Dečja Evrovizija 2016

Predstavljamo učesnike Dečjeg Evrosonga 2016. (I deo)

[dropcap]E[/dropcap]vrovizijsko muzičko takmičenje za decu – Dečja pesma Evrovizije – ove godine se održava 14. put. Kao i prošle godine, takmičiće se čak 17 predstavnika iz evropskih država i Australije, što je impresivan broj za takmičenje koje nakon višegodišnjeg opadanja interesovanja tek od pre dve godine počinje da se „uzdiže”.

Kao i svake godine, na sajtu ESC Serbia | Evrovizija.rs u okviru rubrike „U susret Dečjoj Evroviziji” predstavićemo vam sve učesnike i činjenice o samom takmičenju, kako biste spremno dočekali 20. novembar te pronašli svoje omiljene pesme.

Tokom sedmice, a svakog radnog dana do petka, upoznaćemo vas sa po četiri predstavnika. U prvoj epizodi ovogodišnje rubrike predstavljamo učesnike iz Poljske, s Kipra, iz Belorusije i Italije.

POLJSKA | Olivija Vječorek | Nie zapomnij

Boje Poljske u Valeti ove godine braniće Olivija Vječorek.

Rođena je 2002. godine, a počela je pevati kada je imala samo pet godina. Iza nje je veliki broj nastupa i muzičkih takmičenja. Pobedom u jednoj talent-emisiji za decu u Poljskoj, upoznala je Pjotra Rubika, slavnog poljskog kompozitora i producenta. Od tada, nastupala je s njim na mnogim koncertima širom sveta.

Zahvaljujući pobedi na nacionalnom finalnom takmičenju, na kojem je nastupilo još osmoro malih kandidata, Olivija je sve očarala svojim prekrasnim glasom i naposletku dobila kartu za Maltu.

Evropskoj publici predstaviće se kompozicijom Nie zapomnij (Ne zaboravi), čiji je autor upravo Rubik. Tekst pesme napisao je popularni poljki reper Dominik Grabovski.

Tako će Poljska nakon 12 godina imati svog predstavnika na „maloj” Evroviziji. Ovo će joj biti tek treće predstavljanje, a na prva dva (2003. i 2004. godine) i nije se baš najbolje proslavila. Poljski predstavnici tada su zauzeli 16, odnosno 17. mesto.

Sve su prilike da će Olivija biti treća poljska sreća za najbolji rezultat do sada.

ITALIJA | Fjama Boča | Cara mamma

Najveću apeninsku zemlju će ove godine na Dečjoj pesmi Evrovizije predstavljati simpatična devojčica iz Firence – Fjama Boča. U Valeti će izvesti dirljivu baladu pod nazivom Cara mamma (Draga mama), koju očigledno i očekivano posvećuje svojoj majci.

U telu ovog devojčurka krije se jedna velika umetnica. I to u svakom smislu. Fjama je prvo naučila da svira klavir, pa da peva uz njegovu pratnju. Još od malena je mlada Fjama član „Firentinske opere”, gde je član dečjeg hora. Ona obožava balet, disko ples, moderni džez i glumu. Kaže da bi volela da poboljša svoje sposobnosti u domenu mjuzikla, pošto je već jednom učestvovala u školi „Vikend mjuzikla” i to godinu dana. Nije ni čudo što joj je i rođena sestra pevačica u usponu. Fjama takođe ističe da voli svoje mace Mimi i Muzetu, serijal o Hariju Poteru, a jedna od omiljenih knjiga joj je „Romeo i Julija” Viljema Šekspira. Dakle, jedno ozbiljno dete.

Numeru Cara mamma je komponovao muški trio: Marko Jardela, Frančesko Spadoni i Alesandro Gironi. Marko je poznat po tome što je autor mnogih dečjih kompozicija, koje su poznate širom sveta. Tu su pesmice poput Per un amico, Bravissimissima i Due nonni innamorati. Frančesko i Alesandro su dugogodišnji prijatelji, kompozitori i tekstopisci. Mnoge pesme su čak zajedno komponovali. Rade za muzičke kuće kao što su Sony Music Entertainment, Warner Music itd.

Sama pesma, kao i izvođač iste su izabrane interno od strane italijanske radio-televizije (RAI). Sva iritantnost italijanskog jezika se u ovoj pesmi skoro pa gubi, te tako dobismo jednu izuzetno simpatičnu, nostalgičnu i dirljivu baladu. Ima još jedna stvar – ova kompozicija ima one „dečje čari”, kako i treba da bude.

