Balkan, Balkan! Evrovizija 2017

Slovenija 2017: Iščekujući pobednika

[dropcap]S[/dropcap]lovenačka EMA se bliži kraju. Nakon dva vrlo zanimljiva polufinala, sutra uveče nas čeka veliko finale, koje će izgleda biti izuzetno napeto i „tesno”. Slovenci su ove godine nadmašili sami sebe u organizovanju ovakvog spektakla. Vama donosimo opis ovogodišnjeg slovenačkog nacionalnog izbora u kratkim crtama i, kao i uvek, preporučujemo pesme i izdvajamo moguće pobednike sutrašnje EME.

Kako je sve počelo?

Počelo je još početkom novembra prošle godine, kada je slovenačka radio-televizija primila 90 prijava za tradicionalni, ali ovoga puta i pomalo izmenjeni festival – EMU (Evrovizijska melodija). Potom je na red došla tročlana komisija, kojoj je bio zadatak da izabere 16 kompozicija dostojnih Evrovizije. Početkom decembra prošle godine objavljena je i lista učesnika EME:

[tabs type=”vertical”] [tabs_head] [tab_title] I polufinale [/tab_title] [tab_title] II polufinale [/tab_title] [/tabs_head] [tab]
 1. grupa „King Foo” | Wild ride (Divlja vožnja)
 2. Nika Zorjan | Fse (Sve)
 3. grupa „Tosca Beat” | Free world (Slobodan svet)
 4. Lea Sirk | Freedom (Sloboda)
 5. grupa „Sell Out” | Ni panike (Bez panike)
 6. Zala | Lalalatino
 7. Alja | Halo
 8. Omar Naber | On my way (Na svom putu)
[/tab] [tab]
 1. Klemens | Tok ti sede (To ti stoji)
 2. Rejven | Zažarim (Sijam)
 3. Kataja i Dankan Kamakana | Are you there? (Jesi li tu?)
 4. grupa BQL | Heart of gold (Srce od zlata)
 5. Ina Šaj | Colour me (Oboji me)
 6. grupa „United Pandaz”, Arselo i Aleks Volasko | Heart to heart (Srce uz srce)
 7. Tim Kores | Open fire (Otvorena paljba)
 8. Nuška Drašček | Flower in the snow (Cvet u snegu)
[/tab] [/tabs]

Amaya iliti Maja Keuc je prvobitno trebalo da se takmiči, kao jedan od takmičara drugog polufinala. Međutim, zbog većih ponuda odlučila je da krene drugim putem i nadogradi svoju karijeru. Njeno mesto zauzeo je mladi Klemens.

Koncept festivala je osmišljen tako da ravnopravno glasaju i publika i stručni žiri (odnos 50/50). Iz svakog polufinala prvo su odabrane dve pesme koje su imale najviše glasova publike, a potom još dve pesme koje su bile favoriti žirija. U finalu će svih osam takmičarskih kompozicija biti ocenjivano od strane regionalnog žirija i slovenačke publike. Oni će odrediti dvoje superfinalista koji će dobiti šansu da još jednom izvedu svoje numere. Nakon izvođenja pesama, isključivo glasovi publike će odlučiti o pobedniku, kao i prethodnih godina.

Na šta je ličilo?

Prošle subote je EMA zvanično otpočela prvim polufinalom. Dok sam ga pratio, imao sam osećaj da pratim jedan od famoznih skandinavskih izbora, jer je ovaj festival režiran i osmišljen toliko dobro da sam zaista ostao bez daha. Svaka vam čast, Slovenci! Svaki nastup ima nešto svoje i nijedan nije mogao da prođe nezapaženo.

Prvo polufinale je iznedrilo grupu „King Foo”, Niku Zorjan, Omara Nabera i grupu „Sell Out” kao prvih četvoro finalista. Drugo polufinale koje je održano dan posle prvog, donelo nam je Nušku Drašček, Tima Koresa, grupu BQL i misterioznu Rejven kao drugih četvoro finalista.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ovogodišnja EMA će biti održana u „Gospodarskom rastavišču” 24. februara. Domaćini finalne večeri će biti Mario Galunič, Tina Gorenjak, Maja Martina Merljak i Tanja Kocman. Specijalni gosti finala će biti aktuelna evrovizijska pobednica Džamala, prošlogodišnja predstavnica Slovenije – Manuela i popularni hrvatski pop pevač – Toni Cetinski. Šou možete pratiti u petak 24. februara od 20.00 h, tako što ćete kliknuti OVDE.[/box]

Reč urednika (Marko Vujinović)

Vrlo smelo, vrlo moderno i odudara od klasičnih nacionalnih izbora širom Evrope. Tako bih opisao ovogodišnji slovenački izbor. Jeste da sam više oduševljen samim konceptom takmičenja i nastupima nego pesmama, ali opet – Slovenci su nadmašili sami sebe.

