Evrovizija 2017

Nemci odlučili! Levina u Kijev!

[dropcap]I[/dropcap] Nemci su odlučili! Večeras je u završnici nemačkog nacionalnog izbora pobedu odnela Levina, sa odabranom pesmom pod nazivom Perfect life (Savršen život).

Takmičenje Eurovision Song Contest – Unser Song 2017 (srp. Pesma Evrovizija – Naša pesma 2017) je ove godine prilično izmenjen u smislu formata. Neafirmisani izvođači širom Nemačke su bili glavni aduti tokom ovogodišnjeg izbora, koji je trajao prilično dugo.

Keln je bio grad domaćin večeras, a pet mladih nada se predstavilo nemačkoj publici u nadi da će osvojiti tu „zlatnu kartu” za Kijev. U konkurenciji su se našli:

 1. Aksel Maksimilijan Fajge
 2. Felisija Lu Kirbis
 3. Helena Nisen
 4. Izabela „Levina” Luen
 5. Jozefin Buoler

Ovih petoro je odabrano među 2.493 prijava koje su pristigle na adresu nemačke radio-televizije. Sam konkurs za prijavljivanje je trajao od 15. septembra do 18. novembra. Sa ovog nenormalno velikog broja prijava, spisak takmičara je sveden na 33, pa tek onda na samo pet.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Istina, prvi spisak petoro finalista nije bio identičan gore navedenom. Naime, inicijalno se na listi učesnika našao Vilhelm „Sadi” Rihter, no on je morao da se povuče s takmičenja. Zvanično, razlozi njegovog odustajanja nisu sasvim poznati, ali su nemački mediji toj temi posvetili pažnju, navodeći da je Sadi bio prinuđen da odustane zbog dve krivične prijave za prevaru i krađu![/box]

Kako je sve izgledalo?

Zaista je sve bilo na nivou, kao i na svakom nemačkom izboru. Scena upečatljiva, izvođači odlični, mada pesme… Na prvo slušanje skoro svaka verzija je zvučala prosečno i nemaštovito sem Akselove verzije pesme Perfect life (Savršen život).

Kao što je ranije najavljeno, šou se sastojao iz četiri etape. U prvoj su svi kandidati otpevali po jednu pesmu po svom izboru, gde je „otpalo” dvoje. To dvoje su bile Jozefin Buoler i Felisija Lu Kirbis.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]U prvom krugu su izvedene sledeće pesme:

 1. Helena Nisen | Folsom prison blues (Džoni Keš)
 2. Jozefin Buoler | Love on top (Bijonse)
 3. Felisija Lu Kirbis | Dancing on my own (Robin)
 4. Aksel Fajge | You know my name (Kris Kornel)
 5. Levina | When we were young (Adel)[/box]

U sledećem krugu su Helena Nisen, Aksel Fajge i Levina u svojim aranžmanima izveli prvu potencijalnu evrovizijsku pesmu – Wildfire (Požar). U ovom delu takmičenja nas je napustila živahna Helena. U trećem delu takmičenja su se našli Aksel i Levina. Aksel je otpevao maestralnu orkestarsku verziju pesme Perfect life, a Levina malo sofisticiraniju verziju iste pesme.

Nakon ovog kruga je kombinacijom glasova publike odlučeno koju će pesmu od ponuđenih četiri svaki finalista izvesti u poslednjem krugu, pošto je oboje izvelo po dve pesme u različitim aranžmanima. U četvrtom i poslednjem krugu takmičenja je Levina osvojila najviše glasova publike sa obe svoje pesme. Tu je Akselov put za Kijev okončan. Nakon proglašenja pobedničkog izvođača, Levina je još jednom izvela pesme Wildfire i Perfect life u svom maniru. Naravno, publika je „režirala” ovakav scenario.

Konačno, ta ista publika je odabrala i pobedničku pesmu. Kandidat koji je još ranije pobrao najviše glasova i simpatija publike jeste Levina, a pesma koju će izvesti u Ukrajini je lagana pop balada pod nazivom Perfect life. U odnosu na pesmu Wildfire, pobednička numera je odnela pobedu sa 69% glasova publike. Bilo je napeto.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Levina | Wildfire [/tab_title] [tab_title] Aksel | Perfect life [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] Poslušajte na ovoj stranici [/tab] [/tabs]

Tokom takmičenja pesme su komentarisali članovi žirija, koji nisu imali direktan uticaj na ishod glasanja, dakle – nisu glasali, već isključivo kritikovali i davali mišljenje o pesmama. Tročlani žiri su činili:

 • Lena Mejer-Landrut, pobednica Evrovizije 2010. godine u Oslu;
 • Tim Bencko;
 • Florijan Silberajzen.

Tokom revijalnog nastupa jedan zanimljiv „evrovizijski medli” je izveo „pobednički” trojac – Ruslana, Nikol i Končita Vurst. Ruslana je svojom meketavom tehnikom pevanja dala sasvim novu sliku Loreninoj Euforiji, Nikol je otpevala evrovizijski „evergrin” Merci, chérie, a Končita je za kraj izvela fantastičnu orkestarsku verziju Lenine pesme Satellite. Ovo morate pogledati!

Malo o pesmama i glasanju

Kompozicije Perfect life (Savršen život) i Wildfire (Požar) su komponovali vrlo afirmisani autori iz SAD, Norveške i Škotske. Da, pesme upravo i odišu tim zapadnjačkim popom. Wildfire su komponovali Amerikanac Tofer Braun, Škot Greg Holden i Norvežanka Marit Lašen. Perfect life potpisuju Amerikanci Lindsi Rej, Lindi Robins i Dejv Baset.

Što se glasanja tiče, i tu je uvedena jedna novost. Naime, u okviru aplikacije Pesme Evrovizije otvorena je nova sekcija Eurovision Vibes putem koje je i inostrana publika imala svog udela u glasanju. Aplikaciju su mogli da koriste korisnici i Android i Apple uređaja.

Čestitamo Nemačkoj na izboru i želimo im mnogo sreće u Kijevu!

Oznake

4 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Slicnosti ima sa tom pesmom pocetak i jos neki delovi pesme,ali je naravno pesma “Titanium” bolja naravno dosta od ove pesme koja je previse rekao bih limunadica kao i vecina pesama koje su sada moderne u pop muzici,naravno postoje i pesme i pevaci i grupe koji su kvalitetniji zanimljiviji ali u svakom slucaju Nemacka ce ponovo zabeleziti debakl. Od kada pratim Evroviziju meni je ovo najlosija pesma Nemacke na evroviziji.

 • Kako možeš samo da spomeneš nju, jednu od najboljih u branši, u istoj rečenici, sa ovim smećem?