Iz mog ugla 2017

„Requiem” iz mog ugla (Francuska)

[dropcap]K[/dropcap]ao članica „Velike petorke” Francuska će se takmičiti direktno u finalu 13. maja. To će biti 60. evrovizijski nastup „Trikolora” na Evrosongu, a njihova predstavnica ovog puta biće Alma koja je naznačena kao jedna od najperspektivnih mladih umetnica u 2017. godini.

Alma se rodila 1988. godine i do pre pet godina njen život je bio totalno drugačiji – išla je u poslovnu školu i gradila sebi neki drugačiji put. Govori četiri jezika jer je živela u SAD, Italiji, Brazilu, Belgiji i Francuskoj. Tek nedavno je odlučila da se posveti svojoj velikoj strasti – muzici. Preselila se u Pariz, upoznala kompozitora Nazima Haleda koji je ujedno napisao većinu pesama za njen album prvenac, a samim tim i evrovizijsku numeru Requiem.

Reč je o brzoj modernoj pop pesmi koja, uprkos naslovu, ima optimističnu poruku – govori o potrazi za beskrajnom ljubavi. Alma kroz pesmu iskazuje veru da uz ljubav zaista mogu da se prevaziđu sve nedaće. Kroz svoje pesme i muziku, Alma se bavi univerzalnim temama (ljubav, smrt i slično), ali im daje vrlo ličan pristup kroz svoj unikatan glas.

Kompozitor Nazim Haled napisao je i nekoliko numera za Amira, prošlogodišnjeg predstavnika Francuske, koji je u Stokholmu zauzeo visoko 6. mesto te vratio Francusku posle šest godina u TOP 10.

Na današnji dan, Alma zauzima 10. mesto na kladionicama (OddsChecker.com).

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

 Vremeplov | 1988 

Zimske olimpijske igre održane su u Kalgariju u Kanadi od 13. do 28. februara, a iste godine, od 17. septembra do 2. oktobra, održane su i letnje olimpijske igre u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje. To je bio pretposlednji put da su u istoj godini održane i zimske i letnje igre.

Banazir Buto izabrana je 1. decembra za premijerku Pakistana, i tako postala prva žena na čelu jedne postkolonijalne islamske države. Angloindijski romanopisac i esejista Salman Ruždi izdaje svoj četvrti i najpoznatiji kontroverzni roman „Satanski stihovi”, a fizičar Stiven Hoking svoju prvu knjigu pod naslovom „Kratka istorija vremena” (eng. A Brief History of Time), koja se na listi bestselera „Sandej Tajmsa” nalazila rekordnih 237 nedelja.

Te godine snimljena je i emitovana humoristička serija Živka Nikolića i Miodraga Karadžića „Đekna još nije umrla, a ka’će ne znamo”, u produkciji Radio-televizije Titograd.

Prodaja kompakt-diskova (CD) prvi put u istoriji nadmašila je prodaju gramofonskih ploča.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Grrrr! Tako ću da započnem komentar za Francusku. Podržavam dorade, ubaciti neke instrumente, pojačati prateće vokale i sl., ali naknadno ubacivati engleske reči i to tamo gde uopšte nije mesto – kriminalno je. Užasavam se takvog „muzičkog Frankenštajna”. Ne mogu da uživam u prelepom francuskom jeziku. Ne, oni to namerno, uplašili se pobede, šta drugo da pomislim. Kao da Indila nije napravila „bum” na svetskoj sceni, upravo i isključivo s francuskim jezikom. Ne, mora engleski… Ma ne mora bre!

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 3+ 
Zašto ste pobogu utrpali ovaj engleski deo u refren? Svaki put kad u moru prelepog francuskog jezika čujem deonicu na engleskom, toliko se iznerviram da mi dođe da isključim pesmu. Engleski deo i one minimalne izmene su uništile i malo onoga što se meni sviđalo u originalu. Meni je, na primer, najzanimljiviji delić pesme bio ono „crkveno” pevanje pred poslednji refren. Sada nema ni toga. Prosto, detalji i pevanje na jednom jeziku su činili ovu pesmu zanimljivom i privlačnom za slušanje. #vratite_original

