Evrovizija 2017

Boje zemlje domaćina ponosno će braniti grupa „O.Torvald”

[dropcap]Z[/dropcap]a Ukrajinu, zemlju domaćina ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije, 13. maja u Kijevu pevaće grupa „O.Torvald”. Momci su večeras pobedili u nacionalnom izboru među još pet takmičara s pesmom jednostavnog naziva Time.

U okviru ovogodišnjeg ukrajinskog izbora ranije su održane tri polufinlne emisije, a samo šest kandidata večeras se borilo za tutulu budućeg predstavnika na Evroviziji.

Super finalisti su se predstavili sledećim redosledom:

  1. grupa „Salto unazad” | O, mamo!
  2. Melovin | Wonder
  3. grupa „O.Torvald” | Time
  4. Ilarija | Thank you for my way
  5. Tajana | I love you
  6. Rožden | Saturn

Domaćin maratonskog šoua bio je glumac Sergej Pritula, a izbor je održan u kijevskoj Palati kulture.

Takmičare je komentarisao tročlani žiri, predvođen još uvek aktuelnom evrovizijskom pobednicom Džamalom, producentom nacionalnog izbora Konstantinom Meladzeom, te Andrijem Danilkom poznatijim kao Verka Serdjučka.

Pre svake pesme gledaoci su mogli da vide kratke razglednice kojima su se izvođači predstavili, a nakon izvođenja, tročlani žiri je komentarisao kako njihove nastupe, tako i pevanje, kretanje na sceni…

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Loš utisak celokupnog šoua sigurno je ostavio sam format finalnog izbora, koji je i ove godine, uprkos brojnim ranijim kritikama, trajao više od četiri sata, s velikim pauzama, stalnim reklamama, pasivnom publikom…[/box]

U revijalnom delu izbora predstavnica Francuske na predstojećoj kijevskoj Evroviziji, mlada Alma, otpevala je svoju pesmu Requiem. Pored nje, publici se predstavila i buduća poljska predstavnica Kasja Moš s pesmom Flashlight. Pre njihovih nastupa pušteni su kratki video-isečci od momenta kad su doputovale u Kijev do večerašnjeg nastupa.

Odluku o pobedniku doneli su glasovi stručnog žirija i publike u jednakom omeru, tako što su ocenjivali sve takmičarske pesme ocenama od jedan do šest.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Tajana je bila favorit žirija, a Melovin je dobio maksimalan broj bodova publike. Ipak, zahvaljujući ukupnom broju glasova, po 10 bodova osvojili su Tajana i grupa „O.Torvald”. Pošto su, shodno pravilima, glasovi publike važniji od glasova žirija, titulu pobednika dobili su momci iz grupe „O.Torvald”.[/box]

Dakle, naslednik Džamale će bii grupa „O.Torvald”, koja će 13. maja u velikom finalu predstojećeg takmičenja za Pesmu Evrovizije izvesti pesmu Time.

Oznake