izvede i konačan zaključak. Koliko su Ukrajinci bili blizu spektaklu? Jesu li ga uprkos svemu dostigli?

U novom izdanju „evrovizijskog potpurija” donosimo vesti koje će možda pomoći u definisanju odgovora na navedena pitanja.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Suprug evrovizijske pobednice novi generalni direktor EBU

Noel Karan (Noel Curran), nekadašnji direktor irske nacionalne televizije Raidió Teilifís Éireann (RTÉ), imenovan je za novog generalnog direktora Evropske radiodifuzne unije (EBU). On će na tom mestu naslediti Ingrid Deltenre koja je obavljala tu funkciju od 2010, ali je ranije ove godine podnela ostavku.

Noel Karan je u snažnoj sprezi s Pesmom Evrovizije. Tokom 90-ih godina bio je šef irske delegacije, a 1997. godine, kada se Evrosong održavao u Dablinu, bio je izvršni supervizor ispred RTÉ. Zanimljivo je da se Noel oženio sa Imar Kvin, evrovizijskom pobednicom 1996. godine, a njih dvoje imaju dve ćerke.

Generalni direktor EBU je javna funkcija, čije je zaduženje da predstavlja EBU na međunarodnim skupovima i događajima, kao i da posreduje između EBU i njenih članica.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Nezvanično: Troškovi Evrosonga u Kijevu 18,5 miliona evra

Javni medijski servis Ukrajine NSTU, koji je bio koorganizator 62. Evrosonga, nije još uvek objavio finansijski izveštaj, no ukrajinski „Kanal 24” je okvirno procenio da je nedavno završena Pesma Evrovizije koštala 18,5 miliona evra.

Prošle godine u avgustu planirani budžet je iznosio 15 miliona evra, no vremenom su troškovi uvećani. Primera radi, „Kanal 24” je otkrio da je samo na rasvetu utrošeno blizu 2,7 miliona evra, dok je za konstrukciju bine, bez multimedijlanih elemenata, dato oko 1 miliona evra. Ceremonija otvaranja Evrosonga u palati Marinski, sa sve defileom na crvenom tepihu, stajala je organizatore 19.500 evra.

Takođe, „Kanal 24” navodi i da je prošlogodišnja pobednica Džamala, za svoje nastupe u prvom polufinalu i finalu inkasirala „tričavih” 32.850 evra (?!), dok su, primera radi, Ruslana i Onuka za svoje nastupe dobile 13.000, odn. 1.500 evra.

Naravno, navedeni proračuni su tek procena troškova i, kao što je već istaknuto, radi se o nezvaničnim podacima. Istina, treba dodati i da su i država i grad Kijev u više navrata odobravali dodatna finansijska sredstva, te da su dva velika sponzora „Jacobs” i „Pepsi” uložili značajna sredstva.

Kako bilo, Portugalci će morati da se dobro pripreme…

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Spekulacije: Lejdi Gaga i Mila Jovović na evrovizijskoj bini u Kijevu?

Da, ukrajinski mediji spekulišu, a među pojedinim nagađnjima izgleda da ima i istine. Naime, Mila Jovović, holivudska zvezda koja je rođena u Kijevu 1975, trebalo je da bude voditeljka Pesme Evrovizije, a planetarno popularna Lejdi Gaga specijalni gost u revijalnom programu finalne večeri.

Producent upravo završenog Evrosonga Oleg Bodnarčuk otkrio je da je Mila Jovović bila prva na listi želja ukrajinske televizije. Pregovori su tekli dobrom dinamikom s njenim menadžerom, čak se navodi i da je Mila pristala, ali je problem bio novčani iznos koji je trebalo unapred obezbediti, a koji bi premašio planirane troškove.

