Evrovizija 2017

Finska 2017: Iščekujući pobednika

[dropcap]I[/dropcap] šesti put zaredom, Finska će svog predstavnika izabrati putem TV formata Uuden Musiikin Kilpailu (srp. Novo muzičko takmičenje). Za Kijev će se boriti 10 izvođača, a odluku o pobedniku će donositi kombinovani glasovi internacionalnog stručnog žirija i televoutinga.

Kako je počelo?

Javni emiter Yleisradio Oy (YLE) je prijave svih zainteresovanih izvođača i autora primao između 1. i 5. septembra prošle godine; posebno su istakli pravilo da bar jedan autor pesme ili izvođač mora biti finske nacionalnosti ili imati prebivalište u Finskoj. Lista od 10 finalista je publici predstavljena 23. novembra; najpre su tada publici bile predstavljene pesme u formi official lyrics videa, da bi potom 28. decembra bili objavljeni i zvanični video-spotovi.

Prošlogodišnji princip sa tri kvalifikacione polufinalne i finalnom večeri nije im doneo željeni efekat, budući da su drugu godinu zaredom ostali bez evrovizijske završnice, pa su samim tim organizatori odlučili da ove godine izbor svedu samo na jedno takmičarsko veče u kojem će deset najboljih pokušati da izbori vizu za Kijev. Posle tri godine, veliko finale se vraća u „Metro” arenu u Espou u kojoj su bile održavane finalne večeri u periodu od 2012. do 2014.

Šta je još novo?

Još jednu promenu su Finci napravili i u načinu glasanja; po ugledu na Šveđane i Norvežane, i oni su u sistem glasanja odlučili da uključe žiri sastavljen od međunarodnih muzičkih stručnjaka, za razliku od prethodnih godina kada su u njegovom sastavu bili ljudi iz različitih profesija i društvenih grupa. Oni će imati 50% udela u glasovima. Članovi međunarodnog žirija biće iz sledećeih zemalja: Estonija, Francuska, Island, Izrael, Norveška, Španija, Švedska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Drugih 50% udela imaće glasovi publike preko telefona, SMS-a i internet glasanja na oficijelnoj veb-stranici – linije za internet glasanje putem oficijelne stranice su bile otvorene i u periodu od 31. decembra prošle do 26. januara ove godine, a za svog favorita su mogli da glasaju samo jednom u 12 sati, uz neophodnu registraciju pomoću mobilnog telefona.

I ovakav način glasanja i glasanje u toku samog šoua će biti uzimani u obzir prilikom sklapanja konačnih rezultata publike. Šou će imati i humanitarni karakter jer će sav prihod od glasova publike biti doniran organizatorima manifestacije „Dan crvenih noseva”. Međutim, pravo na glasanje su imali samo građani Finske.

Snažna promotivna kampanja kandidata i pesama

Onog trenutka kada su prvi put bile otvorene internet linije za glasanje, tog 31. decembra, publici su se u specijalnoj emisiji prvi put javno predstavili svi kandidati. Primećuje se da su puno truda uložili u njihovu promociju, pa su samim tim gostovali i na „Snepčet” profilu ovog formata, dajući u određeno vreme posetiocima na uvid njihove probe i život van nje. Sa fanovima su kasnije mogli komunicirati i uživo preko Fejsbuk stranice, dok od 26. do 28. januara, takođe preko Facebook Live aplikacije, voditelj Miko Silvenoinen prikazuje snimke s proba i vodi intervjue s kandidatima.

Kako i gde može da se gleda finale?

I ove godine će program voditi finska predstavnica 2013. Krista Sikfrids, no za razliku od prošle godine, ovaj put će na glavnoj biti biti sama. U revijalnom delu programa će nastupiti dve aktuelne norveške tinejdž-senzacije – blizanci Markus i Martinus.

Šou koji će početi sa emitovanjem u 20.00 možete pratiti na stranici:

Međutim, napomena se ogleda u tome da je zvaničan strim legalno dostupan samo građanima Finske, ali naši građani ga mogu pratiti putem nelegalnih TV strimova ili preuzimanjem pretraživača Hola! samo ako imaju instaliranu novu verziju Flash Playera.

