Evrovizija 2017

Džez pevačica Martina Barta zastupa Češku na Evrosongu

[dropcap]M[/dropcap]artina Barta, džez pevačica u nemačkom bendu „4 To The Bar”, imenovana je da predstavlja Češku Republiku na Evrosongu ovog maja, navodi se na sajtu pomenutog džez sastava. Zvanična potvrda nacionalnog emitera ČT (Česká televize) tek se očekuje.

Namerno ili ne, iako je njeno učešće trebalo da bude potvrđeno u martu, članovi benda „4 To The Bar” razotkrili su da će Martina vijoriti zastavu Češke u Kijevu, istakavši njen angažman u grupi kao najbitnija crtu u biografiji; tom sastavu se pridružila 2014. godine i u njemu, pored toga što peva, svira i rog.

Šef češke delegacije Jan Bors je tokom jučerašnjeg dana u „Q & A” videu, odgovarajući na pitanja čeških evrovizijskih fanova, otkrio da će njena pesma biti na engleskom jeziku i da su je radili inostrani autori, naglasivši da je kvalitet njihovih pesama bio bolji od pesama čeških kompozitora i tekstopisaca. Takođe je izjavio da se pri odabiru pesme nisu služili kriterijumom kog žanra treba da bude, već je bio bitan kvalitet. Od preko 300 pesama, koliko ih je stiglo na konkurs, bilo je najviše balada.

O pesmi je odlučivala petočlana selekciona komisija u kojem su se našli: Martin Kumžak, Jirži Škorpik, Mihal Dvoržak, Mihal Pavliček i Ota Balage. Svi su oni ugledni češki muzičari, kompozitori i vođe tamošnjih kultnih sastava.

Za rad na pesmi su odgovorni, pored šefa delegacije Jana Borsa, i izvršni producent evrovizijskih projekata za češku televiziju Jan Potmješil i supervizor snimanja pesme Jan Maksijan. Njih četvoro su otputovali u London da bi snimili numeru koja će publici biti predstavljena u martu u specijalnoj emisiji.

Oznake