Iz istog razloga ni Lejdi Gaga nije nastupila u revijalnom delu finalne večeri. Džamalin menadžer je otkrio da menadžeri Lejdi Gage nisu zahtevali određeni fiksni iznos za njen nastup, ali su tražili da organizatori obezbede između 100 i 200 hiljada američkih dolara kao sigurnost za ispunjenje rajder-liste – za šta u datom momentu nije bilo mesta u budžetu.
[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

RTCG utrošio 115.000 evra za nastup u Kijevu

Kad smo već kod raznih brojeva, Radio-televizija Crne Gore saopštila je da je za učešće u Kijevu ta medijska kuća uložila 115.000 evra, od čega je 26.000 bilo za redovnu kotizaciju koja se direktno plaća EBU.

Šef evrovizijske delegacije RTCG Sabrija Vulić, uprkos neuspehu njihovog predstavnika Slavka Kalezića, pojasnio je da je RTCG „ne troši već ulaže” učešćem na Pesmi Evrovizije.

To je muzičko takmičenje, a poenta priče je promocija naše zemlje. Mi ne trošimo novac na Pesmu Evrovizije, mi zarađujemo promovisanjem Crne Gore – izjavio je Sabrija Vulić.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Novi izraelski javni servis IPBC podneo zahtev za puno članstvo u EBU

Sve je verovatno šokirao tužan govor izraelskog prezentera glasova u finalu Pesme Evrovizije 2017. On se „oprostio” od Evrovizije i zahvalio se na divnim godinama tokom kojih je izraelska nacionalna medijska kuća IBA bila deo EBU.

Naime, još 2014. godine najavljeno je gašenje tog nacionalnog emitera, ali je od tada više puta odlagano. Sada je to realnost – IBA (Israel Broadcasting Authority) se ugasila, a pokrenut je novi javni servis – IPBC (Israeli Public Broadcasting Corporation).

IPBC je podneo zahtev za puno i aktivno članstvo u EBU, kao zakonski i pravni naslednik pređašnjeg, međutim, pojedini izraelski mediji navode da taj radiodifuzni emiter možda neće ispunjavati uslove EBU, što bi moglo da ih košta učešća na Evroviziji naredne godine.

Planirano je da se program temelji na zabavnim sadržajima, a EBU insistira i na uvođenju informativnog programa, što je glavni preduslov da dobije dozvolu od krovne međunarodne radiodifuzne ustanove na pravo prenosa nekih velikih međunarodnih takmičenja poput Pesme Evrovizije ili svetskog prvenstva u fudbalu. IPBC je stoga počeo i sa emitovanjem informativnog sadržaja, pa je sva verovatnoća da u proceduri odobravanja aktivnog članstva neće biti većih prepreka.

Ipak, fanovi ne treba da odahnu, budući da će se učešće Izraela dogodine u Portugaliji dovesti u pitanje, ako neki od uslova ne bude ispunjen.

[ads2]U sastavu novog emitera nalaze se tri televizijska kanala – kanal na hebrejskom, dečji kanal i kanal koji će emitovati sadržaje na arapskom jeziku, kao i nekoliko radio-stanica.

Podsetimo da se slična situacija dogodila u Grčkoj 2013, kada je vlada Grčke ugasila dotadašnji javni servis ERT, uspostavila prelazni DT do formiranja novog javnog servisa NERIT. Evropska radiodifuzna unija pomogla je Grčkoj, a učešće ove države na Pesmi Evrovizije nije dovođeno u pitanje.

IBA je bio javni servis Izraela koji je počeo sa radom 14. marta 1948. godine, emitujući prvo radijski program, a od 1968. i televizijski. Najpre je imao naziv Kol Yisrael, mada se on koristio i kao zajedničko ime za mrežu devet radio-stanica u sklopu javnog servisa IBA. Od 1951. do 1965. funkcionisao je pod imenom IBS (Israel Broadcasting Service).

Aktivna članica Evropske radiodifuzne unije (EBU), a prema granicama Međunarodne telekomunikacione zajednice (ITU), postao je 1957. godine i do sada je bio jedan od najstarijih članova organizacije EBU.

Prvo učešće na Pesmi Evrovizije Izrael je imao 1973. godine u Luksemburgu i do sada se svojom pesmom Evropljanima predstavio 40 puta, od kojih je ostvario tri pobede (1978, 1979, 1998), dva puta je bio drugi (1982, 1983) i jednom treći (1991).