Pre analize pesama sledi podsećanje na ovogodišnju listu deset finskih finalista:

 1. Ema | Circle of light (Svetlosni krug)
 2. Alva | Arrows (Strele)
 3. Ginter i D’Sanz | Love yourself (Voli sebe)
 4. Ani Saiku | Reach out for the sun (Potražićemo sunce)
 5. Nuklboun Oskar (Knucklebone Oscar) i grupa „The Shangri-La Rubies” | Caveman (Pećinski čovek)
 6. duo „Norma John” | Blackbird (Crna ptica)
 7. Lauri Irjele | Helppo elämä (Lagodan život)
 8. grupa „Club La Persé” | My little world (Moj mali svet)
 9. Zilke | Perfect villain (Savršeni zločinac)
 10. grupa „My First Band” | Paradise (Raj)

Iz ugla autora (Đorđe Vesković)

Nisam tako aktivno pratio nacionalne izbore ranije, ali na osnovu onog što sam zapazio u ovoj sezoni zaključujem da Finci ovaj put imaju najjaču selekciju pesama. Vole da prate svetske muzičke trendove, pa su ovaj put išli na taktiku da izaberu superiorno producirane produkte koji će svoj život verovatno nastaviti i posle festivala.

Odluka da održe samo jedno takmičarsko veče se pokazala veoma uspešnom jer je ponuda sa deset pesama sasvim dovoljna, da bi se napravio jedan kvalitetan festival, te bi bilo nepravedno da bilo ko od njih ispadne da su se organizovala polufinala.

Najbolje pesme se uvek čuvaju za kraj, ali prema ovakvoj kompoziciji kao što je Emina Circle of light nikako nisam mogao da budem ravnodušan; iako stilski podseća na prošlogodišnju pesmu Grete sa Islanda, Ema je uspela da na ovu temu odgovori na najbolji mogući način i to tako što je pokazala mogućnost svih svojih vokalnih improvizacija koje ima njen sladunjav glasić, te ju je načinila uzbudljivom. Baš zbog tih različitih vokalnih stilova koji doprinose uzbudljivosti, ova se pesma kod brojnih evrovizijskih fanova ističe za favorita br. 1.

Bilo bi suvišno usuditi se izdvajati bilo koju pesmu posle ove prve, ali obaveza nalaže da moram još neke da izdvojim. Sve ostale pesme zvuče kao one koje su prisutne na svetskim top-listama, tako da je njihov kvalitet ujednačen. Tako, shodno mom mišljenju, takmičarski potencijal ima prvenstveno Zilke koja bi zbog sjajnog vokala prošla u finale ako pobedi, a takmičarski potencijal imaju i Alva, Ani Saiku, „Norma John” i jedini koji se takmiči s pesmom na maternjem jeziku – Lauri Irjele.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Alva [/tab_title] [tab_title] Ani Saiku [/tab_title] [tab_title] „Norma John” [/tab_title] [tab_title] Lauri Irjele [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]

Međutim, problem je u tome što su svi oni za Emu samo „sporedna uloga”, tako da za neke ne znam kakav bi plasman napravili ako neko od njih pobedi. Jedino znam da bi Zilke u Kijevu bez sumnje ostavila dobar utusak na startu.

Ostale četiri pesme više zvuče kao one koji služe da razonode omladinu, tako da na njih ne bih ni trošio puno reči. Rekao bih da te „šou-pesme”, kakve su ponudlili Ginter i D’Sanz, Nuklboun Oskar i grupe „Club La Persé” i „My First Band” mogu da prođu samo za laku zabavu i dobro raspoloženje, ali ne i za takmičenje. Pogotovo su ova prva tri spomenuta ponudili pesme kakve na tržištu sada slabije prolaze; „My First Band” je dao ipak nešto moderniju pesmu.

Oznake

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
 • Sta reci o finskom izboru… imali su i ranijih godina dobre ili solidne izbore pa su mnogo gresili sa izborom i birali najlosije pesme 🙁
  Ove godine imaju svega 10 pesama i samo finale,pesme su onako neke ok ,neke lose neke i nisam imao snage skroz do kraja da preslusam nisu mi po refrenu i prvoj strofi bas ni malo privukli paznju.
  Ako treba izdvojiti favorite ove godine to su sledeci izvodjaci: Zuhlke,Anii,Emma,Alva i Norma. Ali ako treba jednog izdvojiti neka to bude Anii mada slicne su mi pesme.