Evrovizija 2017

Malo džeza i soula. Poslušajte češku evrovizijsku pesmu „My turn” (AUDIO)

[dropcap]S[/dropcap] danom zakašnjenja, Češka televizija (ČT) prezentovala je svoj evrovizijski adut – pesmu My turn koju izvodi džez pevačica Martina Barta.

Objava pesme za Evrosong bila je najavljena za 6. mart, no u predvečerje 7. marta evrovizijska javnost obradovana je još jednom takmičarskog pesmom. Iako je takođe bio plan da se kompozicija prezentuje uz video-spot, to se ipak nije dogodilo, već je objavljena „samo” audio-verzija.

Martina Barta, džez pevačica u nemačkom bendu „4 To The Bar”, imenovana je za predstavnicu Češke na Evrosongu u Kijevu, a evrovizijska numera izabrana je među 300 radova pristiglih na konkurs nacionalne televizije. Najviše je bilo balada, a o predstavničkoj pesmi je odlučivala petočlana selekciona komisija u kojem su se našli: Martin Kumžak, Jirži Škorpik, Mihal Dvoržak, Mihal Pavliček i Ota Balage. Svi su oni ugledni češki muzičari, kompozitori i vođe lokalnih kultnih sastava.

Reč je o jednostavnoj, nežnoj, toploj, soul, jazzy i pomalo „ravnoj” baladi, bez dramatike, vriske i „ključne promene”, što potpuno odgovara boji glasa i žanru koji je blizak Martini. Ipak, ceo sklop je vrlo unikatan u poređenju s ostalim konkurentima, i mogao bi se oceniti kao najkvalitetnija češka ponuda do sada.

Nije tačno poznato ko su autori predstavničke numere, ali se zna da je My turn delo britanskih autora i producenata. Za rad na pesmi bili su odgovorni, pored šefa delegacije Jana Borsa, i izvršni producent evrovizijskih projekata za češku televiziju Jan Potmješil i supervizor pesme Jan Maksijan. Kompozicija je producirana i snimljena u Londonu.

Martina će se evropskoj i svetskoj javnosti predstaviti u prvom polufinalu 9. maja.

Oznake