Evrovizija 2017

Svala putuje u Ukrajinu. Islandska pesma je „Paper”

[dropcap]U[/dropcap] finalu islandskog nacionalnog finala Söngvakeppnin trijumfovala je Svala sa pesmom Paper, odlučila je islandska publika i specijalni žiri. Kao što je od ranije poznato, publika i žiri su glasali u razmeri 50/50. Svala će biti 30. predstavnik Islanda na Evroviziji, a takmičiće se u drugom polufinalu 11. maja.

Ovogodišnje izdanje takmičenja Söngvakeppnin sastojalo se od tri emisije – dva polufinala i finala. U finale se plasiralo po troje takmičara iz svakog polufinala po glasovima publike. Hildur je učešće u finalu izborila zahvaljujući specijalnoj vajld-karti. Sedmoro finalista koji su se nadmetali za mesto predstavnika Islanda na Evroviziji bili su:

  1. Aron Hanes | Tonight (Nótt)
  2. Artnar Jounson i Rakel Paudlsdoutir | Again (Til mín)
  3. Aron Brink | Hypnotized (Þú hefur dáleitt mig)
  4. Hildur Kristin Stefaunsdoutir | Bammbaramm
  5. Ef Runar Runarson | Make your way back home (Mér við hlíð)
  6. Svala Bjergvinsdoutir | Paper (Ég veit það)
  7. Dadi Frejr Pjeturson | Is this love? (Hvad með það?)

Osim publike, odluku u izboru islandskog predstavnika imao je i specijalni žiri koji se sastojao od islandskog dela od tri člana i internacionalnog koji su činili: Mons Selmerlev (Švedska), Džulija Zemiro (Australija), Bruno Berberes (Francuska) i Milica Fajgelj (Srbija). Kombinovanjem glasova gledalaca i žirija, dve prvoplasirane pesme su se takmičile u superfinalu – Svala i Paper i Dadi Frejr i Is this love, a tada su samo glasovi publike odlučili o pobedniku.

Publika se tom prilikom odlučila za pesmu Paper.

Specijalni gosti finalne večeri su bili evrovizijska pobednik iz 2015. Mons Semerlev, prošlogodišnja islandska evrovizijska predstavnica Greta Saloume, kao i evrovizijski pobednik iz 2009. Aleksander Ribak. Čitav šou je trajao oko tri sata uz pregršt razgovora, reklama i komentara pesama.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Engleska verzija [/tab_title] [tab_title] Islandska verzija [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]
Oznake

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
  • Pored Švedske, Belgije, Francuske, Australije, Azerbejdžana i Makedonije, sada sedma pesma, koja me je, na prvo slušanje, osvojila. Refren je zaista moćan!