Evrovizija 2017

Nemačka 2017: Iščekujući pobednika

[dropcap]N[/dropcap]emačko nacionalno finale Eurovision Song Contest – Unser Song 2017 održaće se u četvrtak 9. februara u Kelnu, a pet mladih nada, neafirmisanih muzičkih talenata, potražiće kartu za put u Kijev, gde će u finalu 13. maja predstaviti svoju zemlju.

U konkurenciji za 61. predstavnika Nemačke na Evrosongu ove godine su:

 1. Aksel Maksimilijan Fajge (Axel Maximillian Feige)
 2. Felisija Lu Kirbis (Felicia Lu Kürbiß)
 3. Helena Nisen (Helene Nissen)
 4. Izabela „Levina” Luen (Isabella „Levina” Lueen)
 5. Jozefin Buoler (Yosefin Bouhler)

Njih petoro izabrano je među 2.493 prijave koje su pristigle na otvoreni konkurs između 15. septembra i 18. novembra, posle čega je spisak sveden na samo 33 kandidata. Selekciona komisija je zatim nominovala petoro mladih koji su dobili šansu života.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Istina, prvi spisak petoro finalista nije bio identičan gore navedenom. Naime, incijalno se na listi učesnika našao Vilhelm „Sadi” Rihter, no on je morao da se povuče s takmičenja. Zvanično, razlozi njegovog odustajanja nisu sasvim poznati, ali su nemački mediji toj temi posvetili pažnju, navodeći da je Sadi bio prunuđen da odustane zbog dve krivične prijave zbog prevare i krađe! Tu informaciju zvanično izjavio Hener Kruze, javni tužilac državnog tužilaštva u Dortmundu. Postoji tu još pikanterija, a jedna od njih je da je već bio kažnjen u novembru 2016. zbog manjeg prekršaja.[/box]

Povratak talent-šou TV forme

Posle dvostrukog debakla koji je pratio Nemačku prošle godine u Stokholmu i pretprošle u Beču, te takođe ne baš tako sjajnih rezultata 2013, 2014, nemački javni medijski servis ARD i njen ogranak NDR odlučili su da se vrate poznatom i „dobro utabanom putu” izbora evrovizijskog predstavnika koji im je s početka 2010-ih godina povratio staru slavu.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Više o „nemačkom evrovizijskom problemu” možete čitati u našim ranije objavljenim tekstovima u okviru kojih su obrađeni svi aspekti i analize učešća Nemačke na Evrosongu:

[/box]

U tome nisu mogli bez komercijalnog saradnika, koga su pronašli u producentkoj kući Raab TV, čiji je osnivač niko drugi do producentski magnat Štefan Rab.

Poznati televizijski mag bio je nemački predstavnik 2000, autor i producent evrovizijskih pesama 1998. i 2004, organizator nacionalnih evrovizijskih izbora 2004, 2010, 2011. i 2012, a u potonje tri godine je bio i sastavni deo žirija. Poslednja najbitnija titula bila je pozicija voditelja Evrovizije 2011. u Diseldorfu, na kojem je vodio program zajedno sa Anke Engelke i Judit Rakers.

Predstavnici njegove producentske kuće Raab TV zajedno s predstavnicima ARD/NDR i ostalim muzičkim ekspertima, sproveli su konkurs i selekciju potencijalnih učesnika, od kojih su na kraju izabrali petoro najboljih.

Bira se ne samo izvođač već i pesma!

Kada svih petoro finalista u prvom krugu budu otpevali obradu pesme po svom izboru, dvoje njih će napustiti dalje nadmetanje; u drugom krugu će troje preostalih kandidata pevati prvu takmičarsku pesmu u različitim aranžmanima, nakon čega će publika izabrati dvoje superfinalista koji će otpevati drugu potencijalnu evrovizijsku pesmu. Kombinacijom glasova publike iz drugog i trećeg kruga će biti izabrane najbolje pesme od obeju najboljih.

Za završni, četvrti krug će biti moguća tri ishoda: superfinalisti mogu pevati obe pesme, jednu istu ili dve različite pesme.

Perfect lifeWildfire takmičarske pesme

Poznati su i naslovi takmičarskih pesama – prva nosi naziv Perfect life (Savršen život), dok je druga kompozicija nazvana Wildfire (Požar), a iza obeju numera stoje nagrađivani autori iz SAD, Norveške i Škotske.

Autori kompozicije Wildfire su Amerikanac Tofer Braun, Škot Greg Holden i Norvežanka Marit Lašen. Perfect life je delo američkih autora: Lindsi Rej, Lindi Robins i Dejv Baset.

Jednoipominutne delove takmičarskih numera u svim aranžmanima možete poslušati na zvaničnoj stranici Eurovision.de.

Kako glasa publika?

O pobedniku će odlučiti domaća i inostrana publika. Gledaoci u Nemačkoj će moći da glasaju za omiljenu pesmu putem ustaljene procedure, slanjem SMS-a ili telefonskih poziva.

Svi oni koji budu pratili takmičenje van granica Nemačke moći da svoj glas pošalju preko zvanične Android i Apple aplikacije Pesme Evrovizije, koja je za ovu priliku dobila posebnu sekciju – Eurovision Vibes. Putem nje će, osim glasanja, fanovi van Nemačke moći da prate probe i šou uživo, kao i da daju mišljenje o pesmama.

