Evrovizija 2017

Španija 2017: Iščekujući pobednika

[dropcap]Š[/dropcap]pansko nacionalno finale Objetivo Eurovisión (Meta Evrovizija) biće održano u subotu 11. februara u Madridu, na kojem će se za 57. predstavnika ove mediteranske zemlje boriti šestoro izvođača.

Njihov redosled nastupanja na finalnoj večeri glasi:

  1. Manel Navaro | Do it for your lover (Uradi to za svog ljubavnika)
  2. Leklejn | Ouch! (Auć!)
  3. Paula Roho | Lo que nunca fue (Ono što nikada nije bilo)
  4. Mario Džeferson | Spin my head (Okreni mi glavu)
  5. Majka | Momento crítico (Kritičan trenutak)
  6. Mirela | Contigo (S tobom)

Odakle su sada krenuli?

Španci su za svaki nacionalni izbor skloni promenama u nameri da nađu neko rešenje koje će im doneti bolji rezultat, pa je samim tim španski javni servis RTVE odlučio da predstavnik i drugu godinu zaredom bude izabran putem nacionalnog finalnog takmičenja, ali se ovaj put odabir učesnika za finalno veče zasnivao na kombinaciji internog i javnog konkursa.

Najpre je 27. oktobra bio raspisan konkurs u trajanju od mesec dana za sve zainteresovane izvođače, kompozitore i tekstopisce koji su mogli da šalju pesme za online fazu glasanja; nije postojalo ograničenje po pitanju nacionalnosti kompozitora i tekstopisaca, ali su izvođači morali biti španski državljani. Od 392 pristigle prijave, selekciona komisija je odabrala 30 najboljih pesama od kojih je publika preko online glasanja u periodu od 2. do 12. decembra izabrala 10 najboljih, koji su ušli u polufinale „evrokasting” faze.

Žiri je zatim 21. decembra selektovao troje najboljih za finale „evrokasting” konkursa, koje se održalo 12. januara u Madridu. Glasovima publike je pobedila Leklejn, te je time stekla pravo da se takmiči na finalnoj večeri u Madridu.

Tog dana je objavljena i lista preostalih petoro direktno nominovanih finalista, odabrani internim putem od strane produkcije; njihove pesme su publici predstavljene 15. januara.

Kako i gde gledati takmičenje?

Odluku o pobedniku će donositi glasovi stručnog žirija i publike u odnosu 50/50. RTVE je imenovao tročlani žiri koji će raditi u sastavu: Havi Martinez, Havijer Kardenas i Virhinija Dijaz.

Publici će, osim telefonima, biti omogućeno da glasa i preko evrovizijske aplikacije RTVE za Android i Apple uređaje.

Voditelj šoua će biti poznato radijsko i TV lice Haime Kantizano, a takmičenje počinje u 22.05 h i moći će da se prati na sledećoj stranici:

Iz ugla autora (Đorđe Vesković)

I ove godine su Španci dali prilično slabašan izbor pesama; nijedan izvođač nimalo nije harizmatičan, te nemaju u ponudi nijednu pesmu koja bi im pomogla da se domognu prve polovine tabele na finalnoj večeri u Kijevu. Ništa posebno ne nude.

Ako bih nešto izdvojio, onda bi to bile dve pesme ženskih izvođača; prva je jedna prijatna kantri-numera Lo que nunca fue u izvedbi Paule Roho, a druga je Mirelina Contigo koja ima potencijal da postane slušana pesma predstojećeg leta; došlo je i vreme da Španija pošalje nešto što je zaista „Made in Spain”, budući da od njih nismo duže vreme čuli neku dens-pop pesmu s latino primesama.

Zaključak je da će pri izboru pobednika presuditi faktor sreće, te će žiri i publika odabrati onog ko bude stekao bolju impresiju… Ali obe strane neće biti baš toliko složne.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Lo que nunca fue [/tab_title] [tab_title] Contigo [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]
Oznake