Svih 16 kompozicija se može staviti u „koš” prosečnog. Žao mi je što Maja Keuc nije učestvovala, jer mislim da bi se vratila sa odličnom pesmom i zasigurno bi bila na listi finalista. Od pesama koje su ispale još u polufinalu izdvajam Aljinu pesmu, pesmu Lee Sirk i elektro-simfonijsku numeru grupe „Tosca Beat”.

Sve tri imaju evrovizijski potencijal, ali kada gledamo iz drugog ugla, možemo reći da je Aljina pesma pomalo staromodna i da je tip pesme grupe „Tosca Beat” davno prevaziđen na Pesmi Evrovizije. Jedino ne mogu da nađem razlog zašto Lea Sirk nije u finalu, s obzirom da je izvela jednu kompoziciju modernijeg prizvuka. Možda je zvučala loše, pa je žiri nije pustio dalje, a možda nije imala dovoljno glasača da bi se našla među finalistima.

Zanimljivo je da su autori čak tri kompozicije ovogodišnje EME članovi dua „Maraaya” koji je predstavljao Sloveniju u Beču pre dve godine. Rej potpisuje Aljinu pesmu, a oboje potpisuju pesme grupe BQL i Nike Zorjan.

Što se finalista tiče, sviđa mi se ekipa koja će se tamo naći. Predviđam da će ovogodišnji šou biti nepredvidljiv i izuzetno zanimljiv. Uvode se i glasovi regionalnog žirija, tako da je to samo još jedan dobar razlog da pratite EMU sutradan. Pogledajte redosled nastupanja sutrašnjih finalista:

 1. grupa „Sell Out” | Ni panike (Bez panike)
 2. Nuška Drašček | Flower in the snow (Cvet u snegu)
 3. Tim Kores | Open fire (Otvorena paljba)
 4. Nika Zorjan | Fse (Sve)
 5. grupa „King Foo” | Wild ride (Divlja vožnja)
 6. Omar Naber | On my way (Na svom putu)
 7. grupa „BQL” | Heart of gold (Srce od zlata)
 8. Rejven | Zažarim (Sijam)

Moji favoriti su fascinantna Rejven, zanimljiva Nika Zorjan i muški duo BQL.

Rejven | Zažarim (Sijam)

Tajanstvena Rejven se ove godine vraća na EMU, pošto je prošle završila na drugom mestu, tik iza pobednice Manuele. Predstavlja nam se pesmom Zažarim – misterioznom, moćnom i atmosferičnom. I ovaj put nam Rejven pokazuje svoj nesvakidašnji talenat sviranja harfe. Nastup je predobro osmišljen, čvrsto drži pažnju i ima veze sa onim što pevačica izvodi, što je najvažnije. Pesma govori o strasti i ljubavi prema voljenoj osobi. Ta strast je čini da zasija.

Nika Zorjan | Fse (Sve)

Nika Zorjan je evrovizijskoj publici poznata još od ranije. Prvo je učestvovala na slovenačkom izboru 2012. godine, gde je nažalost izgubila u finalnom okršaju sa Evom Boto. Kasnije je bila prateći vokal Tinkari Kovač 2014. i grupi „Maraaya” 2015. godine na Evroviziji. „Rozokosa” pevačica je ove godine zajedno sa članovima grupe „Maraaya” komponovala pesmu Fse, pevanu na prekomurskom dijalektu slovenačkog jezika. Najupečatljivija deonica ove numere jeste refren, koji čak podseća na delove pesme Here for you, koju je izvela upravo grupa „Maraaya”. Poslušajte violine, poslušajte taj „beat”. Zvuči poznato?

duo BQL | Heart of gold (Srce od zlata)

U finale se kvalifikovala još jedna pesma koju potpisuje grupa „Maraaya”. To je pesma Heart of gold muškog pop dueta pod nazivom BQL. Oni su još jedni povratnici, koji su takođe učestvovali na prošlogodišnjem izboru. Po mom mišljenju ova pesma ima najveće šanse za pobedu, jer je i Slovenci i evrovizijska publika baš favorizuju. Dobro, imaju i razloga zašto. Momci su odlični pevači, sama pesma je izuzetno emotivna i nosi nekakvu tužnjikavu notu, iako je poletnog ritma. Sviđa mi se i ovaj scenski spoj „dva sveta” – gitarista i pijanista. Veoma lepo osmišljeno, ne bih previše žalio i da oni odu u Kijev.

Oznake