Da, dragi čitaoci iz Srbije i regiona. Možete i vi da učestvujete u glasanju, a sve što je potrebno jeste da skinete aplikaciju i ispratite uputstva za glasanje.

A kakav je zapravo šou?

Publika i fanovi mogu da očekuju ponovo jedan zanimljiv, dinamičan i neizvestan program, u kojem će kroz čak četiri kruga glasanja biti izabran i pobednik i pesma.

Takmičenje će biti održano u Kelnu, u TV studiju, kao 2010, 2011. i 2012. godine. To je još jedna od razlika u odnosu na izbore prethodnih godina, kada su nacionalna finala bila upriličena u velikim dvoranama, odn. arenama.

Najpre će, kao što je naznačeno, takmičari otpevati obradu svetskih hitova, i to:

 1. Aksel Maksimilijan Fajge | You know my name
 2. Felisija Lu Kirbis | Dancing on my own
 3. Helena Nisen | Folsom prison blues
 4. Levina | When we were young
 5. Jozefin Buoler | Love on top

Potom sledi ranije opisana procedura.

Takođe, biće prisutan i tročlani stručni žiri u kojem se nalazi i pobednica Evrosonga 2010. Lena Mejer-Landrut; zatim Tim Bencko i Florijan Silberajzen. Njihov zadatak će biti davanje mišljenja o pesmama i kandidatima, bez direktnog uticaja na ishod glasanja jer će odluku o pobedniku donositi publika.

Specijalne gošće nacionalnog finala biće tri evrovizijske pobednice: Nikol, Ruslana i Končita Vurst. Ipak, one neće pevati svoje pobedničke pesme, već potpuri drugih poznatih evrovizijskih pesama. Svoje minute u revijalnom delu programu imaće i Lena Mejer-Landrut i Tim Bencko.

Četvrtu godinu zaredom voditeljka šoua biće Barbara Šeneberger. Ona će i javno saopštavati tok glasanja publike iz inostranstva.

Takmičenje Eurovision Song Contest – Unser Song 2017 možete pratiti od 20.15 h, na adresi:

Iz ugla autora (Slobodan Todorović)

Pre svega, moje mišljenje o pesmama formirano je na osnovu delova, budući da ih u celini nisam čuo.

Pesma Wildfire odiše pozitivnom atmosferom u svim aranžmanima. Reč je o tipičnoj radijskoj neopterećujućoj pop pesmi, mada se aranžmani ne razlikuju previše među sobom. Definitno nije reč o pesmi koja bi vas oborila s nogu i zbog koje biste zanemeli, ali je ok što ste je čuli – i to je sve. Takoreći, ne biste mnogo izgubili i da je niste čuli.

No, sličan utisak sam imao svojevremeno i s kompozicijom Standing still koju je pevao Roman Lob, ali je vremenom moje mišljenje o toj pesmi sazrevalo i poboljšavalo se.

Od pet verzija ove numere izdvojio bih onu koju peva Aksel Fajge, jedini muškarac u ovoj postavci, jer zvuči najenergičnije, i cela atmosfera i reči pesme najviše se uklapaju u muški glas.

Simpatična je i verzija koju izvodi Helena Nisen. Mnogo „vuče” na kantri-zvuk koji se uklapa u njen način interpretacije.

Verzija koju peva Jozefin Buoler neodoljivo podseća na holandsku evrovizijsku pesmu 2015. Walk along. Sećate se, pevala ju je Trajntje Osterhojs, a sećate se (verujem!) i kako je prošla…

Preostale dve varijante pesme Wildfire ne bih spominjao jer se ni po čemu ne ističu.

Perfect life je nešto sasvim drugo. Pesma i te kako vredna pažnje i sigurno biste načuljili svoje uši i napregnuli mozak da je upamtite i opazite malo bolje.

I u ovom slučaju Aksel Fajge (rekao bih) ima najbolju verziju. Moćna mešavina popa i soula, s jakim beatom i potrebnom dozom dramatike. Helena Nisen, Levina i Jozefin izvode „umekšane” verzije ove pesme u duru, i u poređenju s Akselovom, zvuče mlako. Takve muzike je „na kilo” i vala čovek ne može da razazna više ni sve razlike među njima. Felisija Lu Kirbis bojom glasa i načinom izvođenja, kao i žanrom, mnogo podseća na Lenu Mejer-Landrut, ali mislim da je kopiranje „Lenine priče” jedno veliko „No no”!

Dakle, i ovde moj glas ide Akselu. I to njegovoj verziji pesme Perfect life za koju smatram da je idealna ne samo za evrovizijsko takmičenje već i za druge muzičke top-liste.

Aksel i Perfect life u Kijev!

Oznake

4 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Ponovo promasaj! 🙂 , ne znam zasto ali ocgiledno deluje kao da Nemci ne zele da budu preposlednji makar jedne godine,zele 0 poena uvek 😀 ,mada ruku na srce i Lena kada je pobedila niko nije verovao bila tralala pesmica malten kao za decu,ali je Lena imala sve drugo 😉

 • E, pa Slobo, pošto tvoje mišljenje veoma uvažavam, tj. najčešće se sa njim slažem, nadam se da nećeš da omaneš u prognozi 🙂