Evrovizija 2017

Švajcarska 2017: Iščekujući pobednika

[dropcap]O[/dropcap]ve nedelje, 5. februara, Švajcarska će dobiti novog evrovizijskog predstavnika. Šestoro finalista će se nadmetati za učešće na velikoj sceni Evrovizije u Kijevu. ESC 2017 – Die Entscheidungsshow, nacionalno finale Švajcarske, ove godine slavi šesti rođendan, a kao i prethodnih godina na realizaciji ovog takmičenja sarađivale su četiri nacionalne televizije za različita govorna područja – SRF, RTS, RSI i RTR.

Kako je sve počelo?

Ovo izdanje švajcarskog nacionalnog takmičenja se razlikuje od prethodnih u tome što nacionalne televizije nisu dobile siguran broj mesta u finalima, a ograničen je bio i pristup stranim državljanima. Takmičenje se sastojalo iz tri faze. Prvu fazu činio je otvoreni konkurs od 26. septembra do 24. oktobra 2016, a na koji su svi zainteresovani mogli da se prijave preko onlajn platforme. Žiri sastavljen od 21 člana izabrao je 21 kompoziciju za takmičenje uživo, koje se održalo 4. decembra, a od kojih je izabrano šest najboljih koji će se pojaviti u finalu.

Ko je na kraju izabran?

Šestoro veličanstvenih koji će se nadmetati za titulu 58. predstavnika Švajcarske su:

  1. Nađa | Fire in the sky
  2. Ginta Biku | Cet air la
  3. Mišel | Two faces
  4. Frešta | Gold
  5. Šejna Pirson | Exodus
  6. grupa „Timebelle” | Apollo

Potencijalni predstavnici Švajcarske su uglavnom mladi i neafirmisani izvođači kojima će učešće na ovom nacionalnom takmičenju predstavljati najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri. Jedino poznato ime je grupa „Timebelle” koja je bila finalista 2015. godine i koja je s pesmom Singing about love (Pevajući o ljubavi) završila na 2. mestu.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]S druge strane, iznenađujuće je to što među autorima ima već ’prekaljenih’ umetnika koji su se kroz nacionalne evrovizijske selekcije ili sam Evrosong već afirmisali. Numeru Fire in the sky kompletno je napisao Rikardo Sanc kome će ovo biti treće učešće u finalu švajcarskog izbora, posle pesama Together forever 2014. i Another world 2016. Kompoziciju Exodus napisao je tim autora u sastavu Deniz Jam, Andreas Stone Johanson i Mahan Moin. Deniz već ima pesmu na Melodifestivalenu ove godine (Running with lions), Andreas je imao dve pesme 2015. godine (jednu u Švedskoj i jednu u Norveškoj). Mahan Moin se i sama takmičila na švedskom „Melodiju” 2014. s pesmom Aleo, a i ove godine ima svoju kompoziciju u Litvaniji. Definitivno najviše pažnje privlači ime jedne od autora pesme Apollo, a reč je o Alesandri Gindhart koja je takođe s timom autora napisala azerbejdžansku evrovizijsku numeru Start a fire koju je 2014. u Kopenhagenu otpevala Dilara Kazimova.[/box]

Iz ugla autora (Svetlana Jukić)

Nekako se evrovizijska publika i navikla na činjenicu da Švajcarska već godinama na najveće evropsko muzičko takmičenje šalje prosečne i dosadnjikave pesme. Svih šest pesama su toliko puta viđene što na evrovizijskoj sceni, što na radijskim plej-listama.

U pitanju su blede kopije trenutno popularnih muzičkih tendencija u svetu ili pak klasičnih dramatičnih pop pesma s vokalima koji se ni po čemu ne izdvajaju. Mišljenje autora ovog teksta je da će Švajcarska i ove godine ostati bez učešća u finalu Evrovizije.

Možda bismo mogli da damo prednost Frešti i pesmi Gold (Zlato), jednoj sasvim prijatnoj pesmici koja na momente podseća na balade Toma Odela.

Kako da pratite izbor?

ESC 2017 – Die Entscheidungsshow će početi u 20.35 h i predviđeno je da traje do 22.15 h. Prenos će biti na internetu, na Jutjub kanalu SRF Musik.

Voditelj programa biće Sven Epinej. Takmičenje će se odvijati u Cirihu u Studiju 1 televizije SRF. U revijalnom delu nastupiće bivši predstavnik Švajcarske iz 2014. godine, poslednji koji se domogao finala – Sebalter – izvodeći svoju pesmu Weeping willow (Žalosna vrba).

Predstavnika Švajcarske ove godine izabraće isključivo publika.

Oznake