Iz mog ugla 2017

„Grab the moment” iz mog ugla (Norveška)

[dropcap]S[/dropcap]astav JOWST je poneo titulu 55. norveškog predstavnika, pobedivši na izbornom festivalu Melodi Grand Prix s kompozicijom Grab the moment. Oni su osvojili simpatije i publike ali i međunarodnog žirija, pa će svoju pesmu izvesti u drugom polufinalu 11. maja u Kijevu.

JOWST je u stvari umetničko ime mladog i uspešnog producenta, čije je ime Joakim With Steen. On je završio muzičku školu na smeru za produkciju, a jedno vreme je u njoj radio i kao nastavnik. Zatim se „bacio” na posao inženjera zvuka, nastavljajući da se bavi i produkcijom, da bi potom pokrenuo projekat Making a Hit, što je bio njegov prvi umetnički koncept.

U pesmi Grab the moment ostvario je saradnju s pevačem Aleksanderom Valmanom, koji se do javnosti „probio” učešćem u norveškoj verziji šoua za talente The Voice, gde je stigao do finala. Sarađivao je s više poznatih pevača i muzičara u Norveškoj, a uskoro, posle Evrovizije, ulazi u studio da snima svoje pesme.

Ovi simpatični Norvežani se na današnji dan nalaze na 25. mestu na kladionicama (OddsChecker.com) pa se čini da će njihova delegacija morati da „ulovi neki drugi trenutak” za pobedu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

 Vremeplov | 1989 

Ponovo se vraćamo u 1989. godinu, u vreme kada je rođen Joakim.

Radio Beograd je te godine pokrenuo muzički „Radio 101” koji je s radom počeo 6. maja, a ime je dobio po frekvenciji koju je koristio (101.0). Bila je to prva radio stanica koja se rukovodila principom „više muzike, manje priče”, a programsku šemu su činili velikom većinom kvalitetna domaća narodna i zabavna muzika, kao i hitovi sa svetskih top-lista. Zakonskim putem je ugašen 2006. godine.

Svetsku kinematografiju obeležili su i komercijalno zapaženi filmovi. Prva je bila filmska adaptacija o čuvenom šišmišu-superheroju Betmenu s Majklom Kitonom u glavnoj ulozi, odlazak Harisona Forda kao Indijane Džonsa na „Poslednji krstaški pohod”, dok su ostali uspešni filmovi bili drugi delovi „Povratka u budućnost” i „Smrtonosnog oružja” i „Gle, ko to govori”.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4+ 
Za razliku od Litvanije, Norveška je sve suprotno od one papazjanije od juče. Moderna, freš, DJ, klupska numera koja prati današnje muzičke trendove i sveža dešavanja u toj vrsti muzike koja danas preovlađuje na svetskoj sceni. Sam nastup na norveškom izboru, boje, rad kamere, scena, efekti, sve je urađeno u stilu vrhunskih nastupa sličnih izvođača i pesama. Međutim, pesma koliko god da je moderna i da ide u korak s vremenom, ne pruža mi kao slušaocu ništa novo. Čak i ova svetleća maska pratećeg muzičara, ma koliko interesantno izgledala, ne dozvoljava mi da dam veću ocenu od one koju sam dao. Sve u svemu, Norveška je vrlo dobra i ove godine.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 2 
Je l’ ovi rekoše da su spremni da ove godine pobede na Evroviziji? Pa ne znam baš da li će sa ovim to uspeti. Koliko ja čujem, ovo je samo još jedan nebitan radijski hitić koji se vrti otprilike dva, tri meseca na top-listama i „aj’ zdravo, sledeći”. Zanemarljivo, slabo i jadno. Norvežani su me malo razočarali ovim izborom. Neće na dobro izaći ako nastave ovom putanjom. Saberite se, šta vam je? #nebitno

