Evrovizija 2017

Ujedinjeno Kraljevstvo 2017: Iščekujući pobednika

[dropcap]B[/dropcap]ritanski izbor će se ove nedelje konačno privesti kraju. Šest takmičara odabranih od strane muzičkih stručnjaka će se sutra, 27. januara, naći u velikom okršaju u gradu Hamersmitu, u areni „Eventim Apollo”. Takmičenje Eurovision: You decide (srp. Evrovizija: Vi odlučujete) počinje sa emitovanjem u 20.30 časova, a mi vam još jednom donosimo jednu malu rekapitulaciju jednog od ovogodišnjih nacionalnih izbora.

Kako je sve počelo?

Radio-televizija Velike Britanije (BBC) je početkom oktobra prošle godine otvorila konkurs za prijavljivanje izvođača na njihovo ponovo oformljeno takmičenje pod nazivom Eurovision: You decide. Svaka pesma je bila pažljivo evaluirana i preslušana od strane članova Udruženja obožavatelja Pesme Evrovizije Velike Britanije (OGAE UK). S druge strane, evaluirao ih je i tim muzičkih stručnjaka Velike Britanije, s Hjuom Goldsmitom na čelu, izvršnim muzičkim producentom i konsultantom radio-televizije BBC.

I ko je na kraju izabran?

Na kraju se izbor sveo na šest mladih nada. Čak petoro njih potiče iz takmičenja X Factor – neki su stigli samo do „boot” kampa, a neki čak i do „live” emisija. Članica „Velike petorke” će sutradan izabrati samo jednog od sledećih šest takmičara:

  • Holi Bruer | I wish I loved you more (Da sam te volela više)
  • Nejt Simpson | What are we made of? (Od čega smo sazdani?)
  • Salina Mastrojani | I don’t wanna fight (Ne želim da se borim)
  • Danil Džonson | Light up the world (Osvetli svet)
  • Lusi Džouns | Never give up on you (Nikad neću odustati od tebe)
  • Olivija Garsija | Freedom hearts (Srca slobode)

Jedina koja nije iz „X Factor ekipe” jeste Holi Bruer, solistkinja opisana kao pandan Ališi Kiz.

Skandinavci su i ovog puta umešali svoje prste, kad su u pitanju same kompozicije. Među autorima pesama imamo i Dance i, naravno – Šveđane.

Odabrane kandidate će sutradan ocenjivati i žiri i domaća publika u jednakom odnosu (50/50). Da, novost je i ta da će se ovaj put pojaviti stručni žiri, koji će savetovati učesnike i ukazivati im na moguće propuste ili promene u izvođenju. Tročlani žiri čine:

  • Sofi Elis Bekstor, popularna britanska pevačica i top-model;
  • Bruno Tonioli, plesač i koreograf;
  • „CeCe Sammy” (Sisi Sami), učitelj pevanja i scenskog nastupa.

Njihova glavna uloga u prvom delu emisije će biti da komentariše nastupe kandidata i daje sugestivne komentare, dok u drugom delu emisije pesme neće ocenjivati sami, nego će im se tada pridružiti i tzv. sporedni žiri od pet muzičkih stručnjaka koji će im pomagati u toj ulozi.

Sudeći po ovim informacijama, čeka nas jedan prilično zanimljiv izbor. A tek pesme…

Iz ugla autora (Marko Vujinović)

Britanci poslednjih godina nikako da „ubodu” pravu numeru. Jedina s kojom nisu pogrešili bila je mlada Moli pre tri godine. Previše eksperimentišu s nečim sa čime se (nažalost) ne da previše eksperimentisati za Evroviziju. Sada, iako vidim i čujem šest sasvim pristojnih kompozicija, plašim se da će opet uprskati stvar i izabrati onu najmanje dostojnu Pesme Evrovizije.

Generalno, mislim da će ovaj izbor biti baš zanimljiv i da među ovim kandidatima ne postoji nijedan loš pevač. Svi su zaista maestralni vokalisti. Moji lični favoriti, za koje se iskreno nadam da će odneti pobedu u Britaniji, jesu Olivija Garsija kao prvi, Lusi Džouns kao drugi i možda Holi Bruer kao treći favorit.

Olivija Garsija | Freedom hearts (Srca slobode)

Da, izraz „freedom hearts” baš i nije gramatički ispravan, ali koga briga kad je ova pesma genijalna! Ova devojka ima 16 godina, a ima toliko zreo, moćan i dirljiv glas. Njena pesma Freedom hearts govori o prepuštanju, prepoznavanju pravog sebe i, na kraju, slobodi koja proizilazi iz svega ovoga. Kompoziciju je radio istaknuti evrovizijski autor iz Švedske – Gabrijel Alares. Alares je radio evrovizijske pesme Lidiji Isak, Agneti i Polini Gagarini, nekadašnjim učesnicama ovog takmičenja. Freedom hearts je čista pop numera s prilično zanimljivim i zahtevnim refrenom. Ako neko zaslužuje da ode u Kijev, to je mlada Olivija.

Lusi Džouns | Never give up on you (Nikad neću odustati od tebe)

Emeli de Forest još jednom dokazuje svoju muzičku umešnost potpisivanjem ove maestralne balade. Vrlo tanana, nežna i krhka, a opet toliko bolna i srceparajuća. Zaista. Samo violine, klavir i prelep Lusin vokal. Vokalne pop balade su uvek poželjne na sceni Evrovizije, pogotovo ako se radi o ovakvom delu. Primetio sam da se mnogima ne sviđa ovaj autorski rad Emeli de Forest, jer su očekivali bog zna šta. Mene je pomalo ostavila bez reči.

Holi Bruer | I wish I loved you more (Da sam te volela više)

Pošto sam hteo da „prepolovim” ovu listu takmičara, moralo je negde da prevagne ko će mi biti treći „pik”. To je Holi Bruer, lepa plavuša moćnog glasa. Pesma kao pesma jeste pop, ali ja bih ovo nazvao jednim prilično izlizanim evrovizijskim šlagerom. Prosto, nema inovativnosti, nema maštovitosti i originalnosti. Imamo samo dobar vokal i lepu devojku. Tekst pesme je dobar, ali dalje zaista ne mogu više ništa da istaknem kao nešto što bi mi zaokupilo pažnju.

Ostale tri pesme su u rangu sa Holinom. Nije to toliko ni loše, ali definitivno nije ni dovoljno dobro da bi predstavilo Veliku Britaniju u Kijevu. Pomenuo bih Nejta, genijalnog pevača sa jednim ogromnim rasponom glasa. Njegova pesma ističe samo čari njegovog sjajnog vokala, ništa više. Danil i Salena… Hm… Čist prosek.

Kako da pratim izbor?

Britanski nacionalni izbor možete pratiti uživo sutra, 27. januara na drugom kanalu Bi-Bi-Sija. Izbor počinje u 20.30 časova. Ako i vi želite da ga ispratite, kliknite OVDE.

Domaćin šoua će biti poznato britansko TV lice Mel Gidrojk, koju znaju i po tome što je veliki evrovizijski fan, a kao specijalni gosti večeri najavljeni su Aleksandar Ribak (pobednik 2009) i pop-rok bend „The Vamps”.