Evrovizija 2017

Danska 2017: Iščekujući pobednika

[dropcap]K[/dropcap]ao što smo ranije zaključili, Danci su ove godine spremniji nego ikad da poruše konkurenciju i osvoje još jedan dobar rezultat nakon poslednja dva, koja su bila neslavna. Format danskog Melodi Grand Prixa se prilično promenio, tako da nas čeka jedan neizvestan šou pun iznenađenja.

Kako je sve počelo?

Danci su potragu za evrovizijskom pesmom započeli još prošle godine, a uspeli su da prikupe čak rekordnih 1.115 kompozicija! Zanimljivo je i to da je ove godine pet od konačnih deset pesama birao pedesetočlani žiri, sačinjen od evrovizijskih obožavalaca, TV gledalaca i muzičkih stručnjaka. Drugih pet pesama tj. izvođača su dobili poseban poziv od strane danskog emitera.

Danski nacionalni izbor je jedno od onih starih tradicionalnih muzičkih festivala. Održava se od daleke 1957. godine i dan danas je aktuelan. Iznedrio je mnoge zvezde, a neke od njih su trijumfovale na Pesmi Evrovizije. Što se ovogodišnjeg Melodi Grand Prixa tiče, održaće se u gradu Herningu, u dvorani „Jyske Bank Boxen”. Voditelji takmičenja će biti Anet Hejk i Johanes Nimark, nekadašnji član grupe „Lighthouse X” koja je predstavljala Dansku prošle godine. Emitovanje danskog nacionalnog izbora će se početi 25. februara od 20.00 sati. Možete ga ispratiti OVDE.

Najjači izbor do sada

Da, dragi naši, Danci su odlučili da se manu dečačkih pop bendova i konačno pošalju nešto originalno i ozbiljno na Pesmu Evrovizije. Bogami, imaju veliki izbor za tako nešto.

Na Melodi Grand Prix se vraćaju Anja Nisen, pevačica čarobnog glasa koja je prošle godine završila na 2. mestu, potom i Rene Mahon, koji je pre dve godine učestvovao u duetu s pop pevačicom Tinom. Obratili bismo vam pažnju i na Johanu Bejbom i Sadu Vidu. Johana dolazi iz Švedske i pevala je prateće vokale Loren 2012. godine u Bakuu, kao i izvođačima iz Gruzije (2013), Danske (2015) i s Malte (2007). Sada Vidu je nova senzacionalna pojava na britansko-danskoj sceni. Poznata je po učešću u britanskom X Factoru, a posebno se izdvaja svojim ekstravagantnim izgledom zasnovanom po uzoru na japanske „žive lutke”. Ova devojka ima šta da ponudi, ali imaju i navedeni ljudi pre nje.

Sutra se za kartu za Kijev bore sledeći kandidati:

 1. Ida Una | One (Jedan)
 2. Tomas Ring | Vesterbro
 3. Rike Skite | Color my world (Oboji moj svet)
 4. Anja Nisen | Where i am (Gde sam ja)
 5. grupa „Calling Mercury” | Big little lies (Velike male laži)
 6. Antoni | Smoke in my eyes (Dim u mojim očima)
 7. Rene Mahon | Warriors (Ratnici)
 8. Sada Vidu | Northern lights (Polarna svetla)
 9. Žanet Bonde | Hurricane (Uragan)
 10. Johana Bejbom | A.S.A.P. (Što je pre moguće)

Ono što je novo je da će u finalu prednost biti data glasovima publike i glasovima stručnog žirija, kojeg čine niko drugi do evrovizijski obožavaoci. A ko je bolji žiri nego jedan evrovizijski zaluđenik? Glasanje će biti ravnopravno, u odnosu 50/50.

Specijalna gošća danskog nacionalnog finala će biti Braća Olsen, nekadašnji evrovizijski pobednici.

Reč urednika (Marko Vujinović)

Napomenuo sam i ranije – Danci su naoružani teškom artiljerijom za ovogodišnji Evrosong. Retko kad se desi da imam više od dva, tri favorita na jednom nacionalnom izboru. Ovde mogu da izdvojim sigurno pet pesama koje su dostojne evrovizijske scene. Svi izvođači imaju izvanredne glasovne sposobnosti i čuje se da se na pesmama radilo. Ništa nije sklepano, svaka ima smisao, svaka ima neki dodatni „začin” i verujem da će svaka biti izvedena na adekvatan način.

Većao sam i većao… Moji favoriti ovogodišnjeg danskog izbora su Sada Vidu, Rike Skite i Tomas Ring, ali ne mogu zanemariti i Anju Nisen, Žanet Bonde i Johanu Bejbom. Težak izbor zaista.

Sada Vidu | Northern lights (Polarna svetla)

Baš mi se sviđa što Sara ne beži od svojih danskih korena i koliko god bila vezana za svoj život i karijeru u Velikoj Britaniji, ne izostavlja svoju domovinu. Sada Vidu je jedna osvežavajuća, a intrigantna pojava u svetu Evrovizije. Njen manir pevanja je mnogo specifičan, nije za svačije uši, ali meni se mnogo dopada. Ona bi bila spoj popa i roka. Numera s kojom se takmiči se zove Northern lights i kroz metaforu skandinavskog polarnog svetla Sada šalje poruku o jedinstvu i posebnosti. Vrlo himnična, moćna i „pali” na prvu. Oseti se duh britanskog popa.

Rike Skite | Color my world (Oboji moj svet)

Ova pesma ima dosta folk elemenata koji su pažljivo spojeni s modernim pop prizvukom. Refren je takođe vrlo himničan, pamtljiv, a pesma se svakim narednim refrenom gradira do onog poslednjeg, najmoćnijeg, najrazornijeg. Jedino što je izlizano i što zvuči isklišeirano jeste sam refren. Deža vi. Ne znam koliko su Danci spremni da pošalju Skiteovu u Kijev, ali svakako bi bila osveženje.

Tomas Ring | Vesterbro

Moj poslednji favorit biće jedina pesma na danskom jeziku – Vesterbro. Ukoliko se pitate šta naziv pesme označava, u pitanju je deo grada Kopenhagena koji se zove upravo Vesterbro. Tomas je očigledno fasciniran ovim delom Kopenhagena i to nam dočarava u ovoj pesmi. Čudno dopadljiva pesma. Eto, tako bih je opisao. Urbana pop kompozicija veoma brzog ritma. Mali minus je Tomasovo pevanje ovde, jer mislim da nije pokazao svoje vokalne sposobnosti do kraja.

Oznake

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
 • Sve zavisi od nastupa ali na osnovu audio snimaka najbolja pesma je Vesterbro. Srecno Dancima veceras. Ima nekoliko dobrih pesama.