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4 
Da odmah napomenem, imali su Norvežani mnogo originalnije i kvalitetnije pesme poslednjih godina od ovogodišnje, ali ni ovo nije toliko loše. Još jedna u nizu modernih pop pesama s primesama elektro-zvuka. Nema u njoj šta vokalno da se pokaže, strofe zvuče kao polu-rep deonice (imamo recitovanje), i sve prilično ravno zvuči. Ali baš kao što je slučaj i sa švedskom pesmom, i ovde postoji nekakav stepen zaraznosti, pa ću biti velikodušna kada je ocena za ovu pesmu u pitanju. P. S. Gde su nestale one prelepe norveške balade poput Silent storm i Monster like me.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 3+ 
Hteli su pobedu, zar ne? Da je pobedila Elin s pesmom koja je odudarala dosta od konkurentskih, onda bi bili ozbiljni favoriti za neki visok plasman. Činjenica je da su izbor gledali mladi te su se trudili da nađu neku pesmu koja je po ukusu naroda. Ova pesma je baš bila po njihovoj meri. Međutim, meni nije bila favorit. Netakmičarskog je potencijala, više je materijal za svetske top-liste nego za evrovizijsku scenu, a takvih pesama u ovogodišnjoj ponudi ima zaista na kilo.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 5 
Ova pesma mi radi ono što su mi svojevremeno radile Tomorrow Đanluke Becine s Malte i Lăutar Paše Parfenija. Dug vreo letnji dan, šećerna vuna uz limunadu i đuska do besvesti! Jako prijatna, pozitivna i nenametljiva, a opet moderna, zabavna i pevljiva numera. Nema šanse da se ne smeješ dok je slušaš, nema šanse da ostaneš hladnokrvan na „smejaličastu” boju glasa i izgovor ovog čoveka. Jednostavno, ne mo’š! Osim ako si baš namćor, što bi neko reko. Što se mene tiče, JOWST mi je lajf kouč!

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 4 
Kao i s Litvanijom, jako mi prija „gruv” i „chill-out” atmosfera norveške pesme, pre svega u strofama. U refrenu se nažalost nekako razvodnji i izgubi na oštrini, i to mi je najslabija karika u pesmi. Mislim da bi ova pesma sasvim fino zvučala i u nekoj akustičnoj verziji. Ovako je blago preproducirana, ali je prvobitni prijatan utisak ipak dominantan. Sasvim solidno.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 4+ 
OK, nedostaju mi norveške balade poput onih iz 2014, 2015… A ogrešio sam se i prošle godine. Međutim, ovo je mnogo dobar paket, sve skupa. Već sam naglašavao da volim kad muzičari ostaju dosledni sebi, kad se „ne štimaju” za Evrosong, a JOWST baš fura svoju priču! Grab the moment je odlična, zarazna, ritmična stvar, i nemoguće je da ne počnete da „klackate” kolenima. 🙂 Vrlo dobre strofe, vrlo dobar „gruv” i umereno repetitivan refren na koji se elegantno nadovezuje instrumentalna deonica. Izvođači su pritom autentični i šarmantni i voleo bih da vidim kako će se publika „primiti” na ovo u Kijevu.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Prosečna ocena redakcije: 3,71
Prosečna ocena čitalaca: 3,95 (22 uvažene ocene)
Konačna ocena: 3,83

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 24. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.[/box]

Oznake

23 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • “Grab The Moment” nije zgrabila moju paznju tokom MGP-a i bio sam prilicno iznenadjen izborom Norvezana. Nikad mislio da je losa pjesma, samo nije ostavila jak utisak na mene, a imao sam 3 favorita prije finala MGP-a (navijao sam i za “Mesterverk”, nakon sto sam vidio nastup).

  JOWST je u par navrata rekao da je potrebno obratiti paznju na tekst njegove pjesme i na kraju je zavolio upravo zbog teksta. Jedan od mojih favorita – moderno i sa divnom porukom.
  5

 • Ritam mi se mnogo dopada, a pesma je vrlo optimisticna i moderna. Svi eksperimenti koji su isprobani i ostali u pesmi su na svom mestu i odlicno se uklapaju u pesmu. Ovo je jedna od pesma koju bih mogao slusati celo popodne. Stoga, dajem ocenu 5-.

 • Solidna pesma za bolje raspolozenje cak i sa dobrim textom. Pevac ima za mene malu harizmu. Muzika je dobra samo bi mogla da se u refrenima nekako razdvoji od strofa. Bice zanjimlivo kako ce pesma uzivo izgledati bez onih elektronickih stvari.

  Ocena: 4

 • Odlična za dobro raspoloženje, interesantna, sveža, ali fali malo duše, nekog začina da bi dobila najvišu ocenu,mada svakako zaslužuje gornji deo bilo koje tabele! Elem,godinu dana kasnije, ja i dalje nisam prežalio Lejlu Samuels,ljudi,pa Norveška je imala u džepu pobedu s njom na Evroviziji, a na kraju su izvisili u polufinalu… Margarit Berger, Mørland…Imali su Norvežani i još istaknutije predstavnike od JOWST-a, ali ok.
  Ocena za Norvešku je stabilna četvorka (4).

 • Solidno, ali ništa specijalno. Previše ponavljanja ima, tako da postaje monotona već od polovine. Imali su oni mnogo boljih pesama prethodnih godina. Ocena: 3+

 • Losa pesma,nije tako kvalitetna i dobra kao norveska pesma iz 2015.,na primer. Ova pesma nije za finale Evrosonga. Ocena:1

 • Norveška – 4
  Super stvar. Evo kako može biti dobra, moderna, up to date pesma a da nije nužno mračna, scary, horor već čista pozitiva, dobre vibracije. Refren i muzička deonica su odlični. Strofama fali malo dinamike. Pevač je fantastičan. Potencijalni hit nakon Evrovizije.

 • Prejaka pjesma, pravi hit potencijal. Manite se više etno momenata i trčanja po šumam i jakuanja uz frule, dajte malo nešto zabavno i (iako mrzim kad se koristi taj opis) moderno. Ne bih se bunio uopšte ni da ovo pobijedi.

 • Ludo! Samo čekam onaj deo kada kreće distorizija, prosto mi je žao što cela pesma nije “uvrnuta”. Uostalom, Norveška je to skandinavsko svetlo u koje uvek gledam sa znatiželjom. Inovacije, žanrovska raznovrsnost, prelepe balade, mistika, bajkovitost…mnoge od mojih omiljenih i večnih pesama su došle iz ove zemlje, što nema uticaja na ovogodišnju ocenu: 4+

 • Fina pesma,zarazna,slusljiva, pomalo neobicna i drugacija od drugih, gore u komentarima iz redakcije je receno dosta detalja tak oda ne vredi ponavljati..sve to stoji…Ocena Norveska: 4

 • Hm … razmišljam, šta bih napisao, ali mi ništa ne pada na pamet. Recimo ovako … ne bih ovu pesmu tražio na YouTube ;). Ostajem ravnodušan. Fali mi dinamike, fali mi … ma fali mi svega.

  Moja ocena – 2.

 • Meni je ovo dosta fino i slušljivo,nemam nikakvih zamerki.Pesma je moderna,pamtljiva,pa opet evrovizijska.Nadam se da će Norvežani ove godine uspeti da se kvalifikuju nakon što je prošle godine Agnete bila oštećena po pitanju prolaska(a zaslužila je finale)
  Ocena:4

 • Savrseno, posebno mi se dopadaju ove deonice snimljenog glasa iskreno se nadam da ce im to dozvoliti i u samom takmicenju, Norveska ni ove godine nije razocarala! Ocena: 5

 • Iako mi je Ulrikke bila favorit i ovo nije loše. Ovaj sample pre i posle refrena je totalno zarazan. Uhvatim sebe često kako ga pevušim 😀
  Skandinavija je nešto što ja privatno slušam i tvrdim da oni mogu mnogo bolje, Norveška pogotovo, jer imaju dosta darkpop/indie umetnika.
  Ocena – 4-

 • Jedna prilično “radio-friendly” pjesma, možda ne toliko “Eurosong-friendly”, ali iznenadilo bi me da ne prođe u finale. Ocjena – 4.

 • Dosta prijatna numera, prijatan vokal. Opuštajuća, blaga melodija koju zaista mogu da slušam,a da se ne zaistim brzo. Nekako mi refreni zvuče najslabije, ali su strofe zato skoro pa odlično skrojene. Sa druge strane, kada je u pitanju ovako pitka, tanana kompozicija kao ova, onda uglavnom nedostaje neki začin da je učini kompetitivnom ( ili kompetitivnijom od trenutnog stanja ). To je verovatno kreativniji tekst ili malo više poigravanja sa vokalom.
  Ocena – 4

 • Meni je ovo apsolutno odlicno. Moj najveci favorit ove godine.

  Ocena: 5+

 • Hmm….. nista posebno,nastup je dobar,nisam siguran hoce li ovo proci u finale.
  Ocena:3

 • Од Норвежана сам у глобалу очекивао више. Мада да не грешим душу , умеју да имају повремено испаде. Чини ми се да су управо тако нешто одлучили да ураде и ове године. Како одмиче, песма постаје боља и интересантнија, али без обзира некако ми је неупадљива. Финале је за њих сан ,ако мене питате. Оцена – 3

 • Podseća me na Kygo-a sa “Stole The Show”, koji je isto iz Norveške 😀 Ocena: 4

 • Svidja mi se glas, ritam a i text. Melodija fantasticna. Scenski nastup je dobar ali ako moze malo bolje i zanimljivije. Ocena: 5- (IMA I BOLJIH ALI JE OVA ODLICNA)