Evrovizija 2017

Poljska 2017: Iščekujući pobednika

[dropcap]D[/dropcap]an odluke o evrovizijskom predstavniku Poljske se približio – 18. februar je konačno tu. Desetoro izvođača nadmetaće se za laskavu titulu predstavnika Poljske. Naslednik Mihala Špaka imaće težak zadatak na velikoj evrovizijskoj pozornici u Kijevu da odbrani plasman u top 10, ali možda se i pomeri nekoliko koraka bliže cilju – prvoj pobedi Poljske.

Kako je sve počelo?

Telewizja Polska je konkurs raspisala  23. decembra 2016. i  trebalo je da traje do 20. januara. Međutim, TVP je produžio rok za podnošenje prijava do 10. februara, što je obrazloženo „velikim interesovanjem zainteresovanih autora i pevača”. To je ujedno bio i razlog da se pomeri i datum održavanja samog nacionalnog finala, a 18. februar je na kraju određen za konačan datum održavanja finala takmičenja Krajowe Eliminacje 2017. O pobedniku odluku će doneti publika i žiri u odnosu 50/50. Žiri čine: Alicja Vegoževska, Marija Sadovska, Robert Janovski, Vlodek Pavlik i Kšešimir Dembski. Publika će moći da glasa 10 minuta, nakon što sve pesme budu izvedene, a njihovi bodovi, kao i poeni žirija, raspoređivaće se na skali 1–10.

Ko je na kraju izabran?

Desetoro  veličanstvenih koji će se nadmetati za titulu predstavnika Poljske, po redosledu izvođenja, su:

  1. Martin Fič | Fight for us
  2. Malgožata Ušćilovska (Lanberry) | Only human
  3. Izabel Otrembus-Lašon | Voiceless
  4. Paula | Chcę tam z tobą być
  5. Olaf Bresa | You look good
  6. Kasja Moš | Flashlight
  7. Rafal Bžozovski | Sky over Europe
  8. Aneta Sablik | Ulalala
  9. Karmel | Faces
  10. Agata Nizinjska | Reason

Poljska je ambiciozno krenula u ovu evrovizijsku sezonu, tako da je na ovom nacionalnom finalu uglavnom reč o afirmisanim izvođačima. Koliko su se potrudili oko pesama govori i činjenica da su sve pesme modernog i popularnog zvuka, nešto sasvim drugačije nego što je bila prošlogodišnja Špakova pesma Colors of your life. Na ovom spisku učesnika takmičenja Krajowe Eliminacije 2017 našlo se i jedno evrovizijskoj publici poznato ime – Martin Fič. Naime, reč je o Marcinu Mrozinjskom koji je Poljsku predstavljao u Oslu 2010. godine s pesmom  Legenda, s kojom je završio takmičenje na 13. mestu u polufinalu.

Kako da pratite izbor?

Festival Krajowe Eliminacje će biti održano 18. februara  od 20.30 sati, a prenos će biti na nacionalnoj televiziji Poljske TVP. Voditelj programa biće Artur Ožeh. Takmičenje će se odvijati u Varšavi.

U revijalnom delu nastupiće popularna pevačica Doda i prošlogodišnja poljska predstavnica na Dečjoj Evroviziji Olivija Vječorek.

Događaj možete pratiti na zvaničnoj veb-stranici TVP:

Iz ugla autora (Svetlana Jukić)

Kao što je već pomenuto, ove godine poljski izvođači su se potrudili da evrovizijskoj publici predstave moderne pop numere veoma nalik onima sa svetskih top-lista. Uopšteno gledano, pesme su sasvim pristojne s primesama elektro-zvuka i s tekstovima uobičajenim za svetske hitove.

Problem je što je ponuda prilično jednolična i što ovom takmičenju nedostaje bar neka balada ili neka pesma sa etno-motivima. Takođe, indikativno je i to da je samo jedna pesma na poljskom jeziku, što ovo takmičenje čini dodatno monotonijim.

Što se pojedinačnih pesama tiče izdvojila bih dve – pesmu Kasije Moš Flashlight, dramatičnu, energičnu i moćnu pop numeru, i pesmu Olafa Brese You look good, energičnu i brzu veselu pop kompoziciju.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Flashlight [/tab_title] [tab_title] You look good [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]
Oznake