Italijani nisu neki veliki obožavaoci Dečje pesme Evrovizije. Ono što je zanimljivo je da su debitovali tek 2014. godine i da su baš na svom debitantskom nastupu i osvojili pobedu. Bio je to Vinčenco Kantijelo sa pesmom Tu primo grande amore (Tvoja prva velika ljubavi). Prošlogodišnje predstavnice nisu bile tako uspešne. Kjara i Martina Skarpari su osvojile tek 16. mesto, mada i pesma im je bila izuzetno slabija u poređenju sa Vinčencovom. Koliko visoko li će se Fjama plasirati u Valeti?

BELORUSIJA | Aleksandar Minjonak | Muzika mojih pobeda

Trinaestogodišnji Aleksandar Minjonak sa pesmom Muzika mojih pobeda (bel. Музыка маіх перамог) predstavnik je Belorusije ove godine na Dečjoj Evroviziji.

Ovaj dečak počeo je pevati kada je imao svega osam godina. Svira klavir i harmoniku, a ističe da bi voleo nekada nastupiti i na poznatom njujorškom Madison Square Gardenu. Učesnik je bio brojnih muzičkih takmičenja širom Belorusije. Takođe, bio je i voditelj nekoliko dečjih emisija, a pojavio se i u nekoliko igranih filmova.

Saša, kako se još zove, na evrovizijskoj sceni neće biti sam. Pridružiće mu se prijatelji Karina, Valerija, Vlad i Kiril, koji čine sastav „Sensation”. Oni su, naime, pobedili na nacionalnom izboru za predstavnika Belorusije u konkurenciji od 10 učesnika. Autori pesme, pored Saše, su i Roman Kolotko i Kiril Ermakov.

Do sada, mali beloruski predstavnici na Dečjoj Evroviziji imaju sjajne rezultate, za razliku od njihovih starijih kolega na „velikoj” Evroviziji. Naime, Belorusiji je ovo 14. predstavljanje, a uspela je pobediti već dva puta, a Minsk je 2010. godine bio domaćin ovog takmičenja.

KIPAR | Jorgos Mihaelides | Dance floor

I kiparska radio-televizija je interno izabrala predstavnika i pesmu za ovogodišnju Dečju pesmu Evrovizije u Valeti. Reč je o Jorgosu Mihaelidisu, trinaestogodišnjem dečku koji će nam se u malteškoj prestonici predstaviti dinamičnom pesmom Dance floor (Podijum).

Jorgos je rođen u kiparskom gradiću Pafosu, 2003. godine. Ovaj mališan ima mnogo iskustva ne samo u svetu muzike već i u svetu umetnosti uopšte. Nedavno je učestvovao na dve glumačke smotre u Londonu, a u svojoj rodnoj zemlji je igrao ulogu Harisa u mjuziklu „Amanda”. Pre dve godine je osvojio treće mesto u kategoriji solo izvođača ispod 12 godina na „Evropskom šampionatu u uličnom plesu”. Jorgos takođe ima plavi pojas u džudou, a već godinama podržava humanitarne organizacije koje su u vezi sa borbom protiv raka, pomoći životinjama i slično. Nominovan je prošle godine za „Zlatno srce Pafosa” za svoj rad. Vrlo plodotvoran i uspešan dečko za svoje godine!

Ovu pesmu je komponovao Andreas Anastasiju, kiparski kompozitor i producent. Andreas već ima evrovizijsko iskustvo. Komponovao je kiparsku pesmu San aggelos s’agapisa iz 2011. godine, kao i belgijsku Love kills iz 2013. godine. Poslednjih godina komponuje muziku za dečje mjuzikle. Dance floor je numera bržeg ritma, pomalo monotonog i neinventivnog, u skandinavskom evro-pop stilu. Jorgos će je izvesti u kombinaciji grčkog i engleskog jezika. Ono na šta možda „smrdi” ova pesma jeste da će sam scenski nastup biti vrlo zanimljiv.

Kipar je do danas učestvovao osam puta na Dečjoj pesmi Evrovizije. Najveći uspeh im je 8. mesto, koje su zauzeli Marios Tofi (2004) i pevački duo Luis Panajotu i Kristina Kristofi (2006). Poslednji predstavnik Kipra bila je Sofija Pacalides sa pesmom I pio omorfi mera (Najlepši dan), koja je osvojila 9. mesto pre dve godine, takođe u Malti. Da li će Jorgos to bolje uraditi od nje?