Dečja Evrovizija 2016

Predstavljamo učesnike Dečjeg Evrosonga 2016. (IV deo)

[dropcap]P[/dropcap]omenuli smo već da je 14. Dečja pesma Evrovizije pretrpela brojne promene. O nekima od njih, koje se tiču starosne granice za učesnike ili termina održavanja, već smo pisali, ali se najveća promena ogleda u promeni načina glasanja.

Naime, od ove godine ukinuto je telefonsko glasanje publike, a pobednika „Dečjeg Evrosonga” odrediće kombinacija glasova tri grupe žirija, i to na sledeći način:

  • 50% glasova ide od 17 stručnjaka i profesionalaca u muzičkoj industriji svake od 17 zemalja učesnika, tzv. žiri odraslih;
  • 50% glasova ide od 17 dečaka i devojčica iz svake zemlje učesnice, koji će činiti tzv. dečji žiri;
  • zbiru dobijenih bodova prethodne dve grupe dodaće se pojedinačni poeni tri člana nezavisnog stručnog žirija, u čijem su sastavu: Mads Grimstad (Universal Music), Krister Bjerkman (izvršni producent Melodifestivalena) te sastav „Jedward” koji je predstavljao Irsku 2011. i 2012. na Pesmi Evrovizije.

Glasovi žirija i dece iz svake zemlje učesnice biće kombinovani prema modelu 50/50 i potom raspodeljivani bodovi 1–8, 10 i 12 iz svake zemlje. Potom će tri nezavisna eksperta odvojeno dodati svoje poene raspodeljene po uobičajenom modelu.

Zbir svih tako dobijenih poena, daće konačan redosled i pobednika.

U četvrtom nastavku ovogodišnje rubrike „U susret Dečjoj Evroviziji” predstavljamo vam učesnike iz Ukrajine, Irske, Gruzije i Rusije.

UKRAJINA | Sofija Rol | Planet craves for love

Pobeda na „velikoj” Evroviziji 2016. Čini se kao odličan podstrek da Ukrajina pošalje izvanrednog predstavnika i na „Dečji Evrosong”, a kako kažu kladionice, nije nemoguća ni dupla pobeda ove istočnoevropske države u svetu Evrovizije ove godine.

Ukrajinu će predstavljati Sofija Rol koja, iako ima samo 14 godina, ima vrlo bogatu karijeru. Godine 2008. objavila je album „Sofija Rol – za decu Ukrajine” s karaoke verzijama svih pesama. Osvojila je bukvalno bezbroj nagrada do sad na domaćim i stranim festivalima; predstvaljala je Ukrajinu 2015. godine na dečjem festivalu u Sanremu u Italiji, a godinu ranije takmičila se i na nacionlnom izboru za Dečju Evroviziju. Osim muzike, Sofija se bavi plesom i glumom, i jako voli književnost.

Na nacionalnom finalu Sofija se uspešno izborila s 11 drugih takmičara i zahvaljujući najvišem broju poena od žirija i ubedljivo najviše glasova od publike, dobila je mesto ovogodišnjeg predstavnika svoje zemlje na Malti.

Ovo je 11. nastupanje Ukrajine na „Dečjem Evrosongu”. S osvojenim jednim prvim i dva druga mesta, Ukrajina je vrlo solidna na ovom takmičenju. Prošle godine predstavnica Ana Tinčer nije prošla sjajno, osvojivši 11. mesto na takmičenju u Sofiji.

IRSKA | Zena Doneli | Bríce ar bhríce

Četrnaestogodišnja Zena Doneli druga je predstavnica Irske na „Dečjem Evrosongu”, nakon što je prošle godine u Sofiji njena prethodnica Ejmi Benks „otvorila vrata” Irskoj na ovom dečjem muzičkom takmičenju.

Zena je pobedila na nacionalnom izbornom takmičenju Junior Eurovision Eire, koji je organizovao irski javni servis TG4. Posle četiri eliminacione epizode, Zena se u konkurenciji još petoro učesnika izborila za mesto na „maloj” evrovizijskoj bini.

