Evrovizija 2017

Indi-pop duo „Navi” predstavlja Belorusiju na 62. Evroviziji

[dropcap]G[/dropcap]rupa „Navi” je sa kantri pesmom na beloruskom jeziku Priča mog života pobedila na beloruskom nacionalnom izboru, te će na taj način biti 14. predstavnici u istoriji učešća svoje zemlje.

O pobedniku su odlučivali glasovi stručnog žirija sačinjenih od uglednih ljudi iz beloruskog muzičkog sveta i televoutinga u omeru 50/50. Obe strane su ocenjivale po evrovizijskom sistemu bodovanja: 1–8, 10 i 12 bodova.

Žiri i publika nisu bili složni prilikom odabira predstavnika. Publika 12 poena dala grupi „Provokacija”, a 10 poena grupi „Napoli”. Međutim, žiri je presudio i samim tim najveći broj poena dao grupi „Navi” koja je od publike dobila samo 6 poena.

Belorusi pri organizaciji konkursa nisu filozofirali; sastojala se iz kastinga na koji se prijavilo 67 izvođača, od toga je izabrano 13 najboljih koji su se nadmetali po sledećem redosledu na nacionalnom finalnom takmičenju:

 1. Julija Korenjuk | Children of the world (Deca sveta)
 2. Aleksandra Tkač | Be stronger (Budi jači)
 3. Vladislav Kurasov | Follow the play (Prati igru)
 4. grupa „Navi” | Priča mog života
 5. Isak Najtingejl | On the red line (Na crvenoj liniji)
 6. Kejti | Wild wind (Divlji vetar)
 7. grupa „Nuteki” | Take my heart (Uzmi moje srce)
 8. grupa „Napoli” | Let’s come together (Budimo zajedno)
 9. Nikita Hodas | Voice in my head (Glas u mojoj glavi)
 10. Anželika Pušnova | We should be together (Treba da budemo zajedno)
 11. Anastasija Ševerenko | We’ll be together (Bićemo zajedno)
 12. duo „Lermont x Julic” | Heartbeat (Otkucaj srca)
 13. grupa „Provokacija” | #mylove (Moja ljubav)

Kroz ovo spektakularno veče su publiku, kao i prošle godine, vodili beloruski predstavnik iz 2014. Teo i njegova supruga Olga Rižikova, koji su publiku osvojili opuštenim i zanimljivim stilom vođenja programa kroz koji se provlačila i doza duhovitosti i glume.

Izvođači su nastupili u blokovima od po dva ili tri kandidata, a posle svakog predstavljenog bloka su u bekstejdžu vođeni intervjui sa finalistima, što je bio još jedan novitet u istoriji beloruskih izbora.

Trinaest vrhunskih vokala se za ovo veče veoma ozbiljno potrudilo za pripremu scenskih nastupa, od kojih neki mogu i da priđu evrovizijskoj sceni, kao što su to publici priuštili Julija Korenjuk i grupe „Nuteki” i „Napoli”, dok su se drugi izvođači poput Nikite Hodasa, Vladislava Kurasova, Isaka Najtingejla, Anželike Pušnove, Anastasije Ševerenko ili Kejti odlučili za minimalističke nastupe u kojem su najviše potencirali glas, pa su nastupili ili sami ili sa pratećim vokalima u pozadini. Poslednjih dvoje kandidata – duo „Lermont x Julic” i grupa „Provokacija” su za ovu priliku izmenili aranžmane svojih takmičarskih pesama.

Nakon nastupa svih kandidata, publika je na raspolaganje dobila mogućnost da u narednih deset minuta šalje SMS poruke za svog favorita. Njihovi glasovi su bili saopšteni pre početka revijalnog dela programa, dok su na samom kraju programa bili saopšteni glasovi žirija.

Dok su se prebrojavali glasovi žirija, publiku su uveseljavale poznate beloruske muzičke zvezde, među kojima se nalaze i viralna senzacija Vitalij Voronko, kao i zadnjih troje beloruskih predstavnika – Uzari (2015), jedan od voditelja programa Teo i Ivan koji je nastupio dva puta – na samom početku programa, kada je publiku podsetio na prošlogodišnju predstavničku pesmu Help you fly i na kraju revijalnog programa, kada se predstavio novim singlom; zanimljivo, Uzari je bio i jedan od članova stručnog žirija koji je ocenjivao pesme.

Pobednici su dobili i jedno specijalno priznanje, a to je uobičajeno evrovizijsko srce u bojama Belorusije kao logo izrađeno od staklenih materijala.

Belorusiju ćemo na Pesmi Evrovizije gledati po 14. put, pa su očekivanja od ovogodišnjih predstavnika takva da ih možemo očekivati u finalu.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Nastup na takmičenju [/tab_title] [tab_title] Video-spot [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]
Oznake