Evrovizija 2017

Još jedan indi-pop. Duo „Norma John” predstavlja Finsku

[dropcap]N[/dropcap]a šestom izdanju finskog muzičkog festivala Uuden Musiiken Kilpailu pobedio je indi-pop duo „Norma John” s kompozicijom Blackbird, ostavivši za sobom favorizovane Zilke na drugom i Emu na trećem mestu.

Da „Norma John” ima najbolju pesmu, rekli su zajedno članovi međunarodnog žirija iz devet zemalja i glasovi publike.

S konkursa koji se sproveo između 1. i 5. septembra 2016. za Uuden Musiikin Kilpailu (srp. Novo muzičko takmičenje) odabrano je 10 izvođača koji su nastupili sledećim redosledom:

 1. Ema | Circle of light (Svetlosni krug)
 2. Alva | Arrows (Strele)
 3. Ginter i D’Sanz | Love yourself (Voli sebe)
 4. Ani Saiku | Reach out for the sun (Potražićemo sunce)
 5. Nuklboun Oskar (Knucklebone Oscar) i grupa „The Shangri-La Rubies” | Caveman (Pećinski čovek)
 6. duo „Norma John” | Blackbird (Crna ptica)
 7. Lauri Irjele | Helppo elämä (Lagodan život)
 8. grupa „Club La Persé” | My little world (Moj mali svet)
 9. Zilke | Perfect villain (Savršeni zločinac)
 10. grupa „My First Band” | Paradise (Raj)

Pola sata pred samo takmičenje, u specijalnoj uvodnoj emisiji koju je vodio Miko Silvenoinen, publici je prikazano sve što se ticalo same pripreme šoua: od gradnje scenografije, preko proba učesnika pa sve do atmosfere na ulazu u arenu „Metro” u Espou. Gledaoci su, između ostalog, mogli čuti i reakcije učesnika i ljudi zaposlenih u tehničkom osoblju pred samo veče. Miko je tokom glavne večeri obavljao i ulogu naratora.

Evrovizija u malom

U glavnom delu programa je „domaćica” večeri bila predstavnica iz 2013. Krista Sikfrids. Da veče neće proći i bez njenih pevačkih talenata, uverili smo se na početku programa, kada je za tu priliku u izazovnoj kombinaciji izvela performans u stilu Britni Spirs. U toku večeri se Krista presvlačila i po nekoliko puta, a publika je mogla da je vidi u različitim „autfitima” – i u „kulturnijem” izdanju s romantičnim haljinama, u smokingu, ali stajling u kom je izazvala brojne reakcije na društvenim mrežama je onaj koji je bio skroz u cvetnom dezenu – od rama za naočare u hipster maniru do tunike i pantalona. U toku večeri je na ležeran način vodila program u kojem se mogla videti i doza duhovitosti, kao npr. kada su u njenom društvu bila dvojica zgodnih muškaraca koji su skinuli majice na oduševljenje publike.

Skandinavske zemlje su poznate po pripremanju „Evrovizije u malom”, pa za organizacijom večeri spektakularnih srazmera nisu zaostali ni Finci. Vidi se da su u svaki nastup izvođači uložili puno truda i rada pa su samim tim publiku ostavili bez daha, a gledaoci u hali su dobili dobru zabavu. U toku intervjuisanja kandidata u bekstejdžu, koji se nalazio pored bine, emitovani su i najzanimljiviji tvitovi koji su bili upućeni na oznake festivala. Druga zanimljivost je bila ta što su posle nekih blokova nastupa kandidata prikazani i video-prilozi o prebrojavanju glasova publike, i to na duhovit način – recimo, naučni dokazi prebrojavanja glasova putem raznih faktora: zgažena žaba, tetovaže, matematičke formule, predskazanja i sl.

U revijalnom delu programa su nastupili gosti iz Norveške – 14-godišnji blizanci Markus i Martinus koji važe za aktuelne tinejdžerske zvezde u svojoj domovini. Njihov nastup je bio propraćen euforičnim vriskom devojčica. U toku prebrojavanja glasova publike je nastupila tamošnja pop zvezda Jeni Vartijainen.

Tok glasanja

U toku procedure objave glasove, prvo su bili saopšteni poeni međunarodnih žirija koji su ocenjivali sedam najboljih pesama bodovima: 1, 2, 4, 6, 8, 10 i 12. Glasalo je sledećih devet zemalja: Estonija, Francuska, Island, Izrael, Norveška, Španija, Švedska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Njihov favorit bio je upravo duo „Norma John”, a kako je izgledala tabela nakon glasova žirija, može se videti na slici ispod:

Glasovi publike saopšteni su zbirno, sistemom koji se primenjuje na Melodifestivalenu i od prošle godine na Pesmi Evrovizije. U tom smislu, publika se potpuno usaglasila sa žirijem, postavivši na 1. mesto pobednički duo, dok su Zilke i Ema bile na drugom, odn. na trećem mestu.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Nastup na UMK [/tab_title] [tab_title] Video-spot [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]
Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Auu. Već mi se dopala pesma posle 30 sekundi slušanja. Finska ove godine definitivno ima čemu da se nada 🙂

 • Zasluzena pobeda, Norma je bila moj favorit od kada su predstavljene sve pesme finskog izbora. Favorizovana Ema je bila ocajna uzivo, a mene je iznenadilo i dobar plasman Zilke i pribojavao sam se na kraju da ce mozda dobiti vise glasova kod publike i stigne 20 poena razlike posle glasnja stranih zirijia.
  Finska je pogresila 2 puta uzastopno 2015 i 2016 kada su birali pesme ovaj put nisu pogresili. Sto se tice plasmana Finska u finalu a u finalu cak TOP 10 plasman od 7 do 10 mesta, slican rezultat kao Holadnija 2013 i Norveska 2015 godine