Evrovizija 2017

Švajcarci odlučili – grupa „Timebelle” na Evroviziju!

[dropcap]Š[/dropcap]vajcarsku će na 62. Pesmi Evrovizije u Kijevu predstaviti grupa „Timebelle” s pesmom Apollo, odlučila je publika tokom petnaestominutnog glasanja u finalu nacionalne selekcije za Evrosong. Oni će svoju pesmu pevati u drugom polufinalu 11. maja te pokušati da svoju zemlju vrati u evrovizijsko finale posle dva neuspešna pokušaja 2015. i 2016. godine.

Jedna od autorki pobedničke pesme je Alesandra Gindhart koja je takođe s timom autora napisala azerbejdžansku evrovizijsku numeru Start a fire koju je 2014. u Kopenhagenu otpevala Dilara Kazimova.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Grupa „Timebelle” je bila finalista i 2015. godine, kada je s pesmom Singing about love (Pevajući o ljubavi) završila na 2. mestu.[/box]

Nacionalno finale pod nazivom ESC 2017 – Die Entscheidungsshow ove godine je okupilo šest izvođača koji su kroz dva kruga selekcije dospeli do završnice. U konkurenciji su bili, po redosledu izvođenja:

  1. Nađa | Fire in the sky
  2. Ginta Biku | Cet air la
  3. Mišel | Two faces
  4. Frešta | Gold
  5. Šejna Pirson | Exodus
  6. grupa „Timebelle” | Apollo

Za razliku od prethodnih izdanja, takmičenje se ove godine održalo u Cirihu, a osim lokacije, organizatori su promenili i termin emitovanja pa je tako umesto u subotu, finale održano u nedelju, a umesto na prvom, Entscheidungsshow su gledaoci mogli da prate na drugom programu nacionalne televizije. Ova odluka prouzrokovala je kritike fanova koji su smatrali da se na taj način pridaje manji značaj takmičenju.

To je samo jedna od promena koji su producenti uveli ove sezone, budući da su posle dva neuspeha na Evrosongu bili prinuđeni da nešto promene u procesu selekcije predstavnika. Naime, najvažnije je to što regionalne televizije na nemačkom, francuskom, italijanskom i retoromanskom jeziku nisu imale zagarantovan broj mesta u finalu, a ograničen je bio i pristup stranim državljanima.

Kako bilo, Švajcarci su napravili jedan prilično lep mini-festival i zanimljiv program u kojem su se mogli videti i čuti i nekadašnji uspešni predstavnici ove zemlje na Evroviziji. Pored lepe scenografije i atraktivnih scenskih nastupa, oko kojih su se takmičari nesumnjivo potrudili, loš aspekt bilo je njihovo pevanje – nijedan nije pokazao zavidnu glasovnu sposobnost, te nije bilo pesme u kojoj se nisu čuli falševi!

Voditelj je bio već ustaljeni domaćin ovog takmičenja Sven Epinej, a u revijalnom delu večeri pevao je Sebalter, poslednji finalista Evrosonga, koji je ovom prilikom predstavio svoju novu numeru Weeping willow (Žalosna vrba).

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Timebelle [/tab_title] [tab_title] Sebalter [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab]

[/tab] [/tabs]

Oznake