Evrovizija 2017

Imri Ziv novoizabrani predstavnik Izraela

[dropcap]I[/dropcap]mri Ziv pobednik je popularnog izraelskog takmičenja za talente HaKochav Haba (Sledeća zvezda), čime je stekao pravo da predstavlja svoju zemlju na 62. Evroviziji.

Finalna emisija ovog šoua, koji se emituje i u svetu pod licencom The Rising Star, iznedrila je 40. evrovizijskog predstavnika. U konkurenciji je bilo sledećih četvoro izvođača:

  • Imri Ziv,
  • grupa „The Beatbox Element”,
  • Dijana Golbi, i
  • Džulijeta.

Završnica takmičenja imala je dve faze. U prvoj su takmičari bili podeljeni u duele, a pobednici su se, glasovima publike (88%) i petočlanog stručnog žirija (12%), kvalifikovali u tzv. superfinale. Bili su to:

  • Imri Ziv (78%) vs. Beatbox Element (52%)
  • Džulijeta (53%) vs. Dijana Golbi (84%)

Tako su se u superfinalu našli Imri Ziv i Dijana Golbi, a članovi žirija, među kojima je i ove godine bio Harel Skat, predstavnik Izraela 2010. u Oslu, odlučili su da spasu Džulijetu i pruže joj šansu u finalnom glasanju.

Tako je publika, zajedno s žirijem, ali ovog puta u jednakom odnosu, ušla u novi krug glasanja u kojem Imri ubedljivo pobedio, dobivši 74% glasova.

Treća evrovizijska avantura za Imrija

Dvadesetčetvorogodišnji Imri nije evrovizijski neznalac. On je nastupao u Beču 2015. i 2016. u Stokholmu kao prateći vokal Nadavu Gueđu, odn. Hoviju Staru, pa će mu nastup u Kijevu biti treći uzastopni na Evrosongu, ali ovog puta, poverena mu je „glavna uloga”.

Kako je ranije naznačeno, njegova pesma biće interno izabrana, a pretpostavlja se da će pevač i autor pesama Nejtan Gošen biti jedan od autora.

Izrael će se takmičiti u drugom polufinalu 11. maja, a Imri će nastojati da izbori treće uzastopno evrovizijsko finale.

Oznake