Zena iza sebe ima bogato iskustva nastupanja na raznim događajima i takmičenja, a u centru pažnje javnosti našla se 2010. godine, kada je na koncert Vitni Hjuston u Dablinu ponela ručno napravljeni baner s natpisom „Volim te, Vitni! Mogu li da pevam s tobom?”. Pevačica ju je zapazila i pozvala na binu, a sve je to zabeleženo amaterskom kamerom. Snimak se našao na „Jutjubu”, a njena popularnost od tada naveliko raste.

Pored pevanja, voli fudbal, film, plivanje, klizanje na ledu i modu. Zanimljivo je da je dala svoj doprinos u kreaciji svoje haljine za „Dečji Evrosong”.

GRUZIJA | Marijam Mamadašvili | Mzeo

Marijam Mamadašvili ima 10 godina, a posle niza televizijskih i drugih javnih nastupa, interno je izabrana da brani boje svoje zemlje na Malti.

Talenat za muziku je ispoljila još u četvrtoj godini života, a od 2015. godine živi u SAD gde se obučava u muzičkom teatru za mlade talente Broadway Method Academy. Dok je živela u Gruziji bila je deo poznatog studija „Bzikebi”, odakle je dolazila i većina ranijih gruzijskih predstavnika na „Dečjem Evrosongu”, a među kojima su i pobednici iz 2008. i 2011, grupe „Bzikebi” i CANDY.

Njena pesma zove se Mzeo, a autor je Giga Kukijanidze koji je radio s oba gruzijska pobednika, ali i na nekim ranijim kompozicijama. Reč je o jednostavnoj baladi u kojoj se čuje klavir, simfonijski instrumenti i njen sladunjav, dečji glas, po čemu će biti drugačija od većine drugih učesnika ove godine.

Gruziji će nastup u Valeti biti jubilarni 10. na „Dečjem Evrosongu”, a pored dve pomenute pobede, ističu se i jedno drugo (2012) te dva četvrta mesta (2007, 2010).

RUSIJA | The Water of Life Project | Water of life

Rusiju će na Dečjoj pesmi Evrovizije predstavljati ženski sastav „The Water of Life Project” s pesmom Water of life (Voda života). Glavni vokal benda, četrnaestogodišnja Sofija Finesko, profesionalno se bavi pevanjem i plesanjem. Sa šest godina je upisala muzičku školu i već je stekla diplomu. S 11 godina je krenula na časove flaute. Od prošle godine je učenik Škole popularne muzike Igora Krutoja. Sofija je zaštitno lice dobrotvorne organizacije koja pomaže deci da postanu profesionali novinari.

Pre tri godine je učestvovala na nacionalnom takmičenju za ruskog predstavnika na Dečjoj pesmi Evrovizije s pesmom Best friends (Najbolji prijatelji) zauzevši 3. mesto. Uz Sofiju kao deo grupe nastupaju i Saša Abramejceva i sestre Kristina i Madona Abramova. Saša ima 13 godina i već je učestvovala na internacionalnim takmičenjima, a njene originalne pesme mogu se čuti na ruskoj nacionalnoj televiziji. Kristina ima 13, a Madona 11 godina i obe se bave muzikom i idu u muzičku školu od pete godine.

Kompletan autor pesme Water of life je Rita Dakota. Ova pesma je pisana u saradnji sa Sofijom Fineskom koja je pevajući ovu pesmu pobedila na ruskom nacionalnom finalu za predstavnika na Dečjoj pesmi Evrovizije. Kasnije je pesma pretrpela izvesne izmene, a Sofiji su se pridružile Saša, Kristina i Madona i tako je nastala grupa „The Water of Life Project”.

Rusija je prvi put na Dečjoj Evroviziji nastupila 2005. godine. Već naredne su zabeležili za sada jedinu pobedu na ovom takmičenju, zahvaljuljući sestrama Tolmačov i pesmi Prolećni džez, a koje smo 2014. imali prilike da vidimo i na Pesmi Evrovizije. Ovo će biti 12. nastup za Rusiju, a prethodni pretstavnik ove zemlje Mihail Smirnov je sa pesmom San osvojio 6. mesto.