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5+ 
Još jedan moj favorit. I još jedan dokaz da ne moraju sve pesme da liče jedna na drugu. Prva verzija me je podsećala na pesme belgijskog muzičara Stromea. Ova nova verzija je dramatičnija, a jedino što para uši je onaj umetak na engleskom. Amirova pesma je bila dvojezična, ali je to nekako zvučalo koherentno, u ovoj pesmi to pomalo para uši. Dinamično, dramatično i zarazno. Alma zvuči odlično na snimku, ali je upitno izvođenje uživo. Najverovatnije se Francuskoj smeši još jedan visok plasman.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 4- 
Ja ne razumem potrebu, ne samo Francuske nego i još nekih zemalja, da menjaju aranžmane i prevode pesmu na određeni jezik po svaku cenu, i to onih čije originalne verzije zvuče bolje od prerađenih. Melodija i aranžman jesu zanimljivi, ali Francuzi su se u zadnji čas dosetili da dorade pesmu te prevedu i jedan njen deo na engleski. Deonica na engleskom mi se nikako nije uklapala te smatram da je trebalo ostati pri tome da pesmu peva na maternjem.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Verovatno najsimpatičnija stvar u vezi sa ovom pesmom je taj frenglish koji me je potpuno očarao. Alma nema samo zanimljiv glas već i neverovatnu harizmu – odiše neposrednošću i savršeno iznosi čitavu pesmu, što čini da verujem da bi mogla lepo proći u finalu. Nisam mislila da ću ovo ikada reći, ali posle mnogo vremena, Francuska je napravila izbor koji je umnogome po mom ukusu. Ništa ja ovde ne bih dirala – uglavnom!

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 3 
Podseća li i vas ova pesma na zvuk lima na vetru? Bubna opna postaje zbunjena od obilja zvonkih zvukova, zvončića, violina, rrrrrrrrr, tapšanja, pucketanja prstiju kastanjeta, zvečki, klavira, bubnjeva, rrrrrrrrrrrr, prosto ne zna uz koje da vibrira. Pri tom ne znam da li bih zaplesao tango ili sambu ili ča-ča-ča. Kao da me je neko ubacio u luna park, gde svaka vožnja zahteva još jednu turu šećerne vune ili bar šećernu jabuku. Zbunjen.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 4+ 
Ne, ne, ne… Ne taj engleski na taj način i na tom mestu! Ako izuzmem taj detalj koji je moju inicijalnu ocenu snizio za jedan, vrlo sam zadovoljan. Neko u francuskoj delegaciji konačno ima smisla za savremeno i sluha za potrebe slušalaca. Melodija odgovara nekom frankofonom pop trendu, zavodljiva je bez kompleksnih deonica… Na sve to, ne mogu da se ne otmem utisku Almine lepote i širokog osmeha koji pleni. Evrovizija ima svoju „miss”, a nadam se da će i za pesmu biti mesto među prvih 10.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Prosečna ocena redakcije: 3,86
Prosečna ocena čitalaca: 4,50 (28 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 4,18

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 25. marta do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.[/box]

Oznake

32 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Znam da se moja ocene nece racunati, ali posto je ovo moj Favorit moram da joj dam čistu peticu… Vidimo se u Parizu sledeće godine 🙂

 • Moram da kaznim Francusku, ocenom manje od prve, koju sam ustanovio,kad sam cuo pesmu! Jer je ovaj prepravak pesme zaista,užasan,jedan od najgorih ikada!
  Ocena za Francusku 2017 – neobjašnjivo, unazadjena četvorka (4)

 • Stara verzija pesme je mnogo bolja od nove. Klavir i jos neki instrumenti su nepotrebni, a engleski jezik u brzim deonicama je upropastio pesmu. Kako god, pesma i dalje ima svoju lepotu i zarazan ritam, a i poruka je lepa, a kako sam privrzen Francuskoj >>par mon coeur<<, ovoj pesmi dajem ocenu 5-

 • Одлична песма, прелепа певачица , предиван спот ! Французи су се ове године заиста потрудили и надам се да ће имати добар пласман. Песма носи дух француске културе, Западне Европе баш онога по чему су та поднебља позната. Песма је пун погодак, има и лепу поруку и свако добро јој желим у Кијеву . Оцена – 5 Из дана у дан ме све више одушевљава времеплов 🙂

 • Harizmatična i interesantna pesma. Sviđa mi se što Francuzi za razliku od drugih država mnogo drže do svoje kulture i jezika na Evroviziji. Prethodnih godina smo čuli mnogo francuskog zvuka i ove godine je tako. Pesma ima tipičan francuski stil. Ocena: 4

 • Zasto su ovo uradili? Prva verzija bila je savrsena, harizmaticna, prijatna za slusanje. Nisu joj trebale promene i uopste joj nije trebal engleski. Mislim da su si Francuzi unistili sanse na dobar plasman.

