Evrovizija 2017

Zvanično predstavljena austrijska pesma „Running on air”

[dropcap]A[/dropcap]ustrijski predstavnik na kijevskom Evrosongu Nejtan Trent predstavio je video-spot i evrovizijsku pesmu Running on air.

Iako je numera objavljena u digitalnim izdanjima dan ranije, zvanična prezentacija pesme upriličena je danas, kako je i bilo najavljeno, i to u emisiji Ö3-Wecker na nacionalnom radiju Hitradio Ö3.

Running on air je u celosti napisana na engleskom jeziku, a njeni autori su Nejtan Trent i Bernhard Pencijas.

Nacionalna televizija Austrije ÖRF objavila je ime novog evrovizijskog predstavnika 19. decembra. Nejtana je za 50. austrijskog predstavnika na Evrosongu izabrao tim muzičkih stručnjaka predvođen Eberhardom Forherom i Kristofom Štraubom, koji su i ove sezone adekvatnog predstavnika tražili među mladim i nedovoljno afirmisanim talentima, s tom razlikom što je ove godine, za razliku od prošle, izbor sproveden internim modelom, a ne selekcijom više kandidata.

Foto: Martin Hauzer

Nejtan Trent je rođen 1992. godine u Inzbruku. Pevač je i tekstopisac i žanrovi koji ga prevashodno interesuju su pop i R’n’B. S tri godine je krenuo na časove violine i klavira. Potiče iz umetničke bilingvalne porodice, tako da se s lakoćom služi i nemačkim i italijanskim jezikom. Sa obzirom da mu je otac član orkestra Narodnog pozorišta u Inzbruku, kao dečak je imao priliku da se upozna i sa ovom vrstom umetnosti.

Nejtan je četiri godine pohađao školu za pevanje, ples i glumu i to žanrovski i stilski prilagođenu džez, savremenoj i komercijalnoj muzici. Još uvek ide na časove pevanja kod poznatog profesora Previna Mura. Takođe je zabeležio i uloge u Theater in der Josefstadt i kratkom filmu „Eisland”.

Ovaj talentovani Austrijanac je svoju prvu pesmu napisao s jedanaest godina, a od tada je neumorno radio na razvitku svog muzičkog talenta. Danas on piše, komponuje, aranžira i producira svoju sopstvenu muziku. Muzički profesionalci ga opisuju kao darovitog muzičara jedinstvenog senzibiliteta.

Svoj prvi singl Like it is objavio je u junu prošle godine.

Evrovizijski adut Running on air izvešće u drugom polufinalu 11. maja.

Oznake