Evrovizija 2017

Belorusija 2017: Iščekujući pobednika

[dropcap]U[/dropcap] velikoj završnici beloruskog izbornog festivala za Evroviziju „rodiće se” 14. beloruski predstavnik. Za tu titulu će se boriti 13 učesnika, a odluku o pobedniku će donositi glasovi stručnog žirija i televoutinga.

Beloruski nacionalni emiter Belteleradiocompany (BTRC) je 4. novembra pozvao autore i izvođače da šalju svoje kompozicije. Konkurs je bio specifičan po tome što je bilo dozvoljeno i inostranim izvođačima i autorima da učestvuju, dok je jedan izvođač imao pravo samo jednu pesmu da prijavi. Lista od 13 finalista koji su izabrani preko audicija zvanično je predstavljena 13. novembra.

Od kada su 2013. godine napustili nekadašnju formu izbornog festivala, svake godine se od njih očekuje neka promena pa to nije izostalo ni ovog puta. Poznato je koliko Belorusi imaju nastojanja da se domognu evrovizijskog vrha, ali budući da im prošlogodišnji princip, u kojem je samo publika odlučivala o pobedniku, nije pomogao mnogo, BTRC se ove godine vratio svom starom principu u kojem će pored publike u sistem glasanja biti uključen i žiri, a obe strane će imati jednak udeo u raspodeli poena (50/50).

Izgled scenografije

Voditeljski par od prošle godine ostaje nepromenjen, a to su Teo, beloruski predstavnik iz 2014. i njegova supruga Olga Rižikova. Teo će pevati i u revijalnom delu programa zajedno sa poslednjih dvoje beloruskih evrovizijskih učesnika – Uzarijem (2015) i Ivanom (2016).

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Za gledaoce, kako one koji će biti prisutni u studiju 600 Meter, tako i onaj deo gledališta koji će uživati kraj malih ekrana, producenti su pripremili spektakularno veče koje će krasiti do sada neviđene animacije na LED ekranu i isto tako spektakularan lightshow; za dobrom organizacijom neće kaskati ni kreativni koncept koji će se naročito ogledati u video-razglednicama. Naime, njihovo obeležje će biti beloruski ornamenti od kojih je za svakog izvođača odabran po jedan u skladu sa tematikom pesme. Pogledajte plej-listu video-razglednica:


[/box]

Šou koji će početi sa emitovanjem u 20.00 h po našem vremenu možete pratiti na stranici: TVR.by

Takmičari će nastupiti sledećim redosledom:

 1. Julija Korenjuk | Children of the world (Deca sveta)
 2. Aleksandra Tkač | Be stronger (Budi jači)
 3. Vladislav Kurasov | Follow the play (Prati igru)
 4. grupa „Navi” | Priča mog života
 5. Isak Najtingejl | On the red line (Na crvenoj liniji)
 6. Kejti | Wild wind (Divlji vetar)
 7. grupa „Nuteki” | Take my heart (Uzmi moje srce)
 8. grupa „Napoli” | Let’s come together (Budimo zajedno)
 9. Nikita Hodas | Voice in my head (Glas u mojoj glavi)
 10. Anželika Pušnova | We should be together (Treba da budemo zajedno)
 11. Anastasija Ševerenko | We’ll be together (Bićemo zajedno)
 12. duo „Lermont x Julic” | Heartbeat (Otkucaj srca)
 13. grupa „PROvokacija” | #mylove (Moja ljubav)

Iz ugla autora (Đorđe Vesković)

Što se tiče ovogodišnje selekcije izvođača – ima tu dosta odličnih pevača, ali moje mišljenje je da pojedinima neke numere ne odgovaraju. Tako npr. najupornija evrovizijska grupa „Napoli” ovaj put u ponudi ima pesmu koja bi više prošla za dečje nego za seniorsko takmičenje, tako da već na startu otpadaju. Takođe, uporni momci iz grupe „Nuteki” su ponudili publici superiorno produciranu elektro-pop pesmu sa rokerskim primesama; znam da su željni evrovizijske scene, ali mišljenja publike govore sasvim suprotno – ispostavi se da dođu samo zarad javne promocije i to je to. Čak i ako neko od njih dvoje pobedi, konkurentske zemlje bi poslale jače izvođače i Belorusi bi bili opet „proždrnuti”.

Evrovizija svake godine postavlja nove zadatke i standarde koje je teško nadmašiti, a izvođači koji su uspeli da odgovore današnjim izazovima, te pripreme pesme u aktuelno zacrtanom šablonu urbanog zvuka su: Julija Korenjuk, Isak Najtingejl, Kejti i Nikita Hodas. Našli su pesme koje najbolje pristaju njihovom vokalu, a što se promene aranžmana tiče, jedino bih nosio Julijinu pesmu na „peglanje” jer ovo što je ona otpevala zvuči kao demo-snimak. Iz takvog šablona jedino iskače grupa „Navi” koja je pripremila veselu kompoziciju na beloruskom jeziku u kantri stilu Priča mog života. Bilo koja od ovih pet „najjačih karika” da ode, bila bi izuzetno dobro primećena u Kijevu.

I ovaj put su, kao i obično, dali osrednju ponudu kompozicija, ali izgleda da hoće da se igraju sa živcima evrovizijskih fanova i da ponude neke kompozicije upitnog kvaliteta. Za Dečji Evrosong zadatak shvataju daleko ozbiljnije nego za seniorsko takmičenje, tako da bih voleo da prestanu da ga shvataju kao „neobavezni objekat”.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Julija Korenjuk [/tab_title] [tab_title] Isak Najtingejl [/tab_title] [tab_title] Kejti [/tab_title] [tab_title] Nikita Hodas [/tab_title] [tab_title] Navi [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [tab] | Your Content [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]
Oznake