  Ocena: 4-

 • Ne samo da me podseća na Indilu, nego čak i na neku Indilinu pesmu, ali nema sile da se setim na koju, naravno. Bilingualna pesma je haotična, ali sve u svemu jako zarazno i gotovo da nema šanse da ponovi Amirov prošlogodišnji uspeh. 4

 • Prije svega, ljudi moji kako je ona lijepa! Tacno da bilo ko drugi izvodi ovu pjesmu ne bi bilo nista specijalno, ali ova djevojka plijeni, ne mozes pogled od nje da odvojis.
  Sto se same pjesme tice, prije revampa bila mi je apsolutni favorit. Nakon revampa, pala je za po koje mjesto, ali i dalje mogu da je vidim kao pobjednicku. I ja sam mislio da je engleski dio toliko forsiran i nepotreban(i dalje to mislim, ali sam se navikao). U svakom slucaju, ‘Requiem’ zasluzuje da dodje i do top 5, pa cak i do pobjede, a Almu cu da zenim! 😀
  5

 • Lepa pesma ali ne dopada mi se engleski refren, ali opet ne mogu da dam ništa manje od 5ice. Ocena: 5 sa minusom do neba :’D

 • Slatka pesmica, slatka devojka lepo sve uradjeno nije mi neko savrsenstvo ali ok je za slusanje skroz
  Malo me nervira ubaceni engleski koji je ubacen niotkuda i ne odgovara nikako na tom mestu i tako odjednom ali ok navikavam se
  Ocena-neka slaba 4- ocenio bih sa 4 na 3 ali posto nema toga onda 4 sa velikim minusom 😀

 • Odlična pjesma s upečatljivim refrenom koji na prvu ulazi u uho, a takve su uvijek dobrodošle na Eurosongu. Nastojim da mi ne pokvari užitak ni to bespotrebno ubacivanje engleskog jezika. Francuska se očito odlučila vratiti među važne eurovizijske igrače. Ne vidim zašto ovo ne bi moglo ponoviti (ili čak nadmašiti) prošlogodišnji francuski plasman jer meni je ovo čak i bolje od Amirove pjesme. Ocjena: 5.

 • Smatram da je engleski u ovoj pesmi potpuno nepotreban ali na neki nacin mi se i dopada Almino izgovaranje engleskih reci na “francuski nacin”.. Pesma je sve u svemu savrsena, mislio sam da smanjim ocenu Francuskoj zbog ubacivanja engleskog ali prosto Almina harizma i sarm mi to ne dozvoljavaju! 🙂 ocena: 5

 • Preljepa pjesma koja Francuzi moraju da smanju sanse pobjede svake godine sa ubacanja engleskog jezika. Ne razumem stvarno cemu je svega ovoga. Jos toga su i melodiju promjenili. Pjesma mi je i dalje preljepa, osobito mi se svidjeo onaj live akustica duo izmedju Amira i Alme. Ocjena 4

 • Kao prvo zao mi je sto nisam jedino do sada pesmu Svajcarske komentarisao i dao svoju ocenu,zaista sam bio zauzet a volim ovu rubriku i nisam propustio nijednu pesmu i prethodnih godina sam sve citao i komentarisao svaku pesmu.
  Ocena za Svajcarsku je izmedju 4 i 3 ali bih ipak kao dao 4 zato sto je ipak brza pesma a one su u manjku i moze da podigne atmosferu,inace pesma nije nista posebno,zamolio bih ovom prilikom redakciju ako bi mogla ipak da uvazi moj komentar i ocenu za Svajcarsku,posto kao sto sam rekao inace za svaku drzavu redovno citam rubirku i dao sam sve ocene pa sam za ovu drzavu jedino zakasnio malo.
  Sto se tice Francuske jednostavno kao Italija a i mnoge druge drzave svake godine unistili su pesmu kada su objavili novu verziju i promenili jezik u refrenu i zaista je pesma slabija mnogo.
  Ocena za Svajcarsku kao sto sam vec rekao i zamolio da se uvazi:4
  Ocena za Francusku:3

