Evrovizija 2017

Evrovizijska pesma Kipra u etru (VIDEO)

[dropcap]K[/dropcap]iparska predstavnička pesma Gravity objavljena je na zvaničnom evrovizijskom Jutjub kanalu.

Dva sata uoči najavljene premijere, evrovizijski fanovi i šira javnost imaju mogućnost da poslušaju numeru koju će u Kijevu pevati Hovig Demirjan, te ujedno pogledaju i video-spot.

Hovig Demirjan, Kipranin jermenskog porekla, pevaće pod zastavom Kipra na 62. izdanju takmičenja za Pesmu Evrovizije, saopštio je još u oktobru 2016. javni servis te mediteranske zemlje, opredeljujući se drugu godinu zaredom za potpuno interni izbor predstavnika i pesme. Hovig je prvi proglašeni učesnik Evrosonga u Kijevu.

Autor evrovizijske numere je proslavljeni švedski kompozitor Tomas Gustafson, poznat pod imenom Thomas G:son, koji je producirao kiparsku pesmu Alter ego grupe „Minus One” za prošlogodišnji Evrosong u Stokholmu.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Hovig je rođen 1989. godine, a proslavio se učešćem u grčko-kiparskoj verziji popularnog talent-šoua X Factor u sezoni 2008/2009. godine. Zanimljivo, tada su mu konkurentkinje bile Ivi Adamu i Elefterija Elefteriju, koje su 2012. predstavljale u Bakuu Kipar i Grčku.[/box]

Pre nego što je direktno izabran za predstavnika, Hovig je dva puta pokušao da nastupi na Evrosongu; prvi put 2010. godine s pesmom Goodbye, ali je na nacionalnom takmičenju završio na 3. mestu, a drugi put na festivalskom izboru „Projekat za Pesmu Evrovizije” koji je nacionalna televizija organizovala u sezoni 2013/2014. On se tada takmičio s pesmom Stone in a river.

U Kijevu će se pesma Gravity čuti u prvom polufinalu 9. maja. To će im biti 34. po redu nastup, a najbolje plasmane ostvarili su 1997. i 2004 – oba puta 5. mesto.

Oznake