 • Da da da!!!Obožavam ovu pesmu,nalazi se u top 5 najboljih po mom mišljenju ove godine.Ovo je tip pesme koju sam čekao jako dugo da pošalju na evroviziju i želja mi se napokon ispunila.Pesma,a i Alma su mi dosta simpatična kombinacija i sve deluje baš svedeno i poletno.Jedino nisam baš srećam što su čak i Francuzi počeli da ubacuju engleski,ali šta je tu je.
  Ocena:5

 • Francuska – 4
  Ova pesma vraća u detinjstvo. U kom smislu? Svako ko je slušao muziku preko kasetofona setiće se osećaja kada jedan deo pesme na kaseti slučajno presnimi nekom drugom pesmom sa radija. 🙂 E takav stres i zbun u meni proizvodi ovaj deo na engleskom. Osim te neprijatnosti i završetak pesme tj. poslednjih 20-ak sekundi potpuno odudara od ostatka i pojačava nesklad. Šteta zbog toga, inače je fina pesma.
  I Alma je simpatična i šarmantna. Ipak, kada Amir s onakvom pesmom i harizmom nije uspeo više od šestog mesta, ne verujem da ove godine Francuska može da dobaci tako visoko. Jedino ako se baš jako potrude oko nastupa čemu do sada nisu bili baš skloni.

 • Jako lepa pesma, ali naravno, uopšte nije trebao engleski 😀 Ocena: 5

 • Francuski jezik. Ah. Tako lepo zvuči u skoro svakoj pesmi. Početak je predobar ( uvodni instrumentalni deo). Imam osećaj da će čak još bolje zvučati uživo na sceni. Pred kraj pesme postaje malo dosadnjikavo ali ništa strašno. Nije im trebao engleski jezik u pesmi uopste. 6 mesto na mojoj listi. Ocena 5-

 • Сви се ухватили за тај део на енглеском. :/ Мало су покварили, скроз беспотребно, али остаје једна дивна и шармпантна песма. Уживање је слушати. Без дилеме је једна од најлепших ове године.

  Оцена: 5

 • Imam francuski u skoli i mislim da je to jedan prelep jezik. Sta vise pesma na francuskom zvuci prejako tako da mislim da je pocetna verzija bolja . Takodje Alma ima prelep glas, scenski nastup na nacionalnom izboru je odlican i nadam se da ce tako biti i u Kijevu. Tekst pesme mi se svideo a i melodija je fantasticna. Ocekujem pesmu u prvih 5. Ocena: 5

 • Jedan, od mojih favorita.

  Ovde sve štima! Pesma je odlična, dinamična, devojka je simpatična i slatka … spot, naravno ne ocenjujem, jer za nastup, na ESCu, nije merodavan, ali je ipak dobar i vredan pohvale … plesači, fenjeri, pariski šik, pejzaži.

  Ubacivanje engleskog, po meni, nije bilo potrebno i pametno, ali svejedno ne vidim razloga drami … ako je pesma dobra, može ubaciti i bušmanski, a da ne naškodi ;).

  Moja ocena, čista – 5.

 • Lepa pesma, mnogo bolja nego prosle godine. Da nisu menjali refren bila bi 5 plus ali…
  Ocena: 5

 • Pesma je za ista odlicna,moj favorit na ovogodisnjem takmicenju zajedno sa Belgijom. Vise mi se dopada nova verzija pesme,nego stara. Pevacica ima veoma jak glas. Nadam se da ce pobediti,ako ne,nadam se da ce zauzeti bar neko od prvih 5 mesta u velikom finalu. Ocena:5+

 • Ukratko – “Requiem” mi je u top 3; vise volim originalnu verziju; refren na engleskom mi para usi, nekako sam se navikao. C’ est magnifique 😀
  5

 • Klasična Francuska pop pesmica. Ništa specijalno. Refren na engleskom je totalni promašaj. Kao i uvek njihova delegacija će da uloži minimalac u nastup kao i prošle godine sa Amirom. Ne vidim ovo u top 10 i mislim da će ovo biti jedan od flop-ova ove godine.